Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Teuntje valt straks in miljoenen brievenbussen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

We hadden de Linda, de Catherine, de JAN, de Johan en de Eva al. En nu komt er dan de Teuntje. De glossy van Ab Klink die zijn eigen voornaam wijselijk niet zo geschikt achtte als titel. Een vier jaar oude kleuter met een getransplanteerde lever die de cover siert, leende zijn voornaam daarom aan het blad. Aanstaande donderdag moet de kleine Teun bij dezelfde zes miljoen huishoudens in de bus vallen die eerder op de hoogte werden gesteld van het Elektronisch Patiënten Dossier. Maar, het moet gezegd, dit is onvergelijkbaar veel betere, leukere en zinniger post dan een paar weken geleden.

Over de kleurrijke brochure met tijdschriftaspiraties is duidelijk goed nagedacht. Het is een wervend en positief geheel geworden waarin ook onze premier, die zelf allang donor is, van zich laat horen. Er worden veel geruststellende woorden gesproken: 'Kunnen artsen hersendood niet verwarren met coma?' 'Nee, coma met hersendood verwarren is uitgesloten,' er is een poster van 'je lijf, een mooi bouwwerk' en allerlei ervaringsverhalen van ontvangers, donoren en hun familie.

Je zou nog kunnen tegenwerpen dat er geen donorformulier ingevouwen is, maar juist zonder dat formulier is het een krachtiger document. De Teuntje is een mooi voorlichtingsinstrument geworden. Ondanks de teleurstellingen rond het Masterplan Orgaandonatie, mag dat ook wel eens worden gezegd. De ambtenaren die voor de brochure verantwoordelijk zijn, maken hiermee binnen hun mogelijkheden veel politiek onbenul goed.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-11-2008 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  01-12-2008 18:35

  Teuntje is een uitgave van het NIGZ.
  Zij zijn te bereiken via een contactformulier op hun website: http://nigz.nl/index.cfm?act=contact.form

 • ineke de rek
  01-12-2008 18:25

  ik wil graag de teuntje ontvangen,omdat ik een ja/nee sticker op de deur heb is hij bij ons niet bezorgd.
  kan ik hem alsnog krijgen.

  bij voorbaat dank.
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier