Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste met HIV besmette nieren succesvol getransplanteerd

Door Merel Dercksen 

Groote Schuur Ziekenhuis, Kaapstad

Groote Schuur Ziekenhuis

In Kaapstad zijn voor het eerst de nieren van een met HIV besmette donor getransplanteerd. De ontvangers zijn twee mannen die zelf ook al seropositief waren. Er kleven nog wel verschillende risico's aan het gebruik van de organen van een donor met HIV, maar in Zuid-Afrika zou het het aantal potentiŽle donoren ťn ontvangers sterk kunnen vergroten.

De eerste transplantaties van een HIV-besmette donor naar seropositieve ontvangers ter wereld zijn verricht in het beroemde Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad. Beide operaties zijn zeer goed verlopen en de ontvangers hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Tot nu toe was het zo, dat potentiŽle donoren met HIV per definitie afgekeurd werden. En nierpatiŽnten die het virus bij zich droegen, kwamen niet in aanmerking om getransplanteerd te worden. Maar voor patiŽnten is het soms beter met een HIV-nier getransplanteerd te worden, dan helemaal niet, is nu de gedachte.

Of een patiŽnt een besmet orgaan accepteert is uiteindelijk zijn eigen keuze. Er kleven namelijk wel risico's aan. Zo bestaat de mogelijkheid dat de patiŽnt met de nier ook een andere variant van het virus dan die hij zelf bij zich draagt, ontvangt. Als dat een resistente variant is, zou de getransplanteerde ook resistent kunnen worden tegen anti-retrovirale medicijnen. Maar resistentie tegen HIV-medicijnen komt in Zuid-Afrika weinig voor. Een ander gevaar is, dat de te transplanteren nier aangetast is door de ziekte, wat de levensverwachting van het orgaan bekort.

Zuid-Afrika kent het grootste aantal HIV-positieve mensen ter wereld: ongeveer een op de acht van de 48 miljoen inwoners van het land. Dat betekent dat het aantal mensen dat een nier kan ontvangen, maar ook het aantal potentiŽle donoren, sterk toe zal nemen wanneer dit soort transplantaties algemeen geaccepteerd wordt.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-10-2008
Bron: Earth Times | Nog geen reacties
Kunnen ouderen met minder medicatie toe?

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen. Terwijl dat misschien helemaal niet nodig is, want tegelijkertijd hebben ze meer last van de bijwerkingen van de medicijnen. Het lijkt er op dat bij ouderen als gevolg van de medicijnen de nierfunctie verslechtert en dat ze meer last hebben van infecties en tumoren.

Silke de Boer is bijna klaar met haar opleiding tot internist-nefroloog in het UMC Groningen. Op 1 oktober vorig jaar is ze begonnen met een promotietraject naar niertransplantaties bij ouderen. In haar onderzoek kijkt ze onder andere naar wat de beste combinatie en dosering afweeronderdrukkende medicijnen is voor 65-plussers na een niertransplantatie.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier