Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanklacht tegen EPO producent niet ontvankelijk

Door Merel Dercksen 

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft een rechtszaak die was aangespannen tegen farmaceutisch bedrijf Amgen, niet in behandeling genomen. Inzet van de zaak was de promotie van twee medicijnen tegen bloedarmoede.

Volgens zeven kleinere zorgverleners bevelen Amgen, en de dialyseaanbieders DaVita en Fresenius, het gebruik van Epogen en Aranesp aan in situaties waarin niet bewezen is dat de middelen gebruikt zouden moeten worden door patiŽnten. Amgen is producent van deze twee medicijnen tegen bloedarmoede waarvan de verkopen de laatste twee jaar zouden zijn ingezakt.

De rechtbank, het U.S. District Court in CaliforniŽ, verwierp de aanklacht afgelopen week omdat het hier volgens de rechters gaat om een oneigenlijk toepassen van de Wet op voedsel, medicijnen en cosmetica. De aanklagers zouden, om hun beschuldigingen in behandeling genomen te krijgen, veel specifieker moeten zijn. Volgens het hof moeten ze precies aangeven waar de producent en de dialyseaanbieders de fout in zijn gegaan. Ook zou de zaak eerder materiaal voor een regulerende instelling, een 'waakhond', dan voor een federaal hof zijn.

sterren Gepubliceerd: zondag 28-12-2008
Bron: Reuters | Nog geen reacties
Presentatie tweede boek Brenda de Coninck

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek.

Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen. Zij kunnen het gratis verkrijgen via de pretransplantatiepoli in de universitaire ziekenhuizen in Nederland.

De uitreiking zal live gestramd worden via het YouTube-kanaal van NierNieuws en via onze Facebookpagina. De overhandiging start om 17.00 uur. TIP: Ziet u de live video niet direct op YouTube? Zoek daar dan op 'NierNieuws boekpresentatie Brenda'.

NB: vanwege oponthoud in het verkeer starten we iets later met de livestream

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie. Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier