Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uitgebreider bloedonderzoek voorspelt achteruitgang nieren

Door Gerard Kok 

Eenvoudig bloedonderzoek kan helpen mensen te identificeren die risico lopen op chronische nierinsufficiŽntie. Drie extra bepalingen vergroten de kans op een juiste voorspelling aanzienlijk.

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 2345 deelnemers aan de Framingham Offspring Study, een langlopend onderzoek naar risicofactoren van hart- en vaatziekten in Massachusetts. Aan het begin van het onderzoek, tussen 1995 en 1998, werd van de deelnemers bloed afgenomen. Alle deelnemers hadden toen een normale nierfunctie. Na verloop van gemiddeld 9,5 jaar had 9% van de deelnemers chronische nierinsufficiŽntie. Nog eens 8% had microalbuminurie, kleine hoeveelheden eiwit in de urine, een teken van verslechterende nierfunctie.

Na onderzoek van de bloedmonsters bleken drie biomarkers een goede inschatting te geven van het risico op chronische nierinsufficiŽntie: homocysteÔne (een eiwit dat een aanwijzing is voor atherosclerose), aldosteron (dat de zoutbalans in de nieren reguleert) en B-type natriuretisch peptide (BNP, een aanwijzing voor hartfalen). Door deze drie biomarkers toe te voegen aan de gebruikelijke aanwijzingen op nierinsufficiŽntie, zoals hoge bloeddruk en diabetes, kan met grotere zekerheid worden voorspeld of iemand chronische nierinsufficiŽntie zal ontwikkelen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 29-10-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Renť Putters, Bavel (NL)
  28-04-2020 13:53

  Los vd publicatiedatum hierbij mijn reactie:
  Hartproblemen veroorzaken niet het (tijdelijke) nierfalen, maar ANDERSOM!!
  Geleidelijk of tijdelijk nierfalen geeft hartproblemen door verhoogd creatinine- gehalte. De nieren reguleren de hart-functie (als accu). Het hart voorziet normaliter de nieren vervolgens van zuurstofrijk bloed (als brandstof). Het teveel aan creatinine verstoord de hart-functie en verlaagd de diastolische druk.
  Dit verzwakt dan weer de nierfunctie. Oplossing: verbeter de creatinineklaring.
  RP, recent ervarings-deskundige.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier