Een nieuwe nier! Familietransplantatie van dichtbij (4)
Tjalda de Schepper heeft woensdag, midden in de Donorweek, een nier gekregen van haar moeder Joke de Haas. Met dit korte duo-blog houden ze ons op de hoogte.
Het duurde even maar hier is weer een transplantatie-update. En ik heb goed nieuws, mijn nier werkt als een tierelier! Kreat is nog maar 113.
Mijn moeder doet het ook redelijk goed, al vindt ze dat ze van de verpleging veel te veel, veel te snel moet.
Wat na alle succesverhalen van iedereen wel vies tegenviel waren de hulpeloosheid en de pijn. Ik heb me toch echt twee dagen flink beroerd gevoeld en had weinig behoefte aan contact met de buitenwereld. Hopelijk gaat het vandaag weer wat beter. Ik ben druk bezig met 'mobiliseren', gisteren voor het eerst zitten, vannacht tot de badkamer gelopen en straks douchen. Het is erg fijn om meer te kunnen maar daardoor wordt de wondpijn helaas niet minder!
Volgens de kenners is mijn litteken echt prachtig, al vind ik hem er nogal eng uitzien... op de echo was alles ook goed dus het lijkt erop dat ik woensdag of donderdag naar huis toe mag.
Gepubliceerd: zaterdag 19-10-2013 | Reacties (2)
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.
In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.
Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.
Jef Schaap overleden »
Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »
Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.
Wel grappig om deze weer eens tegen te komen. Zeker vanuit de wetenschap dat Tjalda tegenwoordig in deeltijd kan werken en dat onze gezamelijke dochter ondertussen alweer ruim 4 is.
Je komt er wel! Je doet het TOP! Elke dag een stapje verder, rustig aan.!