Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stijging in Hb voorspelt werking van medicijn tegen nierkanker

Door Merel Dercksen 

De nieuwste medicijnen die ingezet worden bij gevorderde nierkanker zijn middelen die remmend werken op de vorming van nieuwe bloedvaten. Hoewel uit de meeste onderzoeken blijkt dat deze medicijnen de levensduur van kankerpatiŽnten verlengen, is nog niet te voorspellen wie er goed op zal reageren en wie niet. Onderzoekers van de Stanford University in CaliforniŽ hebben een mogelijk verband gevonden tussen het hb van patiŽnten en hun reactie op de behandeling.

Medicijnen als Sutent en Avastin hebben een remmende invloed op de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF), waardoor ze de vorming van nieuwe bloedvaten tegengaan. Op deze manier wordt de groei van een tumor bestreden. Maar er zijn nog geen mogelijkheden om te voorspellen hoe een patiŽnt op deze medicijnen zal reageren.

Uit onderzoek bij muizen aan de Stanford University in CaliforniŽ kwam naar voren dat zeer sterke onderdrukking van VEGF gepaard gaat met een verhoging van het hemoglobinegehalte van het bloed en een verhoogde productie van erythropoÔetine (Epo). Deze Epo werd aangemaakt in de lever, en niet in de nieren. Blijkbaar, stellen de onderzoekers, kunnen hemoglobine en Epo gebruikt worden om de mate van VEGF-onderdrukking te meten.

Vervolgens keken zij bij mensen met gevorderde nierkanker die behandeld werden met Avastin, al dan niet in combinatie met een andere therapie, of hun hemoglobinegehalte steeg tijdens de behandeling. De helft van de patiŽnten die aan de studie deelnamen, had bloedarmoede voor aanvang van de behandeling. Bij elf van de twaalf patiŽnten steeg het hb inderdaad licht. Het hoogste niveau werd bereikt na gemiddeld tweeŽnhalve maand. Bij de patiŽnten met uitzaaiÔngen was er een positief verband te zien tussen de toename van het hemoglobinegehalte en de overlevingstijd zonder dat de tumor zich verder ontwikkelde (progressievrije overleving).

Volgens de onderzoekers zijn er voldoende aanwijzingen voor een verband tussen de stijging van het hb en de reactie op de behandeling. Het hemoglobinegehalte zou dus een goede marker kunnen zijn voor de mate van onderdrukking van VEGF en de klinische respons van de patiŽnt op de behandeling.

sterren Gepubliceerd: woensdag 10-12-2008
Bron: Blood | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier