Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mogelijk fatale neurologische complicaties bij CellCept

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzoekt of de medicijnen CellCept en Myfortic het risico op een fatale neurologische aandoening vergroten. Tot de resultaten bekend zijn wordt artsen aangeraden extra alert te zijn op neurologische problemen.

CellCept, dat mycofenolaatmofetil bevat, en Myfortic, met de werkzame stof mycofenolzuur, worden gebruikt om afstotingsreacties na transplantatie tegen te gaan. Roche, de firma die CellCept produceert, waarschuwde in november vorig jaar voor mogelijke neurologische bijwerkingen van het middel.

Het gaat om de zeldzame ziekte progressieve multifocale leuko-encefalopathie, waarbij de hersenen en het centrale zenuwstelsel aangetast worden. De aandoening is meestal dodelijk. De FDA heeft tot nu toe 16 gevallen van de ziekte vastgesteld bij mensen die CellCept slikken. Bij het gebruik van Myfortic is deze complicatie nog niet bekend, maar omdat beide medicijnen dezelfde werkzame stof bevatten, onderzoekt de FDA dit middel nu ook.

Volgens Roche hebben van de ongeveer 500.000 mensen die het middel wereldwijd slikken, tien de neurologische ziekte ontwikkeld. Het bedrijf zegt dat het erg lastig is te beoordelen of CellCept de veroorzaker van de aandoening is, maar dat niet uit te sluiten is dat het een rol speelt.

In februari kregen Europese artsen al een brief van de firma, met het advies te letten op neurologische problemen bij patiënten die CellCept gebruiken. Als uit onderzoeken blijkt dat deze problemen inderdaad een bijwerking van het medicijn zijn, zal de bijsluiter worden aangepast.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-04-2008
Bron: Houston Chronicle | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • marijke , kristiansand
  11-10-2020 23:10

  ik reageer op de reactie van Wilma uir Dordrecht,
  Ik heb ook heel erg veel last van mijn voet en hiel en ook tot in mijn been en bil. zitten gaat soms slecht. omdat ik een Hernia heb gehad heb ik dit altijd gedacht dat het daaraan lag, ook al duurt het nu wel al heel lang. Ik ben 4 jaar geleden getransplanteerd en gebruik al die tijd al CellCept. nu ga ik juist over naar mifortic maar meer omdat ik zo veel last heb van te veel ontlasting. dit ga ik nu een maand uitproberen, en ben benieuwd of het dan ook beter gaat met de pijn in been en voet.mag ik vragen , Wilma wat ben jij ipv cellsept gaan gebruiken

 • Wilma, Dordrecht
  07-06-2012 06:24

  Ik begon vorige jaar met Cellcept. Geleidelijk begon mijn belastbaarheid af te nemen en begon ik moeilijk te lopen. In september begon mijn voetzool pijn te doen en kreeg ik steunzolen voor een doorgezakte voorvoet. Vanaf het begin deden ze me verschrikkelijk veel pijn. Totdat ik in december geen stap meer kon zet. De pijn straalde vanaf mijn voorvoet door de hele voet, naar mijn been en bil, ik kon zelfs niet meer zitten, We dachten aan een neuroom waarvoor ik cortisone prikken kreeg. Ook dat hielp niet. Het werd steeds erger en ik had echt een gevoel hier ga ik nog aan dood. Ik dacht toen op een dag dat alle alle ellenden begon nadat ik aan de Cellcept was begonnen.Na het staken ervan begon er na 8 dagen een dramatische verbetering plaatst te vinden. Het is nu vrij stabiel op ongeveer 60% beter, maar ik ben bang dat de schade permanent is. Zijn er anderen met soortgelijke ervaringen?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier