Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hart- en nierfalen vormen vicieuze cirkel

Door Merel Dercksen 

Hart- en nierproblemen komen niet alleen erg vaak samen voor, ze hebben ook sterke invloed op elkaar. Zowel in negatieve, beide verergeren elkaar, als positieve zin: de nierfunctie trekt weer wat bij als de hartfunctie verbeterd wordt. Lennart Bongartz hoopt op 28 februari te promoveren op zijn onderzoek hiernaar.

PatiŽnten met nierfalen hebben vaak hartproblemen en hebben na een hartinfarct ook een slechtere uitkomst dan patiŽnten zonder nierfalen. Andersom is een achteruitgang van de nierfunctie een sterke voorspeller van een slechte uitkomst bij patiŽnten met hartfalen. De combinatie van hart- en nierklachten heet cardiorenaal syndroom.

De Utrechtse promovendus Lennart Bongartz onderzocht het 'Ernstig Cardiorenaal Syndroom'. Hij ontdekte dat chronisch nierfalen het herstel na een hartinfarct vermindert, maar dat het hartfalen dat daarop volgt ook weer de nierschade verergert. Daar staat tegenover dat een combinatie van therapieŽn zelfs in een laat stadium helpt de hartfunctie te stabiliseren. En dat daardoor ook de nierschade vermindert.

Bongartz deed ook onderzoek naar de hartfunctie van ratten met nierfalen. De beschikbaarheid van stikstofoxide (NO), een stof die inwerkt op de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten, blijkt een belangrijke factor voor het behoud van de hartfunctie bij deze beestjes. Een tijdelijke verlaging van de NO-beschikbaarheid ging gepaard met een permanente ernstige verstoring van de hartfunctie. De hartfunctie verbeterde weer als de NO-beschikbaarheid weer werd verhoogd met een medicijn dat NO afgeeft.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-02-2011
Bron: Universiteit Utrecht | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Theo, Losser
  31-01-2019 00:34

  Ik heb een gedillateeerd hart met een linkerventrikelfunctie van 27% en een totale Rechter Bundel Blok. Op 11 maart2016 is bij mij een ICD geplaatst. Vandaag op 30 januari 2019 heb ik op de hartfaalpoly te horen gekregen dat.mijn nier functie naar 49% is gezakt!
  Ik krijg ekstra plastabletten, want ik houd in mijn buik vocht vast!
  Ik ben 68 jaar en door cormobiditeit zal ik waarschijnlijk niet meer in aanmerking komen voor een steunhart.
  Is er nog iemand met nuttige tips, zodat ik nog op redelijk kwalitatieve manier nog een tijdje met mijn familie kan doorbrengen.

 • Astrid, Antwerpen
  16-09-2017 20:05

  Bij mijn vader is dit ook gebeurd. Na een hartaanval wat allemaal goed afliep nierfalen. Volgens mij door de contrastvloeistof die tijdens de hartonderzoeken is gebruikt. Nu dialysepatient.

 • Harry, Hoorn
  22-02-2011 12:42

  Je zou denken dat hier te weinig bij wordt stilgestaan.
  In dit onderzoek gaat het om nier-en hartschade die enigszins reversibel zijn. Wat als ťťn van beide terminaal of bijna terminaal is? Een transplantatie is dan nauwelijks mogelijk, tenzij beide organen worden "vernieuwd" en dat is in ons land niet mogelijk!
  Ik hoop dat er hiervoor nog oplossingen worden gevonden.
Wisselwerking over training tegen prikangst

Je zult maar last van angst voor naalden en injecties hebben en dan een paar keer per week moeten dialyseren. Voor veel patiënten een heel serieus probleem. Zo erg dat sommigen zelfs van dialyse af willen zien.

Hoe is dit voor verpleegkundigen? Het probleem heeft twee kanten. Het aanprikken is nodig om de dialysemachine op de bloedbaan van een patiënt aan te sluiten: dit kan stress bij patiënten veroorzaken. Daarbij kan hun angst voor naalden en pijn invloed hebben op de verpleegkundige, waardoor deze misprikt.

In de nieuwste Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), staat een artikel over een nieuw project in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat prikangst aanpakt. Jacqueline Oosthoek, medisch maatschappelijk werker in het LUMC, ontwikkelde twee modules om met prikangst om te gaan: een voor de verpleegkundigen en een voor de patiënten. Ze zet daarbij verschillende technieken in, zoals ontspanningsoefeningen, pijnbestrijding, mindfulness en technieken van de pijnpoli. Daarnaast werkt Jacqueline met vragenlijsten om goed in kaart te brengen welke problemen zoal bij prikangst (mee)spelen. De Nierstichting bood financiële ondersteuning bij de verdere uitwerking van haar aanpak (NierstichtingChallenge).

Lees meer »

Promotie: Betere voorspellingen bij cystenieren »

Er zijn goedkopere en eenvoudigere methoden om de ontwikkeling van nierfalen bij patiënten met cystenieren te voorspellen. Dat concludeert Lianne Messchendorp in haar proefschrift. Zij onderzocht deze methoden, om tijdige start van behandeling met nierfunctiesparende middelen te bevorderen en zo nierfalen te uit te stellen of te voorkomen. Autosomaal dominant polycysteuze nierziekte (ADPKD), ook wel cystenieren genoemd, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte.

Lees meer »

NN-TV: De Kolff Battle lange versie »

NierNieuws volgde het Radboudumc Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 20 minuten en geeft een uitgebreid beeld van alles wat erbij de Battle is komen kijken. Via deze link kunt u ook nog een korte video van 5 minuten bekijken met meer achtergrondinformatie over de wedstrijd.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier