Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gen op X-chromosoom maakt mannen gevoeliger voor Lupus

Door Merel Dercksen 

Een onderzoeker van de University of California in Los Angeles heeft ontdekt dat mensen met een bepaalde variant van het immuunreceptor gen 'Toll Like Receptor 7 (TLR7)' een verhoogd risico lopen de auto-immuunziekte Systemische Lupus Erythematodes (SLE) te ontwikkelen. Omdat het gen X-chromosoom gebonden is, zijn vooral mannen met deze genvariant hier extra gevoelig voor.

In 2006 publiceerde het Lupus Research Institute de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat er bij muizen een verband was tussen het gen TLR7 en SLE. Sindsdien hebben wetenschappers gezocht naar eenzelfde relatie bij mensen.

Waarschijnlijk zijn er meerdere genetische afwijkingen die tot SLE kunnen leiden, waarvan dit er een is. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar verloopt bij mannen vaak ernstiger. Dat is een normaal patroon bij genetische afwijkingen die X-chromosoom gebonden zijn, omdat vrouwen tegenover het afwijkende gen nog een gezonde variant op hun tweede X-chromosoom kunnen stellen, en mannen niet.

Dr. Betty Tsao, die het onderzoek leidde, kwam op het spoor van de koppeling aan het X-chromosoom doordat zij en haar collega's constateerden dat mannen met een extra X-chromosoom (XXY), een verhoogd risico op SLE lopen.

Deze studie is een onderbouwing van de stappen die al gezet waren om doelgerichte medicijnen tegen SLE te ontwikkelen, op basis van een effect op het gen TLR7.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-09-2010
Bron: PNAS | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marco Haamans, Grootegast
    02-08-2018 13:32

    Bij toeval kwam ik dit artikel uit 2010 tegen.

    Alsnog dank voor dit artikel.

    Hoop dat hier meer aandacht voor komt.
Kamervragen over financiering Nierteam aan Huis

Nierteam aan Huis, het project waarin zorgverleners informatie 'aan de keukentafel' geven over orgaandonatie en niertransplantatie bij het vinden van een levende donor, lijkt in zwaar weer te raken. Hoewel iedereen overtuigd is van het belang van Nierteam aan Huis, dreigen er financiële problemen te komen door extreem lange doorlooptijden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. (NZa).

Een aanvraag om Nierteam aan Huis onder te brengen in het pakket van de vergoede zorg is ingediend, maar de beoordelingstermijnen zijn zo lang, dat vergoeding pas in 2021 mogelijk dreigt te worden. Daarmee komt de financiële onderbouwing van het project in gevaar.

Om dat te vroorkomen heeft Pia Dijkstra (D66) Kamervragen gesteld aan de minister van VWS, Hugo de Jonge. De vraag is vooral waarom het zo lang moet duren tot de Nierteams kunnen worden gefinancierd vanuit de reguliere zorg. Op dit moment dragen zorgverzekeraars hiervan de kosten.

De minister moet de vragen binnen zes weken beantwoorden.  Zie ook de vragen van Pia Dijkstra

Mini-niertjes in een kweekschaaltje »

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Jitske Jansen uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen over haar onderzoek naar organoďden. Meer achtergrondinformatie over dit onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Nephrology en is HIER te lezen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier