Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Boeuf bourguignon

IngrediŽnten:
200 gram runderlap in stukken gesneden
4 el boter
2 uien
2 el bloem
peper
100 ml rode wijn
laurier, tijm
100 gr champignons

Bereiding:
Bak het vlees in de hete boter snel bruin. Haal de stukjes vlees uit de pan en bak de in stukken gesneden ui in de achtergebleven boter. Roer de bloem en de peper erdoor en doe de stukjes vlees weer in de pan. Giet de wijn erbij, voeg de kruiden toen en stoof het vlees 2 Ĺ-3 uur. Voeg op het allerlaatst de in stukjes gesneden champignons toe en laat deze 5 minuten meestoven.

Voedingsstoffen:
21 g eiwit, 100 mg natrium, 700 mg kalium per persoon
Variatie: Vervang 20 gram van het vlees door 20 gram ontbijtspek: 20 g eiwit, 350 mg natrium, 700 mg kalium

Tips:
Lekker met rijst en broccoli

Bereidingstijd: Ca. 25 minuten (+ 3Ė3,5 uur stoven)
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Gepubliceerd: maandag 05-01-2009 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  09-01-2009 11:42

  Het hangt af van iemands persoonlijke dieet of een gerecht daarin past. Sommige patiŽnten zullen inderdaad met een zo strenge beperking rekening moeten houden dat bijvoorbeeld 700 mg kalium te veel is. Wat de boter betreft: dit is gebruikt als algemene benaming. Het is inderdaad gezonder waar mogelijk gebruik te maken van plantaardige vetten.

 • jempie, Aalst BelgiŽ
  09-01-2009 11:32

  Persoonlijk vind ik het natrium en kalium vrij hoog liggen?
  Zo ook zie ik in de recepten gebruik van boter of bedoelen jullie margarine of dieetmargarine. Ook lees ik in sommige recepten gebruik van noten en pijnboompitten. Hierbij stel ik me ook vragen. Ben al jaren nierpatiŽnt en kok, maak zelf mijn recepten en test ze uit, als ook het berekenen. Als er voldoende zijn ga ik ze ter beschikking stellen van de medepatiŽnten. Wat ik zelf ondervonden heb is dat zeer weinig diŽtisten brood hebben gegeten van een dieet voor nierpatiŽnten.
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier