Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Cryobehandeling van kleine niertumoren

Wanneer: woensdag 09-04-2014

Het bevriezen vankleine niertumoren leidt ertoe dat er na een week geen intacte bloedvaten meer kunnen worden gevonden. Na twee weken kan worden vastgesteld of het bevriezen van een niertumor is geslaagd. Dit stelt Brunolf Lagerveld in zijn proefschrift naar cryoablatie of bevriezen van nierkanker. Hij deed zijn onderzoek in varkensnieren.

Cryoablatie is een erkende behandelmethode voor niertumoren kleiner dan vier centimeter. Via een holle naald wordt een ijskoud gas naar de niertumor geleid. De kou doodt de kankercellen, maar het blijkt dat niet alle bloedvaten in de tumor tegelijkertijd kapot te krijgen zijn, wat wel wenselijk zou zijn. Lagerveld heeft in zijn onderzoek de vaatbeschadiging door de koudebehandeling vastgelegd. Daaruit blijkt dat na een termijn van twee weken met zekerheid kan worden vastgesteld of de bevriezing van de niertumor is geslaagd.

Verder keek de promovendus naar deligging van de tumor in de nier, en naar de implicaties daarvan voor de cryobehandeling. Het blijkt dat vooral de grootte van de tumor van belang is. Tumoren die kleiner zijn dan 3,5 centimeter kunnen met deze methode zonder complicaties worden vernietigd.

De nacontrole gebeurt met een CT-scan. Daarbij krijgt de patiënt een contrastvloeistof ingespoten, wat bij sommige personen tot complicaties leidt. Er zijn alternatieve technieken, zoals contrastecho en PET-CT, maar de gewone CT-scan blijft volgens het onderzoek de eerste keuze.

Promotie drs. B. Lagerveld: woensdag 9 april 2014, 13:00 uur

Titel proefschrift: Small Renal Mass Cryosurgery: Images and vascular changes

Promotores: J.J.M.C.H. de la Rosette en Prof.dr.ir. J.A.E. Spaan

Co-promotores: Prof.dr.ir. H. Wijkstra en dr. M.P. Laguna Pes

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-04-2014 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J van Leest Zevenbergen
  09-09-2018 11:18

  Nadat bij mij in iedere nier een tumor was ontdekt werd ik door wezen naar Dr Lagerveld .
  Mijn eerste ontmoeting was op mijn 75 verjaardag 28 oktober 2013, mijn eerste behandeling was in november 2013 en de tweede in april 2014. we zij nu bijna 5 jaar verder en het gaat nog steeds uitstekend met mij, dankzij het vakkundig werd van Dr Lagerveld en zijn team

 • Peter Pleijs, Hoofddorp
  03-04-2014 09:50

  Wat ben ik blij dat ik deze nieuwe behandelmethode bij dr. Lagerveld heb mogen ondergaan! In een dagopname, pijnloos en zonder langdurige herstelperiode; bijna surrealistisch om mee te maken. En daarbij is dr. Lagerveld een bijzonder aardige man, dat scheelt ook. Het alternatief was geweest mijn nier te verwijderen. Het klinkt misschien vreemd om dit van een behandeling tegen kanker te zeggen, maar ik vind het een absolute aanrader
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier