Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verjaardag van een oude knar

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Nu ik dit schrijf ben ik tachtig jaar en ruim vijf dagen. Verjaardag vieren kan heel simpel zijn, maar als je Nanny de vrije hand geeft, dan komt er - en dan vooral voor haar - nogal wat bij kijken. Zij organiseert alle uitstappen en '-pjes'. Om te beginnen Jean-Baptiste en Marie regelen als oppas voor het huis en onze oude Labrador Sanne, die dit alles niet meer zo goed aankan.

En Corinne onze femme de ménage die altijd al het huis schoon houdt, zal bij onze afwezigheid de zaak nog kraakhelderder maken. Betrouwbaar 'personeel', daar houden wij van. En natuurlijk heeft Nanny opnieuw voor een vriendenprijs een verplaatsing van ruim negenhonderd kilometer - tussen twee dialysesessies in - georganiseerd bij Mike en Cathy, mijn dialysechauffeurs. In maart zitten we dus alweer een maand in het Loiredal, opnieuw te gast bij Willem Fick.

En verder dient er via-via daar ter plaatse de dialyse te worden geregeld. Dat kun je aan Nicole van SERENA overlaten. En dan ook nog graag hemodiafiltratie (HDF), wat mij vorig jaar juni nog niet ten deel viel helaas; mijn nefroloog heeft er met nadruk, maar toch tevergeefs om verzocht. In de dependance Chinon waar ik dialyseer kent men alleen auto-dialyse. Ter plaatse ontbreekt namelijk een nefroloog. En dan mag HDF niet, heb ik begrepen. Ik blijf dat missen!

Uiteraard heeft Nanny de kinderen en vrienden verwittigd en uitgenodigd. Enkele vrienden zijn inmiddels geweest. En ook alle kinderen en kleinkinderen samen, die als verrassing voor mijn geliefde acht(!) flessen kippenpap, zeg maar advocaat, meebrachten en daarmee een echte proeverij organiseerden (helaas geen foto's van). De jarige kreeg een gevulde e-reader voor de dialyses van de komende jaren!!! Om zijn nieuwe belofte van 'nog minstens twintig jaar' nog eens duchtig te onderstrepen.

En dit alles bij, voor maart, ongewoon schitterend weer. Zon, zon, zon en 23 graden. Zulks biedt allen natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om de omgeving te verkennen en rond te wandelen ter plaatse. Ik noem maar, bezoeken aan Chinon met Jeanne d'Arc, fort e.d., Tours, kastelen, Da Vinci, praalgraf van Richard Leeuwenhart met echtgenote en ouders etc. en tochten langs de Loire of de zijrivieren. En ze hebben hier nog veel meer; in elk geval teveel voor slechts een extra lang weekend.

Inmiddels zijn er alweer opvolgers gearriveerd, onder wie ook Margreet, de zus van Nanny. Het bezoek kon echt niet allemaal tegelijk, maar alleen redelijk verdeeld. Want zoveel onderdak heeft Willem, bepaald niet klein behuisd, nou ook weer niet. En het is bovendien ook iets rustiger voor de jarige en zijn zorgverlenende geliefde. Plus dat de contacten zo intenser zijn.

Deze huisbaas hebben we, toen Sanne nog jong was, ooit gevonden via een advertentie in het Labrador-tijdschrift. Hij had destijds een hotel-restaurant in de Charente aan de Atlantische kust met de naam 'Auberge le Labrador'. Hier konden Labradors boeken die vervolgens per gratie hun baasjes mochten meenemen. Willem is later verkast, het binnenland in, naar het Manoir 'Les Bertaisières' - een kasteelachtig gebeuren en historisch erfgoed uit vijftienhonderdzoveel in Cravant-les Coteaux, midden in het Chinon wijngebied.

Het weer heeft tot nu toe, zoals gezegd, enorm meegewerkt aan het feestelijke gevoel dat toch bij een verjaardag hoort, van zowel de gasten als ook nog steeds van de jarige en zijn geliefde. Of misschien juist dán, als je tachtig wordt en beseft dat een beetje haast geboden is: nog steeds ontbijten in de zon evenals de lunch en de warme feesthappen. Die zon lijkt de moed nog niet op te geven.

In het Zuiden, waar wij eigenlijk wonen, weten we bijna niet beter en is maart meestal een zo zonrijke maand, dat een verjaardag op het terras niet zonder parasols kan. We zijn dus in elk geval in de afgelopen jaren knap verwend geraakt (gâté zegt men hier) en wat ontgroeid aan Nederlandse Weergoden die mogelijk nauw verwant zijn aan bepaalde Franse goden zoals bijvoorbeeld 'Pluvius' die zich vooral in het westen en midden van dit land thuis voelt. Maar nu kennelijk verlof had of voor zijn collega 'Sol' op de vlucht was.

Margreet en haar 'chauffeurs' worden nu nog een week opgevolgd door andere vrienden, ook verlangend naar een glas Chinon-wijn. Daarna is deze lange verjaardag voorbij. We hebben inmiddels wel besloten om nog een week bij te boeken om samen enigszins bij te komen van alle goedbedoelde - en graag ontvangen - felicitaties, omhelzingen, attenties en feestgedruis. Er valt nog wel wat te regelen dus: dialyse hier en dialyse thuis; later thuisreisvervoer, huisbewaking en zo, maar we blijven hopen op aller medewerking en fraai weer.

À la prochaine, ook namens mijn zorgverleenster,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 22-03-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Brenda de Coninck, Lelystad
    22-03-2014 12:39

    Hartelijk gefeliciteerd Ad! En nog een zonnige, rustige week toegewenst :-)
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier