Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste met HIV besmette nieren succesvol getransplanteerd

Door Merel Dercksen 

Groote Schuur Ziekenhuis, Kaapstad

Groote Schuur Ziekenhuis

In Kaapstad zijn voor het eerst de nieren van een met HIV besmette donor getransplanteerd. De ontvangers zijn twee mannen die zelf ook al seropositief waren. Er kleven nog wel verschillende risico's aan het gebruik van de organen van een donor met HIV, maar in Zuid-Afrika zou het het aantal potentiŽle donoren ťn ontvangers sterk kunnen vergroten.

De eerste transplantaties van een HIV-besmette donor naar seropositieve ontvangers ter wereld zijn verricht in het beroemde Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad. Beide operaties zijn zeer goed verlopen en de ontvangers hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Tot nu toe was het zo, dat potentiŽle donoren met HIV per definitie afgekeurd werden. En nierpatiŽnten die het virus bij zich droegen, kwamen niet in aanmerking om getransplanteerd te worden. Maar voor patiŽnten is het soms beter met een HIV-nier getransplanteerd te worden, dan helemaal niet, is nu de gedachte.

Of een patiŽnt een besmet orgaan accepteert is uiteindelijk zijn eigen keuze. Er kleven namelijk wel risico's aan. Zo bestaat de mogelijkheid dat de patiŽnt met de nier ook een andere variant van het virus dan die hij zelf bij zich draagt, ontvangt. Als dat een resistente variant is, zou de getransplanteerde ook resistent kunnen worden tegen anti-retrovirale medicijnen. Maar resistentie tegen HIV-medicijnen komt in Zuid-Afrika weinig voor. Een ander gevaar is, dat de te transplanteren nier aangetast is door de ziekte, wat de levensverwachting van het orgaan bekort.

Zuid-Afrika kent het grootste aantal HIV-positieve mensen ter wereld: ongeveer een op de acht van de 48 miljoen inwoners van het land. Dat betekent dat het aantal mensen dat een nier kan ontvangen, maar ook het aantal potentiŽle donoren, sterk toe zal nemen wanneer dit soort transplantaties algemeen geaccepteerd wordt.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-10-2008
Bron: Earth Times | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier