Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Omeprazol en bloedverdunner gaan niet samen

Door Merel Dercksen 

De 'bloedverdunner' clopidogrel (Plavix), die onder andere aan dialysepatiŽnten voorgeschreven wordt om stolling in de shunt te voorkomen, kan beter niet tegelijk met de maagzuurremmer omeprazol gebruikt worden. Maar andere, vergelijkbare, maagbeschermers vormen, anders dan eerder gedacht, geen probleem.

Vorig jaar werd nog geadviseerd om het gebruik van clopidogrel en zogenaamde protonpompremmers in het algemeen te stoppen. Al deze maagzuurremmers zouden de werking van clopidogrel verminderen. Maar op basis van nieuw onderzoek stelt het Comitť voor geneesmiddelen voor gebruik bij de mens (CHMP) van het Europese geneesmiddelenbureau nu, dat dat advies te breed was.

Alleen het gelijktijdig gebruik van omeprazol, een van de meest voorgeschreven maagbeschermers op dit moment, of het verwante esomeprazol, en clopidogrel dient vermeden te worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-02-2010
Bron: ApothekersNieuws | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Chris van t Hof, Rotterdam
    19-04-2019 09:39

    Ik slikte Omeprazol/sinds kort Clopidogrel voorgeschreven/vlgs Benu kon dit niet kreeg Pantoprazol Aurobindo van apotheek Benu dag van de wereld geweest na overleg met huisarts weer Omeprazol en Clopidogrel
    Nu nergens last van ben ik op de juiste weg?
RNA-sequencing om niermodel te analyseren

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen. In een recent artikel gaan Amerikaanse onderzoekers in op het belang van 'Single-Cell RNA sequencing' (scRNA-seq) voor het werken met deze organoïden.

Ongeveer vijf jaar geleden slaagden onderzoekers er voor het eerst in om nier-organoïden te kweken uit pluripotente stamcellen, dat zijn cellen die kunnen uitgroeien tot (bijna) elk ander type cel. Pluripotente stamcellen kunnen tegenwoordig worden verkregen door 'gewone' cellen, bijvoorbeeld uit bloed, te 'herprogrammeren'. De ontdekkers van dit proces kregen hiervoor in 2012 de Nobelprijs voor Geneeskunde. De nier-organoïden die op deze manier worden gemaakt zijn nog niet compleet, maar de belangrijkste celtypes zitten er al wel in.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier