Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mogelijk fatale neurologische complicaties bij CellCept

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzoekt of de medicijnen CellCept en Myfortic het risico op een fatale neurologische aandoening vergroten. Tot de resultaten bekend zijn wordt artsen aangeraden extra alert te zijn op neurologische problemen.

CellCept, dat mycofenolaatmofetil bevat, en Myfortic, met de werkzame stof mycofenolzuur, worden gebruikt om afstotingsreacties na transplantatie tegen te gaan. Roche, de firma die CellCept produceert, waarschuwde in november vorig jaar voor mogelijke neurologische bijwerkingen van het middel.

Het gaat om de zeldzame ziekte progressieve multifocale leuko-encefalopathie, waarbij de hersenen en het centrale zenuwstelsel aangetast worden. De aandoening is meestal dodelijk. De FDA heeft tot nu toe 16 gevallen van de ziekte vastgesteld bij mensen die CellCept slikken. Bij het gebruik van Myfortic is deze complicatie nog niet bekend, maar omdat beide medicijnen dezelfde werkzame stof bevatten, onderzoekt de FDA dit middel nu ook.

Volgens Roche hebben van de ongeveer 500.000 mensen die het middel wereldwijd slikken, tien de neurologische ziekte ontwikkeld. Het bedrijf zegt dat het erg lastig is te beoordelen of CellCept de veroorzaker van de aandoening is, maar dat niet uit te sluiten is dat het een rol speelt.

In februari kregen Europese artsen al een brief van de firma, met het advies te letten op neurologische problemen bij patiŽnten die CellCept gebruiken. Als uit onderzoeken blijkt dat deze problemen inderdaad een bijwerking van het medicijn zijn, zal de bijsluiter worden aangepast.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-04-2008
Bron: Houston Chronicle | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • marijke , kristiansand
  11-10-2020 23:10

  ik reageer op de reactie van Wilma uir Dordrecht,
  Ik heb ook heel erg veel last van mijn voet en hiel en ook tot in mijn been en bil. zitten gaat soms slecht. omdat ik een Hernia heb gehad heb ik dit altijd gedacht dat het daaraan lag, ook al duurt het nu wel al heel lang. Ik ben 4 jaar geleden getransplanteerd en gebruik al die tijd al CellCept. nu ga ik juist over naar mifortic maar meer omdat ik zo veel last heb van te veel ontlasting. dit ga ik nu een maand uitproberen, en ben benieuwd of het dan ook beter gaat met de pijn in been en voet.mag ik vragen , Wilma wat ben jij ipv cellsept gaan gebruiken

 • Wilma, Dordrecht
  07-06-2012 06:24

  Ik begon vorige jaar met Cellcept. Geleidelijk begon mijn belastbaarheid af te nemen en begon ik moeilijk te lopen. In september begon mijn voetzool pijn te doen en kreeg ik steunzolen voor een doorgezakte voorvoet. Vanaf het begin deden ze me verschrikkelijk veel pijn. Totdat ik in december geen stap meer kon zet. De pijn straalde vanaf mijn voorvoet door de hele voet, naar mijn been en bil, ik kon zelfs niet meer zitten, We dachten aan een neuroom waarvoor ik cortisone prikken kreeg. Ook dat hielp niet. Het werd steeds erger en ik had echt een gevoel hier ga ik nog aan dood. Ik dacht toen op een dag dat alle alle ellenden begon nadat ik aan de Cellcept was begonnen.Na het staken ervan begon er na 8 dagen een dramatische verbetering plaatst te vinden. Het is nu vrij stabiel op ongeveer 60% beter, maar ik ben bang dat de schade permanent is. Zijn er anderen met soortgelijke ervaringen?
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Een COVID-19 patiŽnt belangrijker dan iemand met kanker?  »

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA.

Lees meer »

Presentatie tweede boek Brenda de Coninck »

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek. Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier