Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: SLE en het afweersysteem

Wanneer: maandag 06-11-2017

Een spin maakt een web om zijn prooi te vangen. Vrij recentelijk werd ontdekt dat neutrofielen, witte bloedcellen aan de frontlinie van ons afweersysteem, ook webben produceren om binnendringende ziekteverwekkers een halt toe te roepen.

Dergelijke webben, zogenaamde neutrophil extracellular traps (NETs), bestaan uit 'kleverig' DNA en antimicrobiële eiwitten. Ondanks de belangrijke antimicrobiële functies van NETs, worden deze structuren ook in verband gebracht met (veelvoorkomende) ziekteprocessen zoals trombose, atherosclerose, kanker en auto-immuunziekten.

Voor zijn proefschrift onderzocht Elmar Pieterse de rol van NETs in de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE). Hij ontdekte dat SLE-patiënten meer NETs produceren en tegelijkertijd ook moeite hebben om die NETs tijdig op te ruimen. Deze onbalans in de productie en afbraak van NETs leidt ertoe dat NETs in aanraking komen met cellen van het afweersysteem, wat leidt tot auto-immuniteit en destructie van lichaamseigen weefsels, zoals de nieren. De bevindingen van dit proefschrift openen de weg voor onderzoek naar het herstellen van de balans tussen aanmaak en afbraak van NETs. Niet alleen bij SLE, maar ook bij andere (veelvoorkomende) cardiovasculaire en kwaadaardige ziekten.

Promotie E. Pieterse, MSc : maandag 6 november 2017, 14:30 uur
Titel proefschrift: NET niet in balans: SLE en het afweersysteem - The journey of neutrophil extracellular traps in lupus

Promotor: prof. dr. L.B. Hilbrands
Co-promotor: dr. J. van der Vlag

Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • bmw, amsterdam
    14-11-2017 17:08

    Een hele mooie ontdekking!!!

    Bedankt hiervoor
Digitale testkit voor urineonderzoek thuis

Nierpatiënten uit Salford, in de buurt van Manchester, gaan voor de Britse National Health Services (NHS) een nieuwe tool testen om urineonderzoek te doen. Dat moet uiteindelijk een hoop ritjes naar het ziekenhuislab besparen.

Dipsticks om urine te testen bestaan al heel lang. Maar vaak meten ze maar een waarde, bijvoorbeeld eiwit of de zuurgraad van urine. En de uitkomst is een indicatie, geen nauwkeurige meting. De test die de NHS heeft laten ontwikkelen is hierop gebaseerd, maar dan een stuk uitgebreider en geavanceerder.

De dipstick die bij de test zit meet tien verschillende parameters. Die zijn niet voor iedereen van belang, maar dat betekent wel dat dezelfde test gebruikt zal kunnen worden door nierpatiënten, diabetici, zwangeren en anderen die bepaalde risico's lopen die te monitoren zijn met urinetests. Elk vlakje op de stick kleurt na gebruik binnen een spectrum van acht mogelijkheden. Met behulp van een smartphonecamera kan de patiënt de resultaten uitlezen en met diezelfde telefoon direct doorsturen naar zijn behandelaar.

Lees meer »

Heroïne belangrijke oorzaak amyloïdose in Amerikaanse steden »

Een bepaalde vorm van amyloďdose in de nieren die traditioneel voorkomt bij mensen met auto-immuunaandoeningen, komt in de laatste jaren in Amerikaanse steden vooral voor bij heroďnegebruikers. Amyloďdose is een verschijnsel waarbij eiwitten in het lichaam verkeerd gevouwen zijn en niet (goed) opgeruimd worden. Deze eiwitten hechten zich aan elkaar en slaan als stugge structuren neer in weefsels. Bijvoorbeeld in de nieren, die daardoor steeds slechter functioneren.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.