Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste met HIV besmette nieren succesvol getransplanteerd

Door Merel Dercksen 

Groote Schuur Ziekenhuis, Kaapstad

Groote Schuur Ziekenhuis

In Kaapstad zijn voor het eerst de nieren van een met HIV besmette donor getransplanteerd. De ontvangers zijn twee mannen die zelf ook al seropositief waren. Er kleven nog wel verschillende risico's aan het gebruik van de organen van een donor met HIV, maar in Zuid-Afrika zou het het aantal potentiŽle donoren ťn ontvangers sterk kunnen vergroten.

De eerste transplantaties van een HIV-besmette donor naar seropositieve ontvangers ter wereld zijn verricht in het beroemde Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad. Beide operaties zijn zeer goed verlopen en de ontvangers hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Tot nu toe was het zo, dat potentiŽle donoren met HIV per definitie afgekeurd werden. En nierpatiŽnten die het virus bij zich droegen, kwamen niet in aanmerking om getransplanteerd te worden. Maar voor patiŽnten is het soms beter met een HIV-nier getransplanteerd te worden, dan helemaal niet, is nu de gedachte.

Of een patiŽnt een besmet orgaan accepteert is uiteindelijk zijn eigen keuze. Er kleven namelijk wel risico's aan. Zo bestaat de mogelijkheid dat de patiŽnt met de nier ook een andere variant van het virus dan die hij zelf bij zich draagt, ontvangt. Als dat een resistente variant is, zou de getransplanteerde ook resistent kunnen worden tegen anti-retrovirale medicijnen. Maar resistentie tegen HIV-medicijnen komt in Zuid-Afrika weinig voor. Een ander gevaar is, dat de te transplanteren nier aangetast is door de ziekte, wat de levensverwachting van het orgaan bekort.

Zuid-Afrika kent het grootste aantal HIV-positieve mensen ter wereld: ongeveer een op de acht van de 48 miljoen inwoners van het land. Dat betekent dat het aantal mensen dat een nier kan ontvangen, maar ook het aantal potentiŽle donoren, sterk toe zal nemen wanneer dit soort transplantaties algemeen geaccepteerd wordt.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-10-2008
Bron: Earth Times | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier