Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgische levende donoren worden financieel gestraft

Door Yvette van der Schaaf 

Belgische levende orgaandonoren ontvangen geen financiële beloning voor hun altruïstische daad, maar worden daar eerder voor gestraft. Zo ontbreekt een vergoeding voor alle medische kosten en bestaat er onvoldoende compensatie voor inkomensverlies. Bovendien kunnen levende donoren doorgaans geen levensverzekering afsluiten teneinde met geleend geld een woning te kopen.  

Dat stellen vertegenwoordigers van de twee Belgische artsenorganisaties. De huidige nieuwe Belgische wet op de orgaandonaties kent een aantal lacunes op het punt van bescherming van levende donoren. En gezien de constant toenemende vraag naar organen bestaat dringend behoefte aan positieve maatregelen op dit punt.

Zo vinden de organisaties dat alle medische kosten van de donor vergoed moeten worden, zowel die voor de eigenlijke ingreep als voor de opvolging op langere termijn. Verder moet er een eenduidig uitgewerkte vergoedingsregeling komen voor inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Ook de gevolgen op het punt van het afsluiten van levensverzekeringscontracten moeten worden aangepakt.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-06-2012
Bron: belga.be | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Beukelaer, Berchem
  05-06-2012 08:56

  Ik kreeg een nier van mijn man.Al de kosten die hij had voor onderzoeken werden allemaal terug betaald.
  We hadden enkel loonsverlies.Gebeurde ook in Leuven .

 • Michel M
  04-06-2012 19:24

  In Belgie is deze regel niet overal hetzelfde. Er zijn wel degelijk transplantatiecentra waar de medische kosten worden gedragen door het centrum. Onder andre het UZ te Leuven is er zeker bij, Antwerpen niet, waarschijnlijk zijn er ook nog andere centra.
  Het loonverlies is niet vergoed.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier