Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hart- en nierfalen vormen vicieuze cirkel

Door Merel Dercksen 

Hart- en nierproblemen komen niet alleen erg vaak samen voor, ze hebben ook sterke invloed op elkaar. Zowel in negatieve, beide verergeren elkaar, als positieve zin: de nierfunctie trekt weer wat bij als de hartfunctie verbeterd wordt. Lennart Bongartz hoopt op 28 februari te promoveren op zijn onderzoek hiernaar.

PatiŽnten met nierfalen hebben vaak hartproblemen en hebben na een hartinfarct ook een slechtere uitkomst dan patiŽnten zonder nierfalen. Andersom is een achteruitgang van de nierfunctie een sterke voorspeller van een slechte uitkomst bij patiŽnten met hartfalen. De combinatie van hart- en nierklachten heet cardiorenaal syndroom.

De Utrechtse promovendus Lennart Bongartz onderzocht het 'Ernstig Cardiorenaal Syndroom'. Hij ontdekte dat chronisch nierfalen het herstel na een hartinfarct vermindert, maar dat het hartfalen dat daarop volgt ook weer de nierschade verergert. Daar staat tegenover dat een combinatie van therapieŽn zelfs in een laat stadium helpt de hartfunctie te stabiliseren. En dat daardoor ook de nierschade vermindert.

Bongartz deed ook onderzoek naar de hartfunctie van ratten met nierfalen. De beschikbaarheid van stikstofoxide (NO), een stof die inwerkt op de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten, blijkt een belangrijke factor voor het behoud van de hartfunctie bij deze beestjes. Een tijdelijke verlaging van de NO-beschikbaarheid ging gepaard met een permanente ernstige verstoring van de hartfunctie. De hartfunctie verbeterde weer als de NO-beschikbaarheid weer werd verhoogd met een medicijn dat NO afgeeft.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-02-2011
Bron: Universiteit Utrecht | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Theo, Losser
  31-01-2019 00:34

  Ik heb een gedillateeerd hart met een linkerventrikelfunctie van 27% en een totale Rechter Bundel Blok. Op 11 maart2016 is bij mij een ICD geplaatst. Vandaag op 30 januari 2019 heb ik op de hartfaalpoly te horen gekregen dat.mijn nier functie naar 49% is gezakt!
  Ik krijg ekstra plastabletten, want ik houd in mijn buik vocht vast!
  Ik ben 68 jaar en door cormobiditeit zal ik waarschijnlijk niet meer in aanmerking komen voor een steunhart.
  Is er nog iemand met nuttige tips, zodat ik nog op redelijk kwalitatieve manier nog een tijdje met mijn familie kan doorbrengen.

 • Astrid, Antwerpen
  16-09-2017 20:05

  Bij mijn vader is dit ook gebeurd. Na een hartaanval wat allemaal goed afliep nierfalen. Volgens mij door de contrastvloeistof die tijdens de hartonderzoeken is gebruikt. Nu dialysepatient.

 • Harry, Hoorn
  22-02-2011 12:42

  Je zou denken dat hier te weinig bij wordt stilgestaan.
  In dit onderzoek gaat het om nier-en hartschade die enigszins reversibel zijn. Wat als ťťn van beide terminaal of bijna terminaal is? Een transplantatie is dan nauwelijks mogelijk, tenzij beide organen worden "vernieuwd" en dat is in ons land niet mogelijk!
  Ik hoop dat er hiervoor nog oplossingen worden gevonden.
Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

In totaal 130 patiënten met een eiwitverlies met de urine van minimaal 5 gram per dag, dat is een forse hoeveelheid, en een niet al te slechte nierfunctie, hebben meegedaan aan de studie. Zij kregen ofwel twee keer een infuus met rituximab, wat zo nodig na zes maanden herhaald werd, ofwel een jaar lang dagelijks een capsule ciclosporine. Na een en na twee jaar hebben de onderzoekers bekeken hoeveel patiënten geen eiwitverlies meer hadden en bij hoeveel het niet verdwenen was, maar wel verminderd.

Lees meer »

Mantelzorgers zwaarder belast bij oudere dialysepatiŽnten »

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat starten met dialyseren op hogere leeftijd niet per se leidt tot een langer leven. Daarentegen kan het wel problemen met zich meebrengen, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Ouderen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken tussen wel of niet starten met dialyse op basis van hun persoonlijke voorkeur, vindt Namiko Goto. Zij is geriater in opleiding en doet onderzoek naar de geriatrische problemen bij oudere patiënten met nierfalen.

Lees meer »

De Tac-arm... »

‘Zullen we over drie maanden afspreken?’ vraag ik. Ik heb het gevoel dat het nu wel kan. Na twee jaar van zoeken, aanpassen, controleren en verfijnen, ben ik perfect ingesteld. Marnix kijkt mij in de spreekkamer aan. Hij zit aan de andere kant van de tafel en schuift even met zijn muis over zijn bureau, terwijl hij de uitslagen op het scherm controleert. ‘Dat wilde ik ook al voorstellen’ glimlacht hij. Mooi, denk ik.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier