Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Omeprazol en bloedverdunner gaan niet samen

Door Merel Dercksen 

De 'bloedverdunner' clopidogrel (Plavix), die onder andere aan dialysepatiŽnten voorgeschreven wordt om stolling in de shunt te voorkomen, kan beter niet tegelijk met de maagzuurremmer omeprazol gebruikt worden. Maar andere, vergelijkbare, maagbeschermers vormen, anders dan eerder gedacht, geen probleem.

Vorig jaar werd nog geadviseerd om het gebruik van clopidogrel en zogenaamde protonpompremmers in het algemeen te stoppen. Al deze maagzuurremmers zouden de werking van clopidogrel verminderen. Maar op basis van nieuw onderzoek stelt het Comitť voor geneesmiddelen voor gebruik bij de mens (CHMP) van het Europese geneesmiddelenbureau nu, dat dat advies te breed was.

Alleen het gelijktijdig gebruik van omeprazol, een van de meest voorgeschreven maagbeschermers op dit moment, of het verwante esomeprazol, en clopidogrel dient vermeden te worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-02-2010
Bron: ApothekersNieuws | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Chris van t Hof, Rotterdam
    19-04-2019 09:39

    Ik slikte Omeprazol/sinds kort Clopidogrel voorgeschreven/vlgs Benu kon dit niet kreeg Pantoprazol Aurobindo van apotheek Benu dag van de wereld geweest na overleg met huisarts weer Omeprazol en Clopidogrel
    Nu nergens last van ben ik op de juiste weg?
Enzym beschermt diabetespatiŽnten tegen nierschade

Een groot deel van de patiënten met diabetes type 1 krijgt na verloop van tijd te maken met complicaties, zoals oogproblemen, of nierschade. Een ander deel van de diabetes type 1 patiënten gaat echter complicatieloos door het leven, ook hun nieren worden niet aangetast. Volgens onderzoekers van het Joslin Diabetes Center uit Boston komt dat wellicht omdat het bloed van die laatste groep beschermende enzymen bevat.

Bij diabetes (suikerziekte) zijn de bloedglucosewaarden te hoog. Normaliter nemen cellen de suiker uit het bloed op, maar hiervoor zijn wel insuline en werkende insulinereceptoren nodig. Als ofwel de insuline niet aanwezig is, of de receptoren niet goed werken, stijgt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 1 is er sprake van te weinig insuline, het lichaam van de patiënt maakt zelf te weinig insuline aan, en de patiënt zal dat (vaak dagelijks) moeten aanvullen door 'insuline te spuiten'. Bij type 2 werken de receptoren niet goed meer. Het verslechteren van de werking van deze receptoren is een proces van jaren, waardoor type 2 doorgaans niet voorkomt bij jonge mensen. Vroeger werd het daarom ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd.

Lees meer »

'Voor operatie nier koelen heeft geen zin' »

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie. Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier