Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Frisdranken verantwoordelijk voor toename nierziekten'

Door Merel Dercksen 

De toename van terminaal nierfalen kan niet alleen worden verklaard door de opmars van risicofactoren zoals diabetes en hypertensie. Uit recent onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat frisdrank daarvan de oorzaak zou kunnen zijn. Maar het is het nog niet duidelijk volgens welk mechanisme dat precies gebeurt.

Het Belgische weekblad De Huisarts maakt melding van een onderzoek onder Amerikaanse volwassenen naar de relatie tussen de inname van frisdrank en nierschade. Dit onderzoek werd uitgevoerd nadat experts hadden gewezen op een toename van terminaal nierfalen. Een toename die zou zijn begonnen na de massale introductie van fructose op de voedingsmarkt.

Van fructose is bekend dat het de urinezuurwaarden in het bloed doet toenemen. Eerdere onderzoeken toonden al een verband aan tussen het gebruik van frisdrank met fructose en het risico om jicht of nierstenen te krijgen.

De onderzoekers volgden een groep van meer dan 9.000 volwassenen zonder diabetes. Ze gebruikten als grenswaarde de consumptie van twee glazen frisdrank per dag. Als indicator voor nierschade zochten ze naar microalbuminurie, microscopisch eiwitverlies in de urine. Hun resultaten toonden aan dat er bij mensen die meer dan twee frisdranken per dag gebruikten, inderdaad vaker microalbuminurie voorkwam. Het verschil was significant in de hele groep en in het bijzonder onder vrouwen. Onder mannen was er wel een verschil, maar dit was niet significant.

Er werd geen correlatie gevonden tussen nierschade en het gebruik van lightfrisdranken, die met zoetstoffen gezoet worden.

Ook na correctie voor diabetes, hypertensie en zwaarlijvigheid, die kunnen ontstaan door overmatig gebruik van zoete frisdranken, bleef het verband bestaan. Zelfs na correctie voor een verhoogd urinezuurgehalte, liepen mensen die meer dan twee glazen frisdrank per dag drinken nog een verhoogd risico op nierschade. Dit zou kunnen betekenen dat fructose rechtstreeks schade toebrengt aan de nieren. Ook andere ingrediënten, zoals fosfor in cola, zijn misschien van invloed.

Waarom vrouwen een hoger risico lopen dan mannen, is onbekend. Mogelijk zijn zij gevoeliger, net als bij alcohol. Een andere mogelijkheid is dat vrouwen niet eerlijk rapporteren over hun frisdrankgebruik en meer drinken dan ze aangeven. Daardoor hebben ze schijnbaar meer nierschade bij lagere doses.

In België en Nederland wordt frisdrank vaak gezoet met saccharose in plaats van met fructose. Of dat hetzelfde effect heeft, is nog niet onderzocht, maar dat is niet onwaarschijnlijk.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-01-2009
Bron: De Standaard | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier