Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe artikelreeks: Zorgwekkend geringe toename potentiŽle orgaandonoren

Door Hanne Dijkstra 

In 2008 presenteerde de Coördinatiegroep Orgaandonatie het Masterplan Orgaandonatie. Een strategie om het aantal postmortale transplantaties binnen vijf jaar met minstens 25 procent te doen toenemen. Het toenmalige kabinet nam het advies grotendeels over en een actieve campagne ging van start om meer donoren te werven. Het aantal postmortale orgaandonaties steeg in de periode tussen het gekozen startpunt (het gemiddelde van de jaren 2005-2007) tot 2012 van 635 naar 746. Dat is 17,5 procent en dus lager dan de doelstelling. Bovendien ziet het er naar uit dat 2013 lager gaat scoren dan 2012.

De toename van het aantal postmortale orgaandonaties die er wél is, kan aan meerdere factoren worden toegeschreven. De belangrijkste verklaring ligt in de ziekenhuizen; betere communicatie met de nabestaanden en technologische verbeteringen maken het mogelijk dat er meer postmortale transplantaties worden uitgevoerd.

De ontwikkelingen rondom orgaandonatie zijn niet louter positief. Ondanks intensieve campagnes van de overheid is het aantal geregistreerde orgaandonoren namelijk maar mondjesmaat toegenomen. Het totaal aantal geregistreerden in 2008 bedroeg 5,35 miljoen en in 2012 was dit aantal gestegen tot 5,70 miljoen. Nog geen derde van de bevolking. En van de geregistreerden gaf maar een kleine 60 procent toestemming voor orgaandonatie.

Geringe stijging registraties zorgwekkend
De beperkte toename van het aantal geregistreerde orgaandonoren is opvallend en zorgwekkend, want de vele publieke acties hebben dus tot relatief weinig resultaat geleid. Het is lastig om hiervoor een verklaring te geven en het roept de vraag op wat er gedaan kan worden om mensen toch over de streep te trekken. Een meerderheid van de mensen geeft namelijk aan in theorie wel bereid te zijn om orgaandonor te worden, maar dit vertaalt zich niet naar actief handelen en registratie in het donorregister. Hoe komt dit?

Veelzijdige benadering voor een helder overzicht
De komende weken zal NierNieuws deze vraag verkennen. Waarom vertaalt een positieve intentie zich niet naar actief handelen? In hoeverre worden onze keuzes door externe factoren beïnvloed en wat betekent dit voor het huidige beslissingssysteem? Wat zijn de ethische bezwaren rondom het invoeren van een alternatief beslissingssysteem zoals Actieve Donor Registratie?

We gaan met een gevarieerde en veelzijdige benadering, van de psychologie van onze besluitvorming tot een herziening van het huidige systeem, een completer en genuanceerder beeld presenteren van de problematiek rond orgaandonatie. Dit is hard nodig, want het aantal benodigde organen gaat de komende jaren alleen maar stijgen. De nu al schrijnende situatie wordt daarmee nog nijpender.

Bijlage: VWS kamerrbrief doelstelling masterplan Orgaandonatie - 2008

sterren Gepubliceerd: maandag 02-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • 2MH, Arnhem
  02-12-2013 14:45

  De minimale stijging die het kabinet voor ogen had was t.o.v. van het gemiddelde van 2005-2007.

  Dat gemiddelde was 636 postmortale donaties. Dat moest groeien met minimaal 25% in 2013. Dat is 800 postmortale donaties!

  Dat 2008 een heel slecht jaar zou worden wist niemand bij de start van het masterplan in de zomer van 2008. Maar dan nu zeggen dat het is gestegen en dan 2008 als basis jaar nemen is niet juist.


  In 2007 waren er al 729 postmortale donaties in dat licht is de prestatie van 2012 niet zo sterk. De cijfers over 2013 zijn zelf zorgwekkend.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier