Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Salade NiÁoise

IngrediŽnten:
- 150 g sperzieboontjes
- 2 kleine vastkokende aardappels
- 2 artisjokbodems, naar wens
- 2 eieren
- 4 bladeren bindsla
- 4 kleine tomaten
- Ĺ rode ui
- 1 teentje knoflook, geperst of fijngewreven
- 1 eetlepel azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- zwarte peper
- paar blaadjes basilicum
- 100 g verse tonijn

Bereiding:

  • Kook de boontjes en de aardappels afzonderlijk gaar, laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Kook de artisjokbodems als je die gebruikt, laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard en laat afkoelen.
  • Scheur de sla in stukjes en verdeel over 2 borden.
  • Snijd de aardappels en artisjok in plakjes, de eieren en tomaten in partjes. Snipper de ui. Meng deze ingrediŽnten met de boontjes en verdeel over de sla.
  • Maak een dressing van de knoflook, azijn, olie en peper naar smaak en verdeel deze over de salade.
  • Knip de basilicum fijn en strooi over de salade.
  • Verhit een grilpan en gril de tonijn aan beide kanten tot je een mooi streeppatroon ziet. Gebruik een heel klein beetje olie, als dat nodig is.
  • Snijd de tonijn in plakjes en serveer (warm) op de salade.

Variatie:
Laat de aardappels weg en voeg gare afgekoelde pasta toe (150 g rauw).

Voedingsstoffen:
Per persoon: 185 mg natrium, 1330 mg kalium (zonder artisjok: 1095), 22 g eiwit.

Tips:
Variatie: laat de aardappels weg en voeg gare afgekoelde pasta toe (150 g rauw). Per persoon: 185 mg natrium, 1140 mg kalium (zonder artisjok: 905), 30 g eiwit.

Bereidingstijd: 30 + 15 minuten + afkoelen.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vis
Auteur: Merel Dercksen

sterren Gepubliceerd: maandag 05-01-2009 | Nog geen reacties
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier