Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fosfaathuishouding herstelt vanzelf na niertransplantatie

Verwijderen van bijschildklieren kort na transplantatie onnodig

Bij succesvol getransplanteerde nierpatiŽnten is in de eerste maanden na transplantatie vaak nog sprake van een verstoorde fosfaathuishouding. Maar na een jaar is dit spontaan hersteld, blijkt uit onderzoek in het universiteitsziekenhuis van Leuven.

Bij getransplanteerden bij wie de nier goed werkt, is het fosfaatgehalte van het bloed in de eerste maanden na transplantatie vaak te laag. Dit gaat dan samen met verlies van fosfaat via de nier en te hoge bloedspiegels van bijschildklierhormoon (PTH) en de groeifactor FGF-23. Nefrologen van het universiteitsziekenhuis in Leuven onderzochten wat er op de wat langere termijn gebeurt met de waardes van deze stoffen als er niet ingegrepen wordt.

Zij volgden 50 succesvol getransplanteerde nierpatiŽnten gedurende het eerste jaar na hun transplantatie. Direct na de operatie, na 3 maanden en na een jaar maten de onderzoekers de concentraties van de stoffen die onderdeel zijn van het fosfaatmetabolisme. Daarnaast werd elke getransplanteerde vergeleken met een chronisch nierpatiŽnt met een vergelijkbare nierfunctie.

Het FGF-23-gehalte en de uitscheiding van fosfaat blijken spontaan te verminderen en zijn na een jaar vergelijkbaar met de niveaus bij niet-getransplanteerden met een vergelijkbare nierfunctie. Ook de concentraties calcium en fosfaat in het bloed verbeteren en die zijn na een jaar zelfs beter dan bij niet-getransplanteerde patiŽnten. De grootste veranderingen treden op in de eerste drie maanden na transplantatie, maar het herstel zet nog zeker het hele eerste jaar door.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 08-11-2008
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

NN-TV: De Kolff Battle of the Universities »

NierNieuws volgde het Radboud UMC Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 5 minuten en geeft een goed beeld van brainstorm en resultaat. Via deze link kunt u ook nog een diepgaander video van 20 minuten bekijken.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier