Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijn tegen cystennieren komt eraan

Door Merel Dercksen 

Het Amerikaanse bedrijf Plexxikon Inc. en de Zwitserse farmaceut Roche zijn een samenwerkingsverband aangegaan om een medicijn tegen cystennieren te ontwikkelen. Deze aandoening is op dit moment niet te genezen. Als alle testen goed verlopen is het middel over een paar jaar beschikbaar.

Plexxikon is een bedrijf dat stoffen ontwikkelt die op moleculair niveau ingrijpen in processen in het lichaam. Een nieuw product van de firma heet voorlopig PLX5568. Dit molecuul voorkomt de activering van Raf. Raf is een eiwit dat betrokken is bij het aanzetten van cellen tot groei. Het nieuwe medicijn, dat op basis van PLX5568 ontwikkeld gaat worden, zou door het uitschakelen van Raf de afwijkende groei die leidt tot cysten, moeten stoppen of vertragen. En minder vorming van cysten betekent een minder snelle achteruitgang van de nierfunctie.

Om van PLX5568 een bruikbaar medicijn te maken, is Plexxikon een samenwerkingsverband aangegaan met farmaceutisch bedrijf Roche. Roche heeft hiermee ook de rechten op de verkoop van het uiteindelijke medicijn. De eerste tests op gezonde mensen met PLX5568 zijn inmiddels afgerond. De volgende fase, waaraan patiŽnten deelnemen, staat voor 2009 gepland.

Als alles volgens plan verloopt, zou het middel over enkele jaren op de markt moeten komen. Daarmee zou voor het eerst een medicijn beschikbaar zijn voor cystennieren, een relatief veel voorkomende erfelijke nierziekte die nu op termijn vrijwel altijd leidt tot volledig verlies van de nierfunctie.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 09-01-2009
Bron: Business Wire | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Rubby Vergoossen, Roermond
  25-03-2011 15:33

  Beste mensen,

  Voor ons dit is voor uitkomt van onze dochter, We hebben pas net geweten dat ze niercysten heeft. We willen zo snel mogelijk van dit problem uitkomt.Ik hoop dat onze dochter snel genezing of verbeterde.

 • Marieke, Bodegraven
  10-01-2009 16:07

  Het lijkt me geweldig voor al die patienten als dit inderdaad zou lukken !!! En een bijkomend feit: het is goed te zien dat door samenwerking van het ene pharmaceutische bedrijf met een ander pharmaceutisch bedrijf zoiets mogelijk tot stand kan komen.
  Als dit op grotere schaal zou gebeuren, zou dit enorm positief zijn voor alle ziektebeelden. Mijn eigen wens is een doorbraak voor de zeldzame ziekte nefrotisch syndroom. Als zoiets daar ook eens zou kunnen worden gerealiseerd! Dan waren wij als patientengroep een flinke stap verder in het vinden van genezing of verbeterde behandeling van ons ziektebeeld.

 • Claudia Mei-Russ, Udenhout N-B
  09-01-2009 10:56

  Mocht dit allemaal doorgaan, dan zullen er heel veel mensen dolgelukkig zijn.
  Zelf was ik belast met cystenieren en lever. In 2007 heb ik een dubbele transplantatie ondergaan en afgelopen november zijn mijn 2 niet meer werkende cystenieren verwijderd. Als contactpersoon van de leverpatiŽntenvereniging van dit ziektebeeld ben ik erg betrokken bij patiŽnten. Helaas is mijn jongste dochter van 14 ook belast met deze ziekte.
  Mocht ik in welke vorm dan ook bij kunnen dragen in onderzoek, PR of als lotgenotencontactpersoon dan hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Claudia Mei-Russ
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier