Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fructose verhoogt risico op nierstenen

Een grote inname van fructose via de voeding geeft een sterk verhoogd risico op nierstenen. Dit blijkt uit een nieuwe literatuurstudie, gepubliceerd in het tijdschrift Kidney International.

De onderzoekers vergeleken aan de hand van vragenlijsten over voeding de inname van fructose en sucrose van enkele honderdduizenden volwassenen. De gegevens waren onderdeel van de beroemde 'Nurses' Health Studies' en de 'Health Professionals Follow-up Study'. Deze studies maken gebruik van uitgebreide vragenlijsten over leefgewoontes en gezondheidstoestand en volgen vijftig- tot honderdduizend volwassenen gedurende tientallen jaren.

Na correctie voor andere risicofactoren blijkt een relatief hoge inname van fructose, vergeleken met een relatief lage inname, bij mannen het risico op nierstenen met 27% te vergroten. Bij jonge vrouwen is dit 35% en bij oudere vrouwen zelfs 37%.

De onderzoekers merken op dat de inname van fructose in de westerse wereld de afgelopen decennia sterk is gegeroeid als gevolg van de betere beschikbaarheid van fruit en door de toevoeging aan kant-en-klare producten. Hun hypothese is dat fructose de uitscheiding van stoffen die bekend staan als risicofactoren voor het ontwikkelen van nierstenen, zoals calcium en urinezuur, stimuleert.

Artsen die patiŽnten met nierstenen behandelen zouden er alert op moeten zijn dat, wanneer deze patiŽnten een dieet gaan volgen met minder vet of minder eiwit, zij niet veel meer fructoserijke voedingsmiddelen gaan eten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 27-02-2008
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier