Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kip met noten-knoflooksaus

IngrediŽnten:
- 50 gram walnoten
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 dl lichte olijfolie
- 0,4 dl walnootolie
- 2 zakjes rozemarijn ŗ 15 g
- 200 gram kipfilet (1 grote of 2 kleintjes)
- 1 plakje citroen
- 1 ŗ 2 tl citroensap

Bereiding:
Maal de walnoten fijn met een molentje of in de keukenmachine. Pers twee teentjes knoflook of hak ze en wrijf ze tot een pasta. Meng de noten en knoflook en voeg eerst de olijfolie en dan de notenolie toe tot een dik-vloeibare saus.

Zet de saus een half uur weg om op smaak te komen.

Breng een pan water aan de kook.

Houd 2 kleine takjes rozemarijn apart en maak van de rest een bedje in een stoommandje. Verdeel de kip in twee porties en snijd elke helft open als een envelopje. Stop in de opening een takje rozemarijn, half plakje citroen en de helft van de laatste teen knoflook.

Leg de kip op de rozemarijn en zet het stoommandje (met deksel) op de pan kokend water. Stoom in een kwartiertje gaar.

Breng de saus op smaak met citroensap en serveer de kip met een schepje saus ernaast


Voedingsstoffen:
Per persoon: 55 mg natrium, 500 mg kalium, 27 g eiwit.

Bereidingstijd: 45 minuten.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Auteur: Merel Dercksen

sterren Gepubliceerd: maandag 05-01-2009 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier