Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Snel beginnen met sirolimus beter voor getransplanteerde nier

Door Merel Dercksen 

Binnen een aantal weken na transplantatie het medicijn ciclosporine vervangen door sirolimus (Rapamune), lijkt de nierfunctie van de patiŽnt te verbeteren. Ook komen er dan minder infecties voor met een virus waar veel mensen na transplantatie mee te kampen krijgen. Maar het beste moment om het medicijnschema om te zetten, is nog niet gevonden.

Een succesvolle onderdrukking van het immuunsysteem in de eerste drie maanden na transplantatie waardoor een acute afstoting voorkomen wordt, is een belangrijke factor voor de overleving van het transplantaat op lange termijn. Zogenaamde calcineurineremmers, zoals ciclosporine, zijn daarvoor zeer effectief, maar kunnen op langere termijn juist weer schade aan de nier geven. Het is dus zaak, daarin een goed evenwicht te vinden.

Volgens de onlangs gepubliceerde resultaten van een studie waarin twee of drie weken na transplantatie werd begonnen met sirolimus, terwijl tegelijkertijd ciclosporine werd afgebouwd, de SMART (Sirolimus and MMF After Renal Transplantation)-studie, zou dit medicijnschema dat evenwicht heel behoorlijk benaderen. Ook sirolimus onderdrukt het immuunsysteem, maar op een andere manier.

Aan de in meerdere Duitse transplantatiecentra uitgevoerde studie namen 140 patiŽnten met een laag immunologisch risico deel. Een deel van hen kreeg de 'standaardtherapie' van prednisolon, MMF en ciclosporine, bij de anderen werd, zodra de operatiewond genezen was, de ciclosporine vervangen door sirolimus. Een jaar na transplantatie bleken de patiŽnten die sirolimus kregen gemiddeld een betere nierfunctie te hebben. In de overleving van zowel de patiŽnten als de getransplanteerde nieren was er geen verschil tussen de beide groepen. Wel kwamen er minder infecties met het cytomegalovirus voor in de sirolimusgroep, maar de therapie moest vaker vanwege bijwerkingen worden aangepast.

De onderzoekers achten het bewezen, dat de omschakeling tot een betere nierfunctie leidt. Maar het grote aantal patiŽnten bij wie de therapie aangepast moest worden, duidt erop dat het precieze tijdstip waarop de omschakeling moet plaatsvinden, nog beter bepaald moet worden, schrijven ze. Direct beginnen met sirolimus is niet verstandig, want het middel is dan wel niet nefrotoxisch, maar zorgt wel voor een slechte wondgenezing. En dat is direct na transplantatie niet wenselijk.

sterren Gepubliceerd: woensdag 26-11-2008
Bron: PABST | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier