Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donorpolis levert enkele duizenden registraties op

Door Jeroen van Setten 

Negenduizend Nederlanders hebben zich de afgelopen weken, na aankoop van een zogenaamde donorpolis, laten inschrijven in het Donorregister. Dat blijkt uit cijfers van zorgadviesbureau SEZ in De Telegraaf.

De verzekeraars Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea bieden sinds kort een regeling aan waardoor mensen die zich in het Donorregister laten vastleggen, tot ongeveer 120 euro korting krijgen op de premie van hun ziektekostenverzekering.

Om voor de korting in aanmerking te komen, gaat het alleen om de registratie. Dat betekent dat ook mensen die weigeren organen af te staan hier gebruik van kunnen maken als ze dat laten vastleggen bij het Donorregister. SEZ kan niet vertellen hoeveel van de aangemelde cliŽnten ook daadwerkelijk organen willen afstaan omdat zij geen toegang heeft tot dat register.

Het initiatief van de verzekeraars deed bij de introductie veel stof opwaaien. Het ministerie van Volksgezondheid laat op dit moment onderzoeken of het wel is toegestaan iedereen die zijn wens registeert een korting te geven.De nierpatiŽntenvereniging NVN liet zich positief uit over het initiatief, maar verzekeraar CZ heeft principiele bezwaren tegen het geven van korting op de premie. Volgens CZ komt daarmee de naastenliefde op de tocht te staan.

sterren Gepubliceerd: zondag 21-12-2008
Bron: ANP | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier