Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Syrische vluchtelingen in Turkije verkopen hun organen'

Door Jeroen van Setten 

In Turkije bloeit volgens onderzoek van het Duitse ARD-programma FAKT een rijke illegale handel in menselijke organen. De donoren zijn steeds vaker vluchtelingen uit Syrië die aan geld proberen te komen door een nier of een deel van hun lever te verkopen.

Kopers zijn goed betalende patiënten uit het Westen of uit Saoedi-Arabië. De organen worden via internet, vooral op Facebook, aangeboden. Duitse verslaggevers deden zich voor als potentiële kopers en kregen onder meer voor 30.000 euro een nier aangeboden. De donoren krijgen volgens FAKT tussen de 6 en 11-duizend euro voor hun orgaan.

De handel in organen is volgens FAKT een gevolg van de precaire situatie van veel vluchtelingen in Turkije. Volgens de organisatie 'Pro Asyl' leven veel Syriërs in de Turkse vluchtelingenkampen onder erbarmelijke omstandigheden. En dat terwijl de Europese Unie tussen de 700 en 900 miljoen euro voor de huisvesting en verzorging van Syrische vluchtelingen aan Turkije heeft betaald, stelt Karl Kopp van 'Pro Asyl'. Dat geld komt volgens hem echter nooit bij de vluchtelingen terecht. 

De volledige logistiek achter de orgaanhandel heeft het Duitse programma niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk vinden er operaties plaats in de oostelijke Anatolische stad Malatya. Maar er zijn ook geruchten dat er in particuliere woningen zou worden getransplanteerd. Volgens FAKT verkopen de vluchtelingen vooral hun organen in de hoop met het 'verdiende' geld door te kunnen reizen naar West Europa. Volgens Karl Kopp van 'Pro Asyl' is de illegale handel in organen van vluchtelingen in ieder geval een nieuw fenomeen dat hij nog niet eerder is tegengekomen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-02-2017
Bron: ARD | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Louis Ekas, Hulshorst
    23-02-2017 11:57

    Een citaat uit dit artikel: "De handel in organen is volgens FAKT een gevolg van de precaire situatie van veel vluchtelingen in Turkije". Dit is echter niet meer dan een secundair gevolg. Deze ontwikkeling zou zich niet voordoen indien er voldoende nieren beschikbaar zouden zijn. Het tekort daaraan is en blijft de primaire oorzaak. Symptomen als deze zijn het gevolg van een (deels) falend systeem.
Kans op huidkanker na transplantatie

Algemeen bekend is dat transplantatiepatiënten, als bijwerking van hun anti-afstotingsmedicijnen, een aanzienlijk verhoogde kans op huidkanker hebben. Desalnietemin is het schrikken van recente onderzoeksresultaten uit Canada. Die laten zien dat van de onderzoeksdeelnemers tussen 51 en 65 jaar maar liefst meer dan 25% huidkanker kreeg. Bij 65-plussers lag dit percentage zelfs boven de 40%. Hoe meer anti-afstotingsmedicijnen worden gebruikt, hoe groter de kans op huidkanker.

Daardoor lopen mensen die een donorhart of -long kregen, meer risico dan mensen met een nieuwe nier, aldus de onderzoekers.Raadzaam is om na transplantatie met de behandelend arts te bespreken of het zinvol is een keer per jaar een dermatoloog te consulteren, opdat deze kan checken of zich onrustige huidcellen of tumoren ontwikkelen.

Meer over het onderzoek van Canadese wetenschappers leest u in de nieuwste uitgave van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Of vraag een gratis proefnummer aan: https://www.nvn.nl/publicaties/ledenblad-wisselwerking/

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier