Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierfalen door lithium komt vaker voor dan gedacht

Door Merel Dercksen 

Hoewel het in absolute zin nog steeds zeldzaam is, komt nierfalen als gevolg van lithiumgebruik veel vaker voor dan tot nu toe gedacht, blijkt uit een uitgebreid Zweeds onderzoek.

Lithium is een middel dat gegeven wordt bij sommige psychiatrische aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis. Een van de mogelijke bijwerkingen is nierschade, maar het leek erop dat dit niet vaak voorkomt. Zweedse onderzoekers van verschillende universiteiten hebben een onderzoek gedaan onder een groot deel van de bevolking, om hierover nauwkeurigere cijfers te kunnen verzamelen.

Ze telden het aantal mensen met terminaal nierfalen als gevolg van lithium in twee Zweedse regio's waar in totaal 2,7 miljoen mensen wonen, 30 procent van alle inwoners van het land. Dat waren er achttien van de 3369 mensen die het middel gebruiken. Een laag percentage, maar nog altijd zes keer zo hoog als onder de algemene bevolking. Het percentage chronisch nierpatiënten dat geen nierfunctievervangende therapie ondergaat onder de lithiumgebruikers ligt op 1,2.

Vergeleken met de mensen die wel lithium slikken maar geen nierschade hebben, zijn de nierpatiënten gemiddeld ouder en vaker man. Maar hun lithiumspiegels en de diagnose waarvoor ze het gebruiken zijn niet anders.

De onderzoekers concluderen dat terminaal nierfalen een weliswaar weinig voorkomend, maar niet zeldzaam gevolg is van lithiumgebruik en dat het vaker voorkomt dan tot nu toe gedacht werd. De enige risicofactor die ze uit dit onderzoek konden destilleren is de duur van het gebruik. Daarom zou de nierfunctie van deze patiënten regelmatig gecontroleerd moeten worden. In Nederland is de richtlijn dat bij langdurig gebruik de nierfunctie na drie maanden en bij normale waarden vervolgens elke zes tot twaalf maanden gecontroleerd wordt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 23-01-2010
Bron: Kidney International | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J.B. Verweij, Alkmaar
  05-04-2018 01:05

  Lees de "Richtlijn Renale bijwerkingen chronisch lithiumgebruik, Nederlandse federatie voor Nefrologie, september 2013" (De vereniging van Nederlandse nierspecialisten.) Bij alle lithiumgebruikers die langer dan 15 -17 jaar lithium gebruikt hebben, en nog verder gaan met lithiumgebruik en dat meestal nog voor vele jaren, lopen een kans van `1 op 5' (20%) om enige vorm van nierinsufficentie, tot nierfalen, op te lopen. In de "Richtlijnen" komen nog meer (ernstige) bijwerkingen aan bod. Alle Nederlandse psychiaters zouden verplicht moeten worden deze "Richtlijnen"
  tot zich te nemen, voor zij verder gaan met langdurig blithium te durven blijven voorschrijven.

 • A.holst, Gouderak
  22-01-2015 16:23

  Mijn man slikte jaren lithium. 13 jaar geleden gehoord dat hij nog maar 23 procent werkende nieren handig omdat ik toen perse wilde dat hij naar internist ging. Zou binnen half jaar spoelen. Gelukkig nog steeds niet, wel inmiddels shunt.
  Nu is er ontdekt dat hij ook nog nefrogene diabetes insipidus heeft.
  Heeft nu katheter, weten nog niet of hij die moet behouden. Pas ontdekt, terwijl ik, als echtgenote, vaak genoeg aan gaf dat hij veel dronk, plaste. Psychiater heeft nooit aan dit ziektebeeld gedacht,
  Terwijl dit nu kan komen van jaren lithium gebruik.

 • Fons Niehof, Denekamp
  22-10-2012 20:56

  Gaarne info na gebruik van lithium slechts een nierfunctie over van 20 procent , Lithium gestopt,door onwetendheid geen bloedcontrole gehad(falen van medici) of nierfunctie zich nog gedeeltelijk zal herstellen.
  Gaarne en reactie hierop.
  gr

 • LiMO, Belgie
  11-01-2012 18:07

  Beste,
  zeer interessant nieuws, maar ik mis een link naar het oorspronkelijk Zweeds artikel. Een naam van de onderzoeker zou minstens al een meerwaarde betekenen.
  Dank

  Onder het artikel bevindt zich een link naar de bron.
  Redactie.
Amerikaanse wetenschappers maken podocyten uit gekweekte stamcellen

Onderzoekers van het Amerikaanse Wyss Institute hebben recent aangetoond dat hun methode om podocyten te produceren uit iPS-cellen, inderdaad podocyten oplevert die zich gedragen als 'echte', volgroeide podocyten in een nier. Dat betekent dat deze geproduceerde podocyten goed gebruikt kunnen worden in nefrologisch onderzoek.

De onderzoekers van het Wyss Institute, onderdeel van Harvard University, hadden enige tijd geleden al een manier gevonden om iPS-cellen door te ontwikkelen tot podocyten. Podocyten zijn voetvormige cellen die in de glomeruli in de nier regelen welke stoffen naar de voorurine gaan, en welke niet.

De iPS-cellen zijn 'induced pluripotent stem cells', 'gewone' cellen die zijn 'gereset' tot stamcellen. Deze stamcellen zijn eenvoudiger te verkrijgen dan 'echte' stamcellen, omdat die laatste maar op een paar plekken in het lichaam voorkomen, en dus lastiger te vinden zijn. Het onderzoeksteam maakte van deze iPS-cellen eerst nefron-progenitor-achtige cellen, die ze vervolgens blootstelden aan een mix van vijf soorten moleculen waarvan bekend was dat ze cruciaal zijn voor de ontwikkeling van podocyten. De procedure leek zo op het oog volwassen podocyten op te leveren, hoewel het ook de onderzoekers niet duidelijk was hoe het nou precies werkte.

Lees meer »

Gemaskeerde hypertensie niet gelijk verdeeld over de wereld »

Het lijkt er steeds meer op dat ambulante bloeddrukmeting een beter beeld van de bloeddruk van een patiënt geeft dan een meting bij de dokter. Maar de verschillen tussen beide methodes zijn wereldwijd niet hetzelfde, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is al langer bekend dat een bloeddrukmeting bij de dokter vaak niet je 'normale' bloeddruk als uitkomst heeft.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier