Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Uitgebreider bloedonderzoek voorspelt achteruitgang nieren

Door Gerard Kok 

Eenvoudig bloedonderzoek kan helpen mensen te identificeren die risico lopen op chronische nierinsufficiŽntie. Drie extra bepalingen vergroten de kans op een juiste voorspelling aanzienlijk.

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 2345 deelnemers aan de Framingham Offspring Study, een langlopend onderzoek naar risicofactoren van hart- en vaatziekten in Massachusetts. Aan het begin van het onderzoek, tussen 1995 en 1998, werd van de deelnemers bloed afgenomen. Alle deelnemers hadden toen een normale nierfunctie. Na verloop van gemiddeld 9,5 jaar had 9% van de deelnemers chronische nierinsufficiŽntie. Nog eens 8% had microalbuminurie, kleine hoeveelheden eiwit in de urine, een teken van verslechterende nierfunctie.

Na onderzoek van de bloedmonsters bleken drie biomarkers een goede inschatting te geven van het risico op chronische nierinsufficiŽntie: homocysteÔne (een eiwit dat een aanwijzing is voor atherosclerose), aldosteron (dat de zoutbalans in de nieren reguleert) en B-type natriuretisch peptide (BNP, een aanwijzing voor hartfalen). Door deze drie biomarkers toe te voegen aan de gebruikelijke aanwijzingen op nierinsufficiŽntie, zoals hoge bloeddruk en diabetes, kan met grotere zekerheid worden voorspeld of iemand chronische nierinsufficiŽntie zal ontwikkelen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 29-10-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Renť Putters, Bavel (NL)
  28-04-2020 13:53

  Los vd publicatiedatum hierbij mijn reactie:
  Hartproblemen veroorzaken niet het (tijdelijke) nierfalen, maar ANDERSOM!!
  Geleidelijk of tijdelijk nierfalen geeft hartproblemen door verhoogd creatinine- gehalte. De nieren reguleren de hart-functie (als accu). Het hart voorziet normaliter de nieren vervolgens van zuurstofrijk bloed (als brandstof). Het teveel aan creatinine verstoord de hart-functie en verlaagd de diastolische druk.
  Dit verzwakt dan weer de nierfunctie. Oplossing: verbeter de creatinineklaring.
  RP, recent ervarings-deskundige.
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier