Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Transplantatieprijs voor Meindert Crop

Door Merel Dercksen 

Meindert Crop (29) ontvangt de prijs
uit handen van Jon J. van Rood (85)

Meindert Crop, tegenwoordig in opleiding tot internist in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, heeft gisteren tijdens het BOOT-congres de tweejaarlijkse Jon van Roodprijs uitgereikt gekregen. Hij kreeg deze prijs voor zijn proefschrift over het gebruik van mesenchymale stamcellen bij transplantatie, waarop hij in november 2010 aan de Erasmus Universiteit promoveerde.  

De Jon van Roodprijs is genoemd naar de man die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse transplantatiegeneeskunde. Van Rood is onder andere de oprichter van Eurotransplant. Eens in de twee jaar wordt de naar hem genoemde prijs tijdens het BOOT-congres door de Nederlandse Transplantatie Vereniging uitgereikt aan de auteur van het beste proefschrift op het gebied van transplantatie, waarbij er nadrukkelijk gekeken wordt naar basaal onderzoek. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van € 2.500,- .

Meindert heeft onderzoek gedaan naar de mesenchymale stamcel (MSC): een van de cellen die mogelijk geschikt is als cellulaire (immuun)therapie. Dit is een veelbelovende nieuwe behandeling waarbij cellen met speciale eigenschappen aan patiënten worden toegediend om immuunreacties te remmen. Meinderts conclusie is dat de eigenschappen van mesenchymale stamcellen beschadigde nieren zouden kunnen herstellen en tegelijkertijd de afstotingsreactie zouden kunnen onderdrukken. Ondanks dat er nog veel meer basaal onderzoek naar de werkingsmechanismen van MSC moet worden verricht en de effectiviteit van MSC in klinische orgaan transplantatie nog bewezen moet worden, zijn de eerste resultaten veelbelovend.

'Toen ik drie weken geleden hoorde dat ik de prijs gewonnen had, was dat een leuke verrassing. Er waren volgens mij zes of zeven aanvragen, en daar zaten proefschriften van goede kwaliteit tussen. Ik vind het dus een hele eer dat ik gewonnen heb, en het is een aanmoediging om verder onderzoek te gaan doen.' Op dit moment werkt Meindert niet als onderzoeker, maar hij wil daar wel weer naar terug. 'Mijn co-promotor en ik zijn met z'n tweeën vanaf nul begonnen, en inmiddels is het uitgegroeid tot een mooie onderzoekslijn, met meerdere onderzoekers en twee internationale samenwerkingen. Ik zou daar graag weer verder gaan.'

'Wat ik met het geld van de prijs ga doen? Ik weet het nog niet zo goed. Een keer uit eten met mijn co-promotor en verder zit ik erover te denken om ervan naar een interessant congres te gaan. Maar dat wil ik dan wel pas doen als ik zelf ook weer wat onderzoeksdata te presenteren heb.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • duco, utrecht
  28-01-2021 15:47

  Meindert is gewoon een toffe kerel net als zijn tweeling-broer en zie ze te weinig.

  duuuc hun oom

 • M.vd hout
  23-08-2018 19:53

  Benieuwd naar voortgang onderzoek en of m. Crop daar nog verder mee is gegaan?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier