Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hart- en nierfalen vormen vicieuze cirkel

Door Merel Dercksen 

Hart- en nierproblemen komen niet alleen erg vaak samen voor, ze hebben ook sterke invloed op elkaar. Zowel in negatieve, beide verergeren elkaar, als positieve zin: de nierfunctie trekt weer wat bij als de hartfunctie verbeterd wordt. Lennart Bongartz hoopt op 28 februari te promoveren op zijn onderzoek hiernaar.

PatiŽnten met nierfalen hebben vaak hartproblemen en hebben na een hartinfarct ook een slechtere uitkomst dan patiŽnten zonder nierfalen. Andersom is een achteruitgang van de nierfunctie een sterke voorspeller van een slechte uitkomst bij patiŽnten met hartfalen. De combinatie van hart- en nierklachten heet cardiorenaal syndroom.

De Utrechtse promovendus Lennart Bongartz onderzocht het 'Ernstig Cardiorenaal Syndroom'. Hij ontdekte dat chronisch nierfalen het herstel na een hartinfarct vermindert, maar dat het hartfalen dat daarop volgt ook weer de nierschade verergert. Daar staat tegenover dat een combinatie van therapieŽn zelfs in een laat stadium helpt de hartfunctie te stabiliseren. En dat daardoor ook de nierschade vermindert.

Bongartz deed ook onderzoek naar de hartfunctie van ratten met nierfalen. De beschikbaarheid van stikstofoxide (NO), een stof die inwerkt op de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten, blijkt een belangrijke factor voor het behoud van de hartfunctie bij deze beestjes. Een tijdelijke verlaging van de NO-beschikbaarheid ging gepaard met een permanente ernstige verstoring van de hartfunctie. De hartfunctie verbeterde weer als de NO-beschikbaarheid weer werd verhoogd met een medicijn dat NO afgeeft.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-02-2011
Bron: Universiteit Utrecht | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Theo, Losser
  31-01-2019 00:34

  Ik heb een gedillateeerd hart met een linkerventrikelfunctie van 27% en een totale Rechter Bundel Blok. Op 11 maart2016 is bij mij een ICD geplaatst. Vandaag op 30 januari 2019 heb ik op de hartfaalpoly te horen gekregen dat.mijn nier functie naar 49% is gezakt!
  Ik krijg ekstra plastabletten, want ik houd in mijn buik vocht vast!
  Ik ben 68 jaar en door cormobiditeit zal ik waarschijnlijk niet meer in aanmerking komen voor een steunhart.
  Is er nog iemand met nuttige tips, zodat ik nog op redelijk kwalitatieve manier nog een tijdje met mijn familie kan doorbrengen.

 • Astrid, Antwerpen
  16-09-2017 20:05

  Bij mijn vader is dit ook gebeurd. Na een hartaanval wat allemaal goed afliep nierfalen. Volgens mij door de contrastvloeistof die tijdens de hartonderzoeken is gebruikt. Nu dialysepatient.

 • Harry, Hoorn
  22-02-2011 12:42

  Je zou denken dat hier te weinig bij wordt stilgestaan.
  In dit onderzoek gaat het om nier-en hartschade die enigszins reversibel zijn. Wat als ťťn van beide terminaal of bijna terminaal is? Een transplantatie is dan nauwelijks mogelijk, tenzij beide organen worden "vernieuwd" en dat is in ons land niet mogelijk!
  Ik hoop dat er hiervoor nog oplossingen worden gevonden.
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier