Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Cryobehandeling van kleine niertumoren

Wanneer: woensdag 09-04-2014

Het bevriezen vankleine niertumoren leidt ertoe dat er na een week geen intacte bloedvaten meer kunnen worden gevonden. Na twee weken kan worden vastgesteld of het bevriezen van een niertumor is geslaagd. Dit stelt Brunolf Lagerveld in zijn proefschrift naar cryoablatie of bevriezen van nierkanker. Hij deed zijn onderzoek in varkensnieren.

Cryoablatie is een erkende behandelmethode voor niertumoren kleiner dan vier centimeter. Via een holle naald wordt een ijskoud gas naar de niertumor geleid. De kou doodt de kankercellen, maar het blijkt dat niet alle bloedvaten in de tumor tegelijkertijd kapot te krijgen zijn, wat wel wenselijk zou zijn. Lagerveld heeft in zijn onderzoek de vaatbeschadiging door de koudebehandeling vastgelegd. Daaruit blijkt dat na een termijn van twee weken met zekerheid kan worden vastgesteld of de bevriezing van de niertumor is geslaagd.

Verder keek de promovendus naar deligging van de tumor in de nier, en naar de implicaties daarvan voor de cryobehandeling. Het blijkt dat vooral de grootte van de tumor van belang is. Tumoren die kleiner zijn dan 3,5 centimeter kunnen met deze methode zonder complicaties worden vernietigd.

De nacontrole gebeurt met een CT-scan. Daarbij krijgt de patiënt een contrastvloeistof ingespoten, wat bij sommige personen tot complicaties leidt. Er zijn alternatieve technieken, zoals contrastecho en PET-CT, maar de gewone CT-scan blijft volgens het onderzoek de eerste keuze.

Promotie drs. B. Lagerveld: woensdag 9 april 2014, 13:00 uur

Titel proefschrift: Small Renal Mass Cryosurgery: Images and vascular changes

Promotores: J.J.M.C.H. de la Rosette en Prof.dr.ir. J.A.E. Spaan

Co-promotores: Prof.dr.ir. H. Wijkstra en dr. M.P. Laguna Pes

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-04-2014 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J van Leest Zevenbergen
  09-09-2018 11:18

  Nadat bij mij in iedere nier een tumor was ontdekt werd ik door wezen naar Dr Lagerveld .
  Mijn eerste ontmoeting was op mijn 75 verjaardag 28 oktober 2013, mijn eerste behandeling was in november 2013 en de tweede in april 2014. we zij nu bijna 5 jaar verder en het gaat nog steeds uitstekend met mij, dankzij het vakkundig werd van Dr Lagerveld en zijn team

 • Peter Pleijs, Hoofddorp
  03-04-2014 09:50

  Wat ben ik blij dat ik deze nieuwe behandelmethode bij dr. Lagerveld heb mogen ondergaan! In een dagopname, pijnloos en zonder langdurige herstelperiode; bijna surrealistisch om mee te maken. En daarbij is dr. Lagerveld een bijzonder aardige man, dat scheelt ook. Het alternatief was geweest mijn nier te verwijderen. Het klinkt misschien vreemd om dit van een behandeling tegen kanker te zeggen, maar ik vind het een absolute aanrader
Wat doet een diŽtist?

Door Brechje van Adrichem - Het vak van diëtist is de laatste decennia veranderd, door digitalisering, veranderingen in de zorg en door voortschrijdend inzicht. Profilering en specialisatie speelt een steeds grotere rol; de diëtist is een proactieve paramedicus.

Een diëtist kan voor mensen met een nierziekte heel veel betekenen. Denk bijvoorbeeld aan de rol van de diëtist bij ondervoeding, afvallen voor een transplantatie, voedingstoestand verbeteren na transplantatie of het verbeteren van bepaalde bloedwaarde(n) om achteruitgang van de nierfunctie trachten te vertragen of voorkomen. Ook in de laatste levensfase (bij het stoppen van een dialysebehandeling of bij een conservatief beleid) kan een diëtist hulp bieden.

Ik denk dat onze grootste taak behandelen (en voorkomen) van ondervoeding is, dit omvat ongeveer 90% van het patiëntencontact, zeker bij toenemende vergrijzing. Een gemiddelde dag van een diëtist omvat patiëntgebonden taken, dit is ongeveer 70% van de tijd en niet-patiëntgebonden taken, dit is ongeveer 30% van de tijd. Bij niet-patiëntgebonden taken kun je bijvoorbeeld denken aan bijhouden van vakliteratuur. Mijn dag start altijd met een 'kopje kalium'. Tijdens dit kopje koffie, bekijk ik mijn mail en screen of er nieuwe aanvragen zijn, welke ik voor vandaag moet inplannen en welke ik later kan inplannen. Soms is het nodig om nog even te overleggen.

Lees meer »

Cross-overmatching kan effectiever »

De meest gebruikte Amerikaanse algoritmes om cross-overtransplantatieketens uit te rekenen gaan er tot nu toe van uit dat elke transplantatie in de keten ook doorgang vindt. Recent onderzoek suggereert echter dat er meer transplantaties kunnen worden gedaan als deze algoritmes ermee rekening houden dat de ketens ook kunnen breken.

Lees meer »

Een stukje leeft door na je dood »

'Moira wil zondag nog een keer naar je vader toe. Ik denk dat dat een goed idee is. Dan kunnen we je moeder ook meenemen. Misschien is het wel de laatste keer.' Ik knik. 'Zondag moet ik naar een afspraak die ik niet kan afzeggen. Ik ga maandag. Renée gaat dan waarschijnlijk ook mee. Fijn dat jullie mijn moeder meenemen.' Mijn vader is al een poos ernstig ziek. Door Alzheimer is hij van een vrolijke Amsterdamse rouwdouwer met een blanke pit, veranderd in een zielig hoopje mens.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier