Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Grootscheepse handel in organen van straatkinderen in Caïro'

Door Merel Dercksen 

Voorpagina van El Badeel, met foto's van straatkinderen met littekens

Volgens de krant El Badeel bestaat er in de Egyptische hoofdstad Caïro een bloeiende handel in organen van straatkinderen. De krant spreekt van een 'commercieel centrum' en zegt dat de overheid haar ogen hiervoor sluit.

Er zou sprake zijn van een goed georganiseerd netwerk, bestaande uit 'agenten', tussenpersonen die de kinderen op straat aanspreken en ze in contact brengen met de artsen, ziekenhuizen en laboratoria die er ook bij betrokken zijn. De krant El Badeel kondigde op de internationale dag van het kind een 'catastrofe' aan aan Suzanne Mubarak, de echtgenote van de president en voorzitter van de Nationale Raad voor moeders en kinderen. 's Avonds was die catastrofe op de televisie te zien: delen van een video waarop straatkinderen vertellen hoe ze een nier 'verkocht' hebben. De beloofde 1.300 euro hebben ze er uiteraard niet voor gekregen. Ook longen en hoornvliezen zouden uitgenomen worden.

De krant noemt de betrokken ziekenhuizen bij naam en komt nog steeds met nieuwe details. De procureur-generaal heeft zich door de actie van de krant al gedwongen gezien een onderzoek in te stellen en twee ziekenhuizen te sluiten vanwege twijfelachtige transplantaties. Nadat de krant de overheid van wegkijken en nalatigheid beschuldigde heeft een parlementslid gevraagd om een wet die transplantaties juridisch regelt.

De krant is zelf verder op onderzoek uitgegaan, door te proberen een nier, bloed of een deel van een lever te kopen. Daarbij zijn de journalisten naar eigen zeggen op nog meer 'handelscentra' gestuit.

sterren Gepubliceerd: zondag 30-11-2008
Bron: snony.wordpress.com | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier