Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marokkanen willen betere vergoeding zorg voor nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Drie Marokkaanse organisaties hebben opgeroepen tot een vergoedingensysteem voor een aantal chronische aandoeningen. Het gaat om ziekten waarvoor de meeste patiŽnten die eraan lijden de kosten van de behandeling niet zelf kunnen dragen. Daaronder vallen ook nierziekten.

Tijdens een nationaal symposium in Marokko, met als onderwerp 'De patiŽnt en de ziektekostenverzekering' riepen drie organisaties op tot het verdelen van de kosten die gemoeid zijn met de behandeling van bepaalde chronische aandoeningen. Volgens de verenigingen die opkomen voor de belangen van patiŽnten met hepatitis, reumatoÔde artritis en nierziekten, kunnen individuele patiŽnten hun behandeling vaak niet betalen.

'Een totale vergoeding, vooraf, is een absolute voorwaarde voor veel patiŽnten, en degenen met een laag inkomen in het bijzonder, om toegang tot goede zorg te kunnen krijgen. Alleen op deze manier worden de enorme uitgaven die het gevolg zijn van de ernst van hun aandoening, binnen de perken gehouden,' stellen de verenigingen.

Ze riepen ook op tot het instellen van een derde partij die een deel van de zorg vergoedt. Met als doel iedereen gelijke toegang tot goede zorg te bieden en de uitgaven beheersbaar te houden. 'De patiŽnt zou geen voorschotten moeten betalen. En als dat niet anders mogelijk is, zouden die niet meer dan tien procent van het minimumloon mogen bedragen.'

sterren Gepubliceerd: maandag 29-12-2008
Bron: Le Reporter | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier