Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gen op X-chromosoom maakt mannen gevoeliger voor Lupus

Door Merel Dercksen 

Een onderzoeker van de University of California in Los Angeles heeft ontdekt dat mensen met een bepaalde variant van het immuunreceptor gen 'Toll Like Receptor 7 (TLR7)' een verhoogd risico lopen de auto-immuunziekte Systemische Lupus Erythematodes (SLE) te ontwikkelen. Omdat het gen X-chromosoom gebonden is, zijn vooral mannen met deze genvariant hier extra gevoelig voor.

In 2006 publiceerde het Lupus Research Institute de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat er bij muizen een verband was tussen het gen TLR7 en SLE. Sindsdien hebben wetenschappers gezocht naar eenzelfde relatie bij mensen.

Waarschijnlijk zijn er meerdere genetische afwijkingen die tot SLE kunnen leiden, waarvan dit er een is. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar verloopt bij mannen vaak ernstiger. Dat is een normaal patroon bij genetische afwijkingen die X-chromosoom gebonden zijn, omdat vrouwen tegenover het afwijkende gen nog een gezonde variant op hun tweede X-chromosoom kunnen stellen, en mannen niet.

Dr. Betty Tsao, die het onderzoek leidde, kwam op het spoor van de koppeling aan het X-chromosoom doordat zij en haar collega's constateerden dat mannen met een extra X-chromosoom (XXY), een verhoogd risico op SLE lopen.

Deze studie is een onderbouwing van de stappen die al gezet waren om doelgerichte medicijnen tegen SLE te ontwikkelen, op basis van een effect op het gen TLR7.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-09-2010
Bron: PNAS | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marco Haamans, Grootegast
    02-08-2018 13:32

    Bij toeval kwam ik dit artikel uit 2010 tegen.

    Alsnog dank voor dit artikel.

    Hoop dat hier meer aandacht voor komt.
NN-TV: Tien jaar NierNieuws

NierNieuws bestaat dit jaar tien jaar. Reden voor een feestje dat we afgelopen vrijdag vierden met talloze belangstellenden voor de Wetenschapsdag in Corpus in Oegstgeest. Voortgevloeid uit een NierNieuws initiatief van ook alweer drie jaar geleden, inmiddels in samenwerking met de NFN, NVN, Nierstichting en de Willem Kolff Stichting. De redactie heeft in de loop van de jaren een flink aantal veranderingen ondergaan, maar het idee is hetzelfde gebleven: onafhankelijke informatie verstrekken aan professionals en patiŽnten over nieren en alles wat daarmee te maken heeft.

Model draagbare kunstnier in 3D gepresenteerd »

Vanmiddag is een model van de draagbare kunstnier gepresenteerd, zoals die er, naar de huidige stand van zaken, uit komt te zien. Dit gebeurde tijdens een jubileumsymposium van de Nierstichting Ė de organisatie bestaat 50 jaar. De Nierstichting kondigt aan dat de grootste technische hobbels nu overwonnen zijn.

Lees meer »

De ene maagbeschermer is de andere niet bij dialysepatiŽnten »

Protonpompremmers zijn medicijnen die gebruikt worden om een maagzweer of refluxklachten te behandelen. Ze behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat hemodialysepatiënten die protonpompremmers hebben geslikt, een hoger risico lopen op een heupfractuur. Protonpompremmers ('Proton Pump Inhibitors', of PPI’s) zijn medicijnen die de aanmaak van maagzuur tegengaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier