Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste met HIV besmette nieren succesvol getransplanteerd

Door Merel Dercksen 

Groote Schuur Ziekenhuis, Kaapstad

Groote Schuur Ziekenhuis

In Kaapstad zijn voor het eerst de nieren van een met HIV besmette donor getransplanteerd. De ontvangers zijn twee mannen die zelf ook al seropositief waren. Er kleven nog wel verschillende risico's aan het gebruik van de organen van een donor met HIV, maar in Zuid-Afrika zou het het aantal potentiŽle donoren ťn ontvangers sterk kunnen vergroten.

De eerste transplantaties van een HIV-besmette donor naar seropositieve ontvangers ter wereld zijn verricht in het beroemde Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad. Beide operaties zijn zeer goed verlopen en de ontvangers hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Tot nu toe was het zo, dat potentiŽle donoren met HIV per definitie afgekeurd werden. En nierpatiŽnten die het virus bij zich droegen, kwamen niet in aanmerking om getransplanteerd te worden. Maar voor patiŽnten is het soms beter met een HIV-nier getransplanteerd te worden, dan helemaal niet, is nu de gedachte.

Of een patiŽnt een besmet orgaan accepteert is uiteindelijk zijn eigen keuze. Er kleven namelijk wel risico's aan. Zo bestaat de mogelijkheid dat de patiŽnt met de nier ook een andere variant van het virus dan die hij zelf bij zich draagt, ontvangt. Als dat een resistente variant is, zou de getransplanteerde ook resistent kunnen worden tegen anti-retrovirale medicijnen. Maar resistentie tegen HIV-medicijnen komt in Zuid-Afrika weinig voor. Een ander gevaar is, dat de te transplanteren nier aangetast is door de ziekte, wat de levensverwachting van het orgaan bekort.

Zuid-Afrika kent het grootste aantal HIV-positieve mensen ter wereld: ongeveer een op de acht van de 48 miljoen inwoners van het land. Dat betekent dat het aantal mensen dat een nier kan ontvangen, maar ook het aantal potentiŽle donoren, sterk toe zal nemen wanneer dit soort transplantaties algemeen geaccepteerd wordt.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-10-2008
Bron: Earth Times | Nog geen reacties
Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

In Amerika overlijden jaarlijks ongeveer 5.000 patiënten die op de wachtlijst voor een donornier (van een overleden donor) staan. Jaarlijks worden ook ongeveer 3.500 donornieren van overleden donoren afgedankt, omdat ze niet helemaal geschikt zijn voor transplantatie. Deze nieren zijn bijvoorbeeld van een donor ouder dan 70, of van een donor met hepatitis C, waardoor het risico dat er wat mee mis gaat hoger is dan bij donornieren die uitermate geschikt zijn voor transplantatie. Het wrange is natuurlijk, dat deze 3.500 donornieren in theorie nog goed hadden kunnen worden ingezet om een deel van de 5.000 patiënten te redden.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier