Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierfalen door lithium komt vaker voor dan gedacht

Door Merel Dercksen 

Hoewel het in absolute zin nog steeds zeldzaam is, komt nierfalen als gevolg van lithiumgebruik veel vaker voor dan tot nu toe gedacht, blijkt uit een uitgebreid Zweeds onderzoek.

Lithium is een middel dat gegeven wordt bij sommige psychiatrische aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis. Een van de mogelijke bijwerkingen is nierschade, maar het leek erop dat dit niet vaak voorkomt. Zweedse onderzoekers van verschillende universiteiten hebben een onderzoek gedaan onder een groot deel van de bevolking, om hierover nauwkeurigere cijfers te kunnen verzamelen.

Ze telden het aantal mensen met terminaal nierfalen als gevolg van lithium in twee Zweedse regio's waar in totaal 2,7 miljoen mensen wonen, 30 procent van alle inwoners van het land. Dat waren er achttien van de 3369 mensen die het middel gebruiken. Een laag percentage, maar nog altijd zes keer zo hoog als onder de algemene bevolking. Het percentage chronisch nierpatiŽnten dat geen nierfunctievervangende therapie ondergaat onder de lithiumgebruikers ligt op 1,2.

Vergeleken met de mensen die wel lithium slikken maar geen nierschade hebben, zijn de nierpatiŽnten gemiddeld ouder en vaker man. Maar hun lithiumspiegels en de diagnose waarvoor ze het gebruiken zijn niet anders.

De onderzoekers concluderen dat terminaal nierfalen een weliswaar weinig voorkomend, maar niet zeldzaam gevolg is van lithiumgebruik en dat het vaker voorkomt dan tot nu toe gedacht werd. De enige risicofactor die ze uit dit onderzoek konden destilleren is de duur van het gebruik. Daarom zou de nierfunctie van deze patiŽnten regelmatig gecontroleerd moeten worden. In Nederland is de richtlijn dat bij langdurig gebruik de nierfunctie na drie maanden en bij normale waarden vervolgens elke zes tot twaalf maanden gecontroleerd wordt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 23-01-2010
Bron: Kidney International | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J.B. Verweij, Alkmaar
  05-04-2018 01:05

  Lees de "Richtlijn Renale bijwerkingen chronisch lithiumgebruik, Nederlandse federatie voor Nefrologie, september 2013" (De vereniging van Nederlandse nierspecialisten.) Bij alle lithiumgebruikers die langer dan 15 -17 jaar lithium gebruikt hebben, en nog verder gaan met lithiumgebruik en dat meestal nog voor vele jaren, lopen een kans van `1 op 5' (20%) om enige vorm van nierinsufficentie, tot nierfalen, op te lopen. In de "Richtlijnen" komen nog meer (ernstige) bijwerkingen aan bod. Alle Nederlandse psychiaters zouden verplicht moeten worden deze "Richtlijnen"
  tot zich te nemen, voor zij verder gaan met langdurig blithium te durven blijven voorschrijven.

 • A.holst, Gouderak
  22-01-2015 16:23

  Mijn man slikte jaren lithium. 13 jaar geleden gehoord dat hij nog maar 23 procent werkende nieren handig omdat ik toen perse wilde dat hij naar internist ging. Zou binnen half jaar spoelen. Gelukkig nog steeds niet, wel inmiddels shunt.
  Nu is er ontdekt dat hij ook nog nefrogene diabetes insipidus heeft.
  Heeft nu katheter, weten nog niet of hij die moet behouden. Pas ontdekt, terwijl ik, als echtgenote, vaak genoeg aan gaf dat hij veel dronk, plaste. Psychiater heeft nooit aan dit ziektebeeld gedacht,
  Terwijl dit nu kan komen van jaren lithium gebruik.

 • Fons Niehof, Denekamp
  22-10-2012 20:56

  Gaarne info na gebruik van lithium slechts een nierfunctie over van 20 procent , Lithium gestopt,door onwetendheid geen bloedcontrole gehad(falen van medici) of nierfunctie zich nog gedeeltelijk zal herstellen.
  Gaarne en reactie hierop.
  gr

 • LiMO, Belgie
  11-01-2012 18:07

  Beste,
  zeer interessant nieuws, maar ik mis een link naar het oorspronkelijk Zweeds artikel. Een naam van de onderzoeker zou minstens al een meerwaarde betekenen.
  Dank

  Onder het artikel bevindt zich een link naar de bron.
  Redactie.
Megaboete voor dood dialysepatiŽnten

Volgens persbureau Reuters heeft de Amerikaanse dialysegigant Davita een schikking getroffen met families van drie overleden dialysepatiënten. De families schikten voor 25,5 miljoen dollar. De oorspronkelijke eis was 383,5 miljoen. Volgens de aanklacht stierven de patiënten kort na dialysebehandelingen in de klinieken van het Amerikaanse bedrijf. Deze schikking voorkomt een hoger beroep.

DaVita werd ervan beschuldigd GranuFlo dialysevloeistof in haar klinieken te hebben gebruikt, ondanks waarschuwingen dat dit ernstig letsel of de dood tot gevolg zou kunnen hebben. Waarschijnlijk resulteerde dit in de dood van Irma Menchaca, Gary Gene Saldana en Deborah Hardin. Fresenius, dat GranuFlo produceerde is in 2011 gaan waarschuwen voor de soms dodelijke bijwerkingen de hemodialysevloeistof zoals hartritmestoornissen of fibrillaties in het hart tot aan plotselinge hartstilstand en overlijden. DaVita bleef het middel daarna nog gebruiken.

De families van de slachtoffers huurden advocatenkantoren in die stelden dat DaVita GranuFlo, gemaakt door de grootste dialyseaanbieder, Fresenius Medical Care niet had mogen gebruiken. Sommigen suggereren zelfs dat DaVita Inc. de behandeling in alle 2000 dialysecentra in de Verenigde Staten bleef toepassen ondanks onder meer een intern rapport van Fresenius waarin werd vastgesteld dat het gebruik van GranuFlo zou kunnen leiden tot een dramatische toename van hartstilstand tijdens het dialyseproces.

Plasmiddel verhoogt risico op huidkanker »

Mensen die langdurig hydrochloorthiazide slikken worden gevoeliger voor UV-straling en lopen daardoor een verhoogd risico op huidkanker, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hydrochloorthiazide is een diureticum, een plasmiddel. Uit Deens onderzoek blijkt nu dat vooral mensen met een lichte huid gevoeliger worden voor UV-straling als ze het jaren achtereen slikken. Daardoor neemt het risico op basaalcelcarcinoom, en vooral op plaveiselcelcarcinoom, toe.

Lees meer »

Oprecht medeleven »

Daar gaan we dan. Ik moet er eerst voor zorgen dat ik haar in de auto krijg. De overstap van de rolstoel naar de voorbank is al een onderneming op zich. Ze heeft bijna geen kracht meer in haar spieren en houdt de deur en het dak van de auto vast als steun- en leunpunt. ‘Ik vind het gewoon eng om je moeder zo te zien stunten. Op een dag gaat het mis en valt ze naast de auto’ had mijn man een keer gezegd toen ze met een plof op de voorstoel terechtkwam. En ook nu zie ik haar dat doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier