Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Diarree na transplantatie: vaker door infectie dan gedacht

Door Godelieve Gros 

Aanhoudende diarree na een niertransplantatie wordt vaak ten onrechte gezien als een bijwerking van immuunonderdrukkende medicatie. Maar recent onderzoek wijst uit dat diarree in de meeste gevallen het gevolg is van een infectie. Als de veroorzaker van deze infectie snel wordt gevonden, kan in veel gevallen de immuunonderdrukkende medicatie ongewijzigd blijven, met een grotere kans op overleving voor de nier en de patiënt.

Ondanks de negatieve invloed van diarree op de gezondheidstoestand van de patiënt, krijgt deze complicatie niet de aandacht die zij verdient. Patiënten zien het als een onvermijdelijk kwaad en rapporteren de klacht niet altijd aan hun arts. Bijna 20% van de getransplanteerde patiënten geeft aan diarree te hebben, terwijl uit onderzoek blijkt dat het in deze groep feitelijk om ruim 50% gaat. Het feit dat pas recent is gebleken dat het toxische effect van de medicatie niet de voornaamste boosdoener is, betekent dat er ook aan de medische kant te weinig aandacht is voor de oorzaak van de diarree.

Norovirus blijkt vaak boosdoener
Immuunonderdrukkende medicijnen beschadigen de cellen van de darmwand wat chronische diarree tot gevolg kan hebben. Maar in de meeste gevallen blijkt een besmetting met het norovirus, het ‘buikgriepvirus’, de oorzaak te zijn. Een besmetting is bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan wel gerelateerd aan het slikken van immuunonderdrukkers. Er ligt een uitdaging voor de wetenschap om een behandeling van een norovirusinfectie te ontwikkelen die gecombineerd kan worden met een optimale immuuntherapie. Er is inmiddels een vaccin tegen een norovirusinfectie ontwikkeld, maar verder onderzoek moet nog uitwijzen of een preventief vaccin, dat toegediend wordt vóór de transplantatie, effectief is voor patiënten die een donornier krijgen.

Bacteriën
Verder kan ook een bacteriële infectie de diarree veroorzaken. In dat geval is er meestal sprake van de clostridium bacterie. Deze komt bij iedereen in de darmflora voor, maar wordt bij een verstoorde darmflora schadelijk en veroorzaakt dan diarree. Bij patiënten met een donornier is de darmflora vaak verstoord door het gebruik van antibiotica. Transplantatie van ontlasting bij mensen met een clostridium infectie is gunstig gebleken bij het herstel van de darmflora.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de diarreebehandelingen succesvol kan zijn zonder wijziging in de immuunonderdrukkende medicatie. Het is dus uiterst belangrijk de oorzaak van de diarree bij patiënten na een transplantatie goed te onderzoeken. Enerzijds omdat deze complicatie niet te onderschatten nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de patiënt, anderzijds om een behandeling te kunnen geven die doelmatig is en geen verdere schade en risico’s voor de patiënt met zich meebrengt.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-11-2014
Bron: Transplantation | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • C.
    11-12-2020 09:57

    Ik snap uw hypothese. Gelukkig doen de immuunsupressieve middelen dat ook en dat is ook de bedoeling. Als we die niet zouden hebben zouden we allemaal onze organen afstoten. Dan liever wat sneller ziek. Na die afstoting heb ik geen leven meer, na bijvoorbeeld een buikgriepje weer wel.

  • Jan Taco te Gussinklo, Zwolle
    04-11-2014 08:46

    Hypothese. Ik zou mij kunnen voorstellen dat deze categorie ook vaak maagzuurremmers (PPI's) gebruikt? Dat betekent een verminderde locale afweer weten we inmiddels voor overdracht van sommige infectieziekten.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier