Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gen op X-chromosoom maakt mannen gevoeliger voor Lupus

Door Merel Dercksen 

Een onderzoeker van de University of California in Los Angeles heeft ontdekt dat mensen met een bepaalde variant van het immuunreceptor gen 'Toll Like Receptor 7 (TLR7)' een verhoogd risico lopen de auto-immuunziekte Systemische Lupus Erythematodes (SLE) te ontwikkelen. Omdat het gen X-chromosoom gebonden is, zijn vooral mannen met deze genvariant hier extra gevoelig voor.

In 2006 publiceerde het Lupus Research Institute de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat er bij muizen een verband was tussen het gen TLR7 en SLE. Sindsdien hebben wetenschappers gezocht naar eenzelfde relatie bij mensen.

Waarschijnlijk zijn er meerdere genetische afwijkingen die tot SLE kunnen leiden, waarvan dit er een is. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar verloopt bij mannen vaak ernstiger. Dat is een normaal patroon bij genetische afwijkingen die X-chromosoom gebonden zijn, omdat vrouwen tegenover het afwijkende gen nog een gezonde variant op hun tweede X-chromosoom kunnen stellen, en mannen niet.

Dr. Betty Tsao, die het onderzoek leidde, kwam op het spoor van de koppeling aan het X-chromosoom doordat zij en haar collega's constateerden dat mannen met een extra X-chromosoom (XXY), een verhoogd risico op SLE lopen.

Deze studie is een onderbouwing van de stappen die al gezet waren om doelgerichte medicijnen tegen SLE te ontwikkelen, op basis van een effect op het gen TLR7.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-09-2010
Bron: PNAS | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marco Haamans, Grootegast
    02-08-2018 13:32

    Bij toeval kwam ik dit artikel uit 2010 tegen.

    Alsnog dank voor dit artikel.

    Hoop dat hier meer aandacht voor komt.
Verband tussen ziektebeloop en levenskwaliteit

Door Koen Groeneweg – Een interview in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met medisch psycholoog Yvette Meuleman over haar onderzoek naar kwaliteit van leven bij mensen met nierfalen die (nog) geen dialyse of niertransplantatie hebben gehad. Dit onderzoek is onderdeel van haar promotie in januari 2018. Het artikel is gepubliceerd in november 2017 in Health Psychology en is hier te vinden.

Tijdens haar studie Psychologie koos Yvette Meuleman voor de richting Gezondheidspsychologie. In 2009 is zij aan de Universiteit Leiden begonnen met onderzoek naar zoutbeperking bij nierpatiënten. Daarnaast is de levenskwaliteit bij nierpatiënten een rode draad in haar onderzoekstraject, wat werd ondersteund door de Nierstichting. Tegenwoordig werkt zij op de afdeling Klinische Epidemiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Lees meer »

Britse huisartsen registreren nierproblemen niet goed »

Huisartsen in het Verenigd Koninkrijk houden de gegevens van elke patiënt bij in een elektronisch patiëntendossier. Het patiëntendossier bevat de mogelijkheid om 'nierinsufficiëntie' aan te vinken, maar huisartsen blijken dit soms te vergeten. Dat heeft gevolgen voor de behandeling van de patiënt, zo blijkt uit recent Engels onderzoek.

Lees meer »

Als dat het ergste is... »

‘Je wordt een beetje kaal.’ Mijn man staat achter mij bij de voordeur, die ik met de sleutel probeer te openen. Ik zucht. ‘Ik weet het’ zeg ik. ‘Kijk, hier op je achterhoofd’ benadrukt hij en wrijft met zijn hand over mijn kruin, die er kennelijk nogal dun bezaaid uitziet. ‘Ja, ik weet het’ herhaal ik een beetje geïrriteerd. Ik zag het al in de spiegel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier