Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Cryobehandeling van kleine niertumoren

Wanneer: woensdag 09-04-2014

Het bevriezen vankleine niertumoren leidt ertoe dat er na een week geen intacte bloedvaten meer kunnen worden gevonden. Na twee weken kan worden vastgesteld of het bevriezen van een niertumor is geslaagd. Dit stelt Brunolf Lagerveld in zijn proefschrift naar cryoablatie of bevriezen van nierkanker. Hij deed zijn onderzoek in varkensnieren.

Cryoablatie is een erkende behandelmethode voor niertumoren kleiner dan vier centimeter. Via een holle naald wordt een ijskoud gas naar de niertumor geleid. De kou doodt de kankercellen, maar het blijkt dat niet alle bloedvaten in de tumor tegelijkertijd kapot te krijgen zijn, wat wel wenselijk zou zijn. Lagerveld heeft in zijn onderzoek de vaatbeschadiging door de koudebehandeling vastgelegd. Daaruit blijkt dat na een termijn van twee weken met zekerheid kan worden vastgesteld of de bevriezing van de niertumor is geslaagd.

Verder keek de promovendus naar deligging van de tumor in de nier, en naar de implicaties daarvan voor de cryobehandeling. Het blijkt dat vooral de grootte van de tumor van belang is. Tumoren die kleiner zijn dan 3,5 centimeter kunnen met deze methode zonder complicaties worden vernietigd.

De nacontrole gebeurt met een CT-scan. Daarbij krijgt de patiënt een contrastvloeistof ingespoten, wat bij sommige personen tot complicaties leidt. Er zijn alternatieve technieken, zoals contrastecho en PET-CT, maar de gewone CT-scan blijft volgens het onderzoek de eerste keuze.

Promotie drs. B. Lagerveld: woensdag 9 april 2014, 13:00 uur

Titel proefschrift: Small Renal Mass Cryosurgery: Images and vascular changes

Promotores: J.J.M.C.H. de la Rosette en Prof.dr.ir. J.A.E. Spaan

Co-promotores: Prof.dr.ir. H. Wijkstra en dr. M.P. Laguna Pes

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-04-2014 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J van Leest Zevenbergen
  09-09-2018 11:18

  Nadat bij mij in iedere nier een tumor was ontdekt werd ik door wezen naar Dr Lagerveld .
  Mijn eerste ontmoeting was op mijn 75 verjaardag 28 oktober 2013, mijn eerste behandeling was in november 2013 en de tweede in april 2014. we zij nu bijna 5 jaar verder en het gaat nog steeds uitstekend met mij, dankzij het vakkundig werd van Dr Lagerveld en zijn team

 • Peter Pleijs, Hoofddorp
  03-04-2014 09:50

  Wat ben ik blij dat ik deze nieuwe behandelmethode bij dr. Lagerveld heb mogen ondergaan! In een dagopname, pijnloos en zonder langdurige herstelperiode; bijna surrealistisch om mee te maken. En daarbij is dr. Lagerveld een bijzonder aardige man, dat scheelt ook. Het alternatief was geweest mijn nier te verwijderen. Het klinkt misschien vreemd om dit van een behandeling tegen kanker te zeggen, maar ik vind het een absolute aanrader
Een ijskoude

‘Ik heb Katinka gesproken op de Wetenschapsdag. Weet jij dat ze haar postmortale nier al 40 jaar heeft? Ik wist niet wat ik hoorde! Heerlijk om met lotgenoten te praten. Daar put ik altijd hoop uit, uit zulke verhalen.’ Mijn man knikt. ‘Ze vertelde dat ze naar een huidcentrum in Amsterdam gaat en dat ze daar heel tevreden over is. Doordat ze al zolang immunosuppressiva slikt, heeft ze onregelmatigheden op haar huid gekregen, die daar worden behandeld. Ik zou daar ook weleens naartoe willen. Ik krijg ook plekjes die er eerst niet waren. Wat denk jij?’ ‘Ik zou gaan’ zegt mijn wederhelft. ‘Iedere getransplanteerde gaat toch één keer per jaar naar een dermatoloog?’

Lees meer »

Maria ter Welle prijs 2019 naar twee winnaars »

Trijntje Kok-Steenbergen (diëtist uit het UMC Groningen) en Magda van Loon (verpleegkundig specialist in het Maastricht UMC+) zijn de winnaars van de Maria ter Welle Prijs 2019. Zij ontvangen deze prijs voor hun jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg. De prijs is een initiatief van de Nierstichting in samenwerking met de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te eren. Er waren twaalf genomineerden.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier