Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alles op alles om dialysepatiŽnten door de ijzelperiode te helpen

Door Dietske van der Brugge 

Wie gisteren en vandaag onder de ijzelgrens fluitend naar zijn werk fietste heeft vast niet stilgestaan bij de moeite die in Noord-Nederland wordt gedaan om nierpatiënten te helpen. Maar er wordt gedialyseerd, dankzij extra inspanningen van zorgverleners, taxichauffeurs en van de patiënten zelf natuurlijk. Ook morgen (donderdag 7 januari) wordt weer een spekgladde dag verwacht. Berichten van Dialyse Centrum Groningen, waaronder centra vallen in Groningen, Stadskanaal, Assen en Delfzijl. 

Thuisdialysepatiënten
De patiënten die thuis dialyseren hebben hun eigen benodigdheden voor hemodialyse of CAPD in huis. Voor patiënten die echt nog wat nodig hadden, zijn de magazijnmannen gewoon op pad gegaan om leveringen te doen. Sommige patiënten dialyseren met een dialyse-assistent van het Dialyse Centrum Groningen. Deze assistenten hebben ondanks de ijzel steeds de woningen van patiënten weten te bereiken, al ging dat niet altijd even makkelijk. Een dialyse-assistente die woensdag vanuit Ruinen naar Kuinre moest, haalde dat niet met de auto en is toen de laatste kilometers gaan lopen. Wat een inzet!

Dialyse in de centra
In totaal komen zo’n 170 patiënten om de dag dialyseren in Groningen, Stadskanaal, Assen en Delfzijl. De doktersassistentes en de directeur patiëntenzorg geven aan dat bijna iedereen is komen dialyseren. Taxibedrijven geven bij dergelijke omstandigheden voorrang aan patiënten met nierziekten (of andere ziekten waarbij de behandeling niet kan wachten). Daardoor konden patiënten met de taxi toch naar de centra komen. 

Dat heeft natuurlijk alleen zin als ook het personeel aanwezig is. Het Dialysecentrum Groningen (DCG) meldt enorme inzet van haar medewerkers om naar hun werk te komen. Sommige medewerkers zijn lopend gekomen of meer dan anderhalf uur glijdend onderweg geweest. Er zijn ook medewerkers die uit voorzorg kleren mee hebben genomen om op de locatie te kunnen overnachten. NierNieuws weet dat die inzet van zorgverleners niet beperkt is tot de dialysecentra. Polibezoeken werden wel allemaal uitgesteld en alle patiënten werden daarover gebeld.

Kortom, de codes kunnen zo geel, oranje of rood niet zijn, of mensen zoeken oplossingen. En zijn bereid om daar een heleboel glibberige stappen extra voor te zetten. Mooi om te weten!

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-01-2016 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jose van der Lee
  11-01-2016 10:16

  Diep respect voor alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt met de barre weersomstandigheden

 • y. bayer, zoeterwoude
  07-01-2016 17:10

  Lees op Facebook net het hele verhaal. Diep mijn petje af voor al deze mensen. En er echt zijn voor andere ook is dat bijna onmogelijk.

 • Brenda de Coninck , Lelystad
  07-01-2016 08:43

  Helden!

 • T.Vogels, Veldhoven
  07-01-2016 08:39

  Een pluim vanuit het zuiden voor onze collega's en taxipersoneel!

  groetjes,

  TheodŰr
  MMW MMC Veldhoven

 • A.J. Pouw, Den Haag
  06-01-2016 20:56

  Complimenten voor al die mensen die ondanks het slechte weer hun best doen om patienten die van een dialyse afhankelijk zijn te helpen!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier