Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Cryobehandeling van kleine niertumoren

Wanneer: woensdag 09-04-2014

Het bevriezen vankleine niertumoren leidt ertoe dat er na een week geen intacte bloedvaten meer kunnen worden gevonden. Na twee weken kan worden vastgesteld of het bevriezen van een niertumor is geslaagd. Dit stelt Brunolf Lagerveld in zijn proefschrift naar cryoablatie of bevriezen van nierkanker. Hij deed zijn onderzoek in varkensnieren.

Cryoablatie is een erkende behandelmethode voor niertumoren kleiner dan vier centimeter. Via een holle naald wordt een ijskoud gas naar de niertumor geleid. De kou doodt de kankercellen, maar het blijkt dat niet alle bloedvaten in de tumor tegelijkertijd kapot te krijgen zijn, wat wel wenselijk zou zijn. Lagerveld heeft in zijn onderzoek de vaatbeschadiging door de koudebehandeling vastgelegd. Daaruit blijkt dat na een termijn van twee weken met zekerheid kan worden vastgesteld of de bevriezing van de niertumor is geslaagd.

Verder keek de promovendus naar deligging van de tumor in de nier, en naar de implicaties daarvan voor de cryobehandeling. Het blijkt dat vooral de grootte van de tumor van belang is. Tumoren die kleiner zijn dan 3,5 centimeter kunnen met deze methode zonder complicaties worden vernietigd.

De nacontrole gebeurt met een CT-scan. Daarbij krijgt de patiënt een contrastvloeistof ingespoten, wat bij sommige personen tot complicaties leidt. Er zijn alternatieve technieken, zoals contrastecho en PET-CT, maar de gewone CT-scan blijft volgens het onderzoek de eerste keuze.

Promotie drs. B. Lagerveld: woensdag 9 april 2014, 13:00 uur

Titel proefschrift: Small Renal Mass Cryosurgery: Images and vascular changes

Promotores: J.J.M.C.H. de la Rosette en Prof.dr.ir. J.A.E. Spaan

Co-promotores: Prof.dr.ir. H. Wijkstra en dr. M.P. Laguna Pes

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-04-2014 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J van Leest Zevenbergen
  09-09-2018 11:18

  Nadat bij mij in iedere nier een tumor was ontdekt werd ik door wezen naar Dr Lagerveld .
  Mijn eerste ontmoeting was op mijn 75 verjaardag 28 oktober 2013, mijn eerste behandeling was in november 2013 en de tweede in april 2014. we zij nu bijna 5 jaar verder en het gaat nog steeds uitstekend met mij, dankzij het vakkundig werd van Dr Lagerveld en zijn team

 • Peter Pleijs, Hoofddorp
  03-04-2014 09:50

  Wat ben ik blij dat ik deze nieuwe behandelmethode bij dr. Lagerveld heb mogen ondergaan! In een dagopname, pijnloos en zonder langdurige herstelperiode; bijna surrealistisch om mee te maken. En daarbij is dr. Lagerveld een bijzonder aardige man, dat scheelt ook. Het alternatief was geweest mijn nier te verwijderen. Het klinkt misschien vreemd om dit van een behandeling tegen kanker te zeggen, maar ik vind het een absolute aanrader
Megaboete voor dood dialysepatiŽnten

Volgens persbureau Reuters heeft de Amerikaanse dialysegigant Davita een schikking getroffen met families van drie overleden dialysepatiënten. De families schikten voor 25,5 miljoen dollar. De oorspronkelijke eis was 383,5 miljoen. Volgens de aanklacht stierven de patiënten kort na dialysebehandelingen in de klinieken van het Amerikaanse bedrijf. Deze schikking voorkomt een hoger beroep.

DaVita werd ervan beschuldigd GranuFlo dialysevloeistof in haar klinieken te hebben gebruikt, ondanks waarschuwingen dat dit ernstig letsel of de dood tot gevolg zou kunnen hebben. Waarschijnlijk resulteerde dit in de dood van Irma Menchaca, Gary Gene Saldana en Deborah Hardin. Fresenius, dat GranuFlo produceerde is in 2011 gaan waarschuwen voor de soms dodelijke bijwerkingen de hemodialysevloeistof zoals hartritmestoornissen of fibrillaties in het hart tot aan plotselinge hartstilstand en overlijden. DaVita bleef het middel daarna nog gebruiken.

De families van de slachtoffers huurden advocatenkantoren in die stelden dat DaVita GranuFlo, gemaakt door de grootste dialyseaanbieder, Fresenius Medical Care niet had mogen gebruiken. Sommigen suggereren zelfs dat DaVita Inc. de behandeling in alle 2000 dialysecentra in de Verenigde Staten bleef toepassen ondanks onder meer een intern rapport van Fresenius waarin werd vastgesteld dat het gebruik van GranuFlo zou kunnen leiden tot een dramatische toename van hartstilstand tijdens het dialyseproces.

Plasmiddel verhoogt risico op huidkanker »

Mensen die langdurig hydrochloorthiazide slikken worden gevoeliger voor UV-straling en lopen daardoor een verhoogd risico op huidkanker, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hydrochloorthiazide is een diureticum, een plasmiddel. Uit Deens onderzoek blijkt nu dat vooral mensen met een lichte huid gevoeliger worden voor UV-straling als ze het jaren achtereen slikken. Daardoor neemt het risico op basaalcelcarcinoom, en vooral op plaveiselcelcarcinoom, toe.

Lees meer »

Oprecht medeleven »

Daar gaan we dan. Ik moet er eerst voor zorgen dat ik haar in de auto krijg. De overstap van de rolstoel naar de voorbank is al een onderneming op zich. Ze heeft bijna geen kracht meer in haar spieren en houdt de deur en het dak van de auto vast als steun- en leunpunt. ‘Ik vind het gewoon eng om je moeder zo te zien stunten. Op een dag gaat het mis en valt ze naast de auto’ had mijn man een keer gezegd toen ze met een plof op de voorstoel terechtkwam. En ook nu zie ik haar dat doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier