Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vermindert ketchup het risico op nierkanker?

Door Godelieve Gros 

Bij het ontstaan van niercelkanker speelt vermoedelijk een verhoogde zuurstofstofwisseling in de cellen een rol. Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van antioxidanten in de voeding op het ontstaan van niercelkanker bij postmenopauzale vrouwen. Antioxidanten zijn stoffen die het product van een verhoogd zuurstofmetabolisme, vrije zuurstofradicalen, wegvangen en daarmee het schadelijke effect kunnen verminderen.

Het aantal diagnoses van niercelkanker is de laatste decennia aanzienlijk toegenomen. Vaak is de ziekte op het moment dat de diagnose gesteld wordt, al in een gevorderd stadium. Preventie bij dit kankertype is daarom van groot belang. Niercelkanker staat op de achtste plaats als het om kanker gaat bij vrouwen.

Het Women’s Health Initiative (WHI) is een langlopend Amerikaans onderzoek dat wordt uitgevoerd onder postmenopauzale vrouwen en dat gericht is op de preventie van veelvoorkomende aandoeningen als hart- en vaatziekten, osteoporose en kanker. Voor het onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en het ontstaan van niercelkanker, zijn gegevens geanalyseerd van ruim 96 duizend vrouwen die aan het WHI deelnamen tussen 1993 en 1998. De onderzoekers hebben de gegevens geëvalueerd aan de hand van hun situatie in 2013.

De vrouwen in het onderzoek hebben op vragenlijsten en in interviews aangegeven welke voedingsmiddelen zij binnenkregen en welke voedingssupplementen zij eventueel gebruikten. Van de ruim 96 duizend hadden 240 vrouwen de diagnose niercelkanker gekregen. Voor dit onderzoek is gekeken naar de voedingstoffen met antioxiderende eigenschappen zoals lycopeen, α-caroteen, β-caroteen, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in tomaten, wortelen, rozebottel en watermeloen. Lycopeen is de stof die de rode kleur aan tomaten geeft en bij verhitting van de vrucht sterk in concentratie, en dus in antioxiderende werking, toeneemt.

De 80 vrouwen met de hoogste lycopeeninname bleken 39% minder kans te hebben op het ontstaan van niercelkanker dan de 80 vrouwen met de laagste lycopeeninname. Deze uitkomst betekent dat verder onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan lycopeen van belang is voor de preventie van niercelkanker.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-02-2015
Bron: Cancer | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan Mucha, Heerlen
    27-02-2015 13:51

    Gelukkig zijn er hele goede onderzoeken verrricht m.b.t. nierproblemen.
    Maar: in maart 2015 wordt er in de
    Tweede Kamer gedebatteerd over de orgaanwetgeving. Is het misschien een idee om met nierdialyse patiënten daar naar toe te gaan en onze stem te laten horen door er bij te zijn en eventueel een petitie overhandigen. Eigenlijk zou de Nierstichting dit kunnen organiseren en gratis treinkaartjes ter beschikking kunnen stellen.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier