Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

'Gekooid maar bevoorrecht'

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan onze huisarts. Een rustige, meedenkende en weinig medicijnen voorschrijvende généraliste. Hij vroeg of het maandje St.Clair mij goed gedaan had en of de nachtdialyse Ad al merkbaar voordelen oplevert. Kortom hij was benieuwd naar hoe ons leven zich momenteel ontrolt. Wij spraken nogmaals over mijn niet aflatende pijnen in spieren en pezen. Een aan stress gerelateerde aandoening, die hij nu ook een naam gaf: Fibromyalgie. De hevigheid ervan varieert dagelijks en die onberekenbaarheid vind ik het meest belastend. In de medische wereld wordt er verschillend over gedacht, er bestaat ook geen medicijn tegen, maar ik merk zelf dat het weer en mijn psychische gesteldheid er een belangrijke rol in spelen. Leren accepteren en 'go with the flow', dat is en blijft het advies.

Aan het einde van het consult, er was een half uur voor uitgetrokken, maakte hij een tekening. Een poppetje achter tralies, dat naar buiten kijkt en rondom bomen en bloemen ziet. 'Herkent U dit?' vroeg hij. Ik was perplex en kon alleen maar beamend knikken. 'Uw man is al jaren behoorlijk ziek en beperkt in zijn doen en laten. Ongewild wordt u daardoor ook gekooid. Maar weet wel dat die tralies tevens uw bescherming zijn. U kunt er achter wegkruipen en veel zogenaamde verplichtingen aan u voorbij laten gaan. Anderzijds kunt u de tralies af en toe ook laten zakken als daar behoefte aan is en vooral op momenten dat u daartoe in staat bent!'

Nou, dàt kwam wel even binnen moet ik zeggen. Bij thuiskomst had ik dus een stevig bakje koffie nodig om dit te laten bezinken. Ja, acceptatie, loslaten en er het beste van maken. Na bijna 65 jaar (over)leven heb ik bewezen daar inmiddels wel bedreven in te zijn, maar blijkbaar nog niet genoeg. Gelukkig heeft het leven ook bewezen dat ik steeds op het goede moment het juiste heb gedaan. En dat geeft, helemaal nu wij besloten hebben weer iets los te laten, toch een tevreden en rustig gevoel.

Enkele maanden geleden stelde Ad voor om mijn verjaardag te vieren bij onze Labrador-vriend in zijn Chateau aan de Loire. Willem heeft in zijn kasteeltje twee gites en enkele chambres d'hotes. Op zijn Domaine van zeven hectare vinden we bovendien nog twee Labradors, twee Friese paarden, een wijngaard en een eigen wijnkelder. Dit leek ons hèt moment temeer omdat de opvoeding van Fleurtje ons binnenkort ook behoorlijk in beslag gaat nemen. Maar hoe graag gewild en optimistisch opgepakt, gaandeweg de voorbereiding bleek deze reis toch weer veel van onze energie te vragen. We hadden elkaar in St. Clair beloofd goed onze grenzen in de gaten te houden. Daar moet je je dan ook aan houden wil je niet steeds jezelf op dit punt tegenkomen. Vandaar onze beslissing om dit geplande verjaardagsfeestje van twee weken om te dopen in een 'afscheidsfeestje' van drie weken. Het zal onze laatste 'verre' vakantiereis worden.

Toen we Willem belden om te reserveren nodigde hij ons spontaan uit voor een verjaardagsdiner in de privé-vleugel van zijn Chateau. Dat zal echt een feest worden want we weten uit ervaring dat hij goed kan koken! Wat wij ons in de euforie van dat moment niet realiseerden was het feit dat mijn verjaardag op een vrijdag valt en Ad dan naar de dialyse moet. Gelukkig is dat vlekje inmiddels weggewerkt en is de dialyse naar zaterdag verschoven. Sanne, die op speciaal verzoek van Willem en zijn roedel deze keer mee mag, krijgt bij haar oude hondenvriendjes Rakker en Vicky ongetwijfeld ook de vakantie van haar leven. En om het plaatje helemaal compleet te maken zal de reis ook in stijl verlopen. Cathy en Mike, de dialyse-chauffeurs, zullen ons heen en terug rijden. Zij kunnen, als professionals, de 900 km in één dag overbruggen, zodat het huidige spoelschema van Ad naadloos aansluit op dat van het dialyse-centrum in Chinon.

Vandaag hebben Marie en Jean-Baptiste zich al geïnstalleerd in ons appartement. Zij zorgen dat het huis bewoond en onder toezicht blijft. Achterstallig onderhoud, zoals druppende kranen, piepende deuren en ander ongemak, wordt weggewerkt. En uiteraard gaan ze ook buiten aan de slag, want dat is echt hun passie.

Als u dit leest zijn wij onderweg naar onze laatste 'verre' vakantiebestemming in het romantische Loiredal. Op weg naar een vakantie waarin we bewust en dankbaar afscheid zullen nemen van ons vrije, onbezorgde en reislustige leven. Met al die mooie herinneringen starten we dan ons nieuwe 'seniorenleven' dat zich weliswaar dichter bij huis zal afspelen, maar waarin ons ongetwijfeld nog veel moois te wachten staat. Kijk bijvoorbeeld naar die zwarte puppies op de foto waarvan er binnenkort hier een zal rond huppelen. Heerlijk toch!

Nieuwsgierig naar ons tijdelijk onderkomen? Kijk dan op www.lesberthaisieres.com
Onze ervaringen leest u over enkele weken!

A bientôt
Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 15-06-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Hiske Hofstede, Vollenhove
    15-06-2013 20:35

    Dag Nanny,
    Wat een indrukwekkend verslag weer.Ik wens jullie heel veel plezier,en hoop toch nog een klein beetje,jullie ooit in onze mooie omgeving tegen te komen,en Ad met Carenalis kennis te laten maken,waar jullie je aandeel in hebben geleverd qua vakantie dialyse.




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier