Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Grootscheepse handel in organen van straatkinderen in Caïro'

Door Merel Dercksen 

Voorpagina van El Badeel, met foto's van straatkinderen met littekens

Volgens de krant El Badeel bestaat er in de Egyptische hoofdstad Caïro een bloeiende handel in organen van straatkinderen. De krant spreekt van een 'commercieel centrum' en zegt dat de overheid haar ogen hiervoor sluit.

Er zou sprake zijn van een goed georganiseerd netwerk, bestaande uit 'agenten', tussenpersonen die de kinderen op straat aanspreken en ze in contact brengen met de artsen, ziekenhuizen en laboratoria die er ook bij betrokken zijn. De krant El Badeel kondigde op de internationale dag van het kind een 'catastrofe' aan aan Suzanne Mubarak, de echtgenote van de president en voorzitter van de Nationale Raad voor moeders en kinderen. 's Avonds was die catastrofe op de televisie te zien: delen van een video waarop straatkinderen vertellen hoe ze een nier 'verkocht' hebben. De beloofde 1.300 euro hebben ze er uiteraard niet voor gekregen. Ook longen en hoornvliezen zouden uitgenomen worden.

De krant noemt de betrokken ziekenhuizen bij naam en komt nog steeds met nieuwe details. De procureur-generaal heeft zich door de actie van de krant al gedwongen gezien een onderzoek in te stellen en twee ziekenhuizen te sluiten vanwege twijfelachtige transplantaties. Nadat de krant de overheid van wegkijken en nalatigheid beschuldigde heeft een parlementslid gevraagd om een wet die transplantaties juridisch regelt.

De krant is zelf verder op onderzoek uitgegaan, door te proberen een nier, bloed of een deel van een lever te kopen. Daarbij zijn de journalisten naar eigen zeggen op nog meer 'handelscentra' gestuit.

sterren Gepubliceerd: zondag 30-11-2008
Bron: snony.wordpress.com | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier