Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontvang gratis NierNieuws Alerts of wekelijkse Nieuwsbrief

U blijft door deze site regelmatig te bezoeken op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieren, nierziekten, dialyse, niertransplantaties en alles wat daaromheen in de wereld plaatsvindt. Maar u kunt het uzelf nóg makkelijker maken door een gratis abonnement op de nieuwsbrief of onze Alert-service te nemen.

Als abonnee ontvangt u een e-mailbericht zodra er nieuwe artikelen op NierNieuws worden geplaatst, of, als u dat liever wilt, eenmaal per dag een overzicht van nieuwe berichten in de laatste 24 uur. In het e-mailbericht staat in het kort wat de artikelen inhouden die sinds het laatste bericht zijn verschenen.

U kunt ook kiezen voor de optie 'Elke maandagochtend de nieuwsbrief'. U ontvangt dan elke maandag een selectie van de belangrijkste artikelen van de voorgaande week in een overzichtelijk e-mailbericht.

Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt dan voor deze dienst en u kunt uw abonnement elk moment beëindigen door in een e-mailbericht van NierNieuws op de desbetreffende link te klikken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-01-2008 | Nog geen reacties
VENI 2019: kleinste bloedvaatjes en acute nierschade

NWO heeft 166 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Twee van deze onderzoeken richten zich direct op de nieren, een aantal andere zijn algemener maar kunnen een resultaat opleveren dat ook in de nefrologie van toegevoegde waarde kan zijn.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1151 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 166 gehonoreerd. De eerste onderzoeker binnen het nierveld die met een VENI-subsidie aan de slag kan is dr.ing. Charissa van den Brom (Amsterdam UMC, Locatie VUmc, afdeling Anesthesiologie). Haar onderzoek richt zich op slechte doorbloeding van de allerkleinste bloedvaten in ernstig zieke patiënten, omdat dit de nieren kan beschadigen door zuurstoftekort. Van den Brom gaat de rol van de beschadigde binnenbekleding van deze haarvaten bestuderen om behandelingen gericht tegen het lekken van haarvaten te ontwikkelen en schade aan de nieren te voorkomen.

Lees meer »

Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie »

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

Lees meer »

Mantelzorgers zwaarder belast bij oudere dialysepatiënten »

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat starten met dialyseren op hogere leeftijd niet per se leidt tot een langer leven. Daarentegen kan het wel problemen met zich meebrengen, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Ouderen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken tussen wel of niet starten met dialyse op basis van hun persoonlijke voorkeur, vindt Namiko Goto. Zij is geriater in opleiding en doet onderzoek naar de geriatrische problemen bij oudere patiënten met nierfalen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier