Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Omeprazol en bloedverdunner gaan niet samen

Door Merel Dercksen 

De 'bloedverdunner' clopidogrel (Plavix), die onder andere aan dialysepatiŽnten voorgeschreven wordt om stolling in de shunt te voorkomen, kan beter niet tegelijk met de maagzuurremmer omeprazol gebruikt worden. Maar andere, vergelijkbare, maagbeschermers vormen, anders dan eerder gedacht, geen probleem.

Vorig jaar werd nog geadviseerd om het gebruik van clopidogrel en zogenaamde protonpompremmers in het algemeen te stoppen. Al deze maagzuurremmers zouden de werking van clopidogrel verminderen. Maar op basis van nieuw onderzoek stelt het Comitť voor geneesmiddelen voor gebruik bij de mens (CHMP) van het Europese geneesmiddelenbureau nu, dat dat advies te breed was.

Alleen het gelijktijdig gebruik van omeprazol, een van de meest voorgeschreven maagbeschermers op dit moment, of het verwante esomeprazol, en clopidogrel dient vermeden te worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-02-2010
Bron: ApothekersNieuws | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Chris van t Hof, Rotterdam
    19-04-2019 09:39

    Ik slikte Omeprazol/sinds kort Clopidogrel voorgeschreven/vlgs Benu kon dit niet kreeg Pantoprazol Aurobindo van apotheek Benu dag van de wereld geweest na overleg met huisarts weer Omeprazol en Clopidogrel
    Nu nergens last van ben ik op de juiste weg?
Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

In totaal 130 patiënten met een eiwitverlies met de urine van minimaal 5 gram per dag, dat is een forse hoeveelheid, en een niet al te slechte nierfunctie, hebben meegedaan aan de studie. Zij kregen ofwel twee keer een infuus met rituximab, wat zo nodig na zes maanden herhaald werd, ofwel een jaar lang dagelijks een capsule ciclosporine. Na een en na twee jaar hebben de onderzoekers bekeken hoeveel patiënten geen eiwitverlies meer hadden en bij hoeveel het niet verdwenen was, maar wel verminderd.

Lees meer »

Mantelzorgers zwaarder belast bij oudere dialysepatiŽnten »

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat starten met dialyseren op hogere leeftijd niet per se leidt tot een langer leven. Daarentegen kan het wel problemen met zich meebrengen, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Ouderen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken tussen wel of niet starten met dialyse op basis van hun persoonlijke voorkeur, vindt Namiko Goto. Zij is geriater in opleiding en doet onderzoek naar de geriatrische problemen bij oudere patiënten met nierfalen.

Lees meer »

De Tac-arm... »

‘Zullen we over drie maanden afspreken?’ vraag ik. Ik heb het gevoel dat het nu wel kan. Na twee jaar van zoeken, aanpassen, controleren en verfijnen, ben ik perfect ingesteld. Marnix kijkt mij in de spreekkamer aan. Hij zit aan de andere kant van de tafel en schuift even met zijn muis over zijn bureau, terwijl hij de uitslagen op het scherm controleert. ‘Dat wilde ik ook al voorstellen’ glimlacht hij. Mooi, denk ik.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier