Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanklacht tegen EPO producent niet ontvankelijk

Door Merel Dercksen 

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft een rechtszaak die was aangespannen tegen farmaceutisch bedrijf Amgen, niet in behandeling genomen. Inzet van de zaak was de promotie van twee medicijnen tegen bloedarmoede.

Volgens zeven kleinere zorgverleners bevelen Amgen, en de dialyseaanbieders DaVita en Fresenius, het gebruik van Epogen en Aranesp aan in situaties waarin niet bewezen is dat de middelen gebruikt zouden moeten worden door patiŽnten. Amgen is producent van deze twee medicijnen tegen bloedarmoede waarvan de verkopen de laatste twee jaar zouden zijn ingezakt.

De rechtbank, het U.S. District Court in CaliforniŽ, verwierp de aanklacht afgelopen week omdat het hier volgens de rechters gaat om een oneigenlijk toepassen van de Wet op voedsel, medicijnen en cosmetica. De aanklagers zouden, om hun beschuldigingen in behandeling genomen te krijgen, veel specifieker moeten zijn. Volgens het hof moeten ze precies aangeven waar de producent en de dialyseaanbieders de fout in zijn gegaan. Ook zou de zaak eerder materiaal voor een regulerende instelling, een 'waakhond', dan voor een federaal hof zijn.

sterren Gepubliceerd: zondag 28-12-2008
Bron: Reuters | Nog geen reacties
Thuis prikken voor medicijnspiegel

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen. En als je toch naar de poli moet komen, kan het dan voor de artsen en voor de patiënten efficiënter? Op 24 februari zal hij zijn proefschrift hierover verdedigen.

'Uit zo'n dried blood spot, ik gebruik bewust de Engelse term want dat doet iedereen, kunnen we creatinine en de vijf meest gebruikte immunosuppressiva meten', legt Veenhof uit. Een patiënt kan zelf thuis bloed prikken en een enkel druppeltje opsturen naar het lab waar het geanalyseerd wordt. De vraag is echter of dit net zo goed en betrouwbaar is als de gewone methode, de buisjes bloed die al twintig jaar worden geprikt en geanalyseerd?

Om antwoord op die vraag te vinden heeft Veenhof transplantatiepatiënten op de prikpoli gevraagd om op hetzelfde tijdstip, tijdens de afname van het buisje bloed, ook een dried blood spot te prikken. Wat bleek? De labwaardes uit een buisje bloed en uit de dried blood spots die op hetzelfde tijdstip geprikt waren, kwamen goed overeen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »

NierstichtingChallenge: 25 ideeŽn gehonoreerd »

De projecten van de NierstichtingChallenge 2020 zijn bekend. Na advies van vertegenwoordigers van patiënten en professionals is aan 25 projecten subsidie toegekend. Inmiddels heeft de eerste kennisuitwisseling tussen alle projectleiders plaatsgevonden. De Challenge projecten hebben een looptijd van een jaar en focussen op praktische toepassingen. Het thema van de Challenge 2020 is 'Zorg dichtbij de patiënt'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier