Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Simpel rekenmodel kan risico op nierproblemen voorspellen

Door Merel Dercksen 

Er is een groot aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van chronisch nierfalen. Maar nooit eerder is uitgerekend hoeveel invloed die factoren hebben. Wetenschappers van de University of North Carolina (VS) hebben een rekenmodel ontwikkeld waar ze vervolgens een checklist op gebaseerd hebben. Hiermee is het risico dat iemand op achteruitgang van de nieren loopt, te voorspellen.

De basis van het onderzoek werd gevormd door de gegevens van deelnemers aan twee grote studies, met in totaal ruim 14 duizend deelnemers boven de 45 jaar. De onderzoekers bekeken van alle deelnemers met een goede of slechts licht gestoorde nierfunctie of ze in de loop van negen jaar een matig tot ernstige nierfunctiestoornis ontwikkelden. En welke risicofactoren bij deze deelnemers aanwezig waren.

Op basis van deze informatie ontwikkelden de onderzoekers drie rekenmodellen. De modellen geven, op basis van de berekende invloed van de risicofactoren, aan wat de kans is dat een patiënt nierfalen ontwikkelt. Een van de drie modellen is een versimpelde variant, die uit een checklist met acht risicofactoren bestaat. Dat zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, bloedarmoede en een hartaandoening. Wie minimaal drie van de acht scoort, loopt een serieus risico op het ontwikkelen van een nierfunctiestoornis.

Zelfs deze sterk versimpelde test blijkt 70 procent van de mensen van wie de nierfunctie achteruit zal gaan aan te kunnen wijzen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 27-12-2008
Bron: Archives of Internal Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier