Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Grootscheepse handel in organen van straatkinderen in Caïro'

Door Merel Dercksen 

Voorpagina van El Badeel, met foto's van straatkinderen met littekens

Volgens de krant El Badeel bestaat er in de Egyptische hoofdstad Caïro een bloeiende handel in organen van straatkinderen. De krant spreekt van een 'commercieel centrum' en zegt dat de overheid haar ogen hiervoor sluit.

Er zou sprake zijn van een goed georganiseerd netwerk, bestaande uit 'agenten', tussenpersonen die de kinderen op straat aanspreken en ze in contact brengen met de artsen, ziekenhuizen en laboratoria die er ook bij betrokken zijn. De krant El Badeel kondigde op de internationale dag van het kind een 'catastrofe' aan aan Suzanne Mubarak, de echtgenote van de president en voorzitter van de Nationale Raad voor moeders en kinderen. 's Avonds was die catastrofe op de televisie te zien: delen van een video waarop straatkinderen vertellen hoe ze een nier 'verkocht' hebben. De beloofde 1.300 euro hebben ze er uiteraard niet voor gekregen. Ook longen en hoornvliezen zouden uitgenomen worden.

De krant noemt de betrokken ziekenhuizen bij naam en komt nog steeds met nieuwe details. De procureur-generaal heeft zich door de actie van de krant al gedwongen gezien een onderzoek in te stellen en twee ziekenhuizen te sluiten vanwege twijfelachtige transplantaties. Nadat de krant de overheid van wegkijken en nalatigheid beschuldigde heeft een parlementslid gevraagd om een wet die transplantaties juridisch regelt.

De krant is zelf verder op onderzoek uitgegaan, door te proberen een nier, bloed of een deel van een lever te kopen. Daarbij zijn de journalisten naar eigen zeggen op nog meer 'handelscentra' gestuit.

sterren Gepubliceerd: zondag 30-11-2008
Bron: snony.wordpress.com | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier