Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een datingsite voor donoren en patiŽnten

Door Jeroen van Setten 

'Hoewel orgaandonatie na overlijden erg belangrijk en levensreddend is, hoeft u niet te wachten om een heldhaftige orgaandonor te worden.' Een Amerikaanse datingsite voor helden en patiënten. Niet hun haarkleur of borstomvang staan in hun profiel, maar hun bloedgroep en medische achtergrond. Op zoek naar een perfect match.

De Amerikaanse website 'matchingdonors.com' bestaat ruim drie jaar en brengt altruïstische donoren en wachtende patiënten bij elkaar. De homepage laat wisselende foto's zien met een korte tekst die de succesverhalen fraai in beeld weten te brengen. Erg Amerikaans allemaal. Maar dat het werkt, dat is wel zeker. Er werden al tientallen succesvolle operaties uitgevoerd. En het aantal ingeschreven potentiële donoren stijgt nog altijd, waardoor de kans op succes toeneemt.

Op dit moment staan een kleine 5.000 donoren en enkele honderden patiënten geregistreerd. Voor donoren zijn er geen kosten. Patiënten betalen een paar honderd dollar om zich in te kunnen schrijven. Met dat geld worden de kosten van de site gedekt. Als een patiënt en een donor contact hebben gelegd, volgen ze verder de normale route door de medische molen die elk ander koppel bij een relatietransplantatie volgt. De site biedt daarvoor veel handige informatie.

Ook buitenlanders kunnen zich inschrijven. Er heeft al een transplantatie in Amerika plaatsgevonden met een donor uit Nairobi. De kosten voor de donor worden meestal volledig vergoed door de verzekeraar van de patiënt. Maar, waarschuwt de site in grote rode letters op veel van haar pagina's: Het is en blijft verboden geld te ontvangen voor het afstaan van een nier.

sterren Gepubliceerd: zondag 09-03-2008
Bron: Redactie NierNieuws | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier