Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dropsupplement verlaagt kalium dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Een te hoog kaliumgehalte van het bloed is een veelvoorkomend probleem bij dialysepatiŽnten en is in ernstige gevallen levensbedreigend. Volgens Zwitserse onderzoekers kan een stof die onder andere in drop voorkomt, het kalium verlagen. Dat lijkt niet gepaard te gaan met een verhoging van het natriumgehalte, vocht vasthouden en een hogere bloeddruk.

Een te hoog kaliumgehalte van het bloed kan levensbedreigend zijn, omdat kalium de spieren beÔnvloedt. Zeer hoge waarden kunnen zelfs een hartstilstand veroorzaken. DialysepatiŽnten kunnen het kalium dat zij met de voeding binnenkrijgen niet meer zelf uitscheiden en lopen daardoor een reŽel risico op een te hoog kaliumgehalte tussen twee dialysesessies in.

De stof glycyrrhetinezuur remt een enzym, waardoor de omzetting van cortisol in cortison wordt geremd. De mineralocorticoÔde werking van cortisol, een bijnierschorshormoon, veroorzaakt een daling van de kaliumconcentratie in het bloed. Daarom veronderstelden Zwitserse onderzoekers dat het toevoegen van glycyrrhetinezuur aan de voeding van hemodialysepatiŽnten, misschien het kaliumgehalte van hun bloed zou kunnen verlagen.

Tijdens een studie die een half jaar duurde, gaven ze tien patiŽnten koekjes en brood met daarin glycyrrhetinezuur of een placebo. Bij alle patiŽnten steeg de verhouding van cortisol en cortison wanneer ze de stof in hun voeding kregen. Bij negen van hen ging dat ook gepaard met een blijvende daling van het kaliumgehalte van hun bloed. In de periode dat de patiŽnten een placebo kregen, steeg het kalium ruim twee keer zo vaak tot te hoge waarden, als in de periode waarin de werkzame stof in de voeding verwerkt werd. De frequentie van ernstige hyperkaliŽmie daalde zelfs van 9 procent tot 0,6 procent.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat de patiŽnten door het glycyrrhetinezuur meer natrium vasthielden. Van overmatig dropgebruik is wel bekend dat het glycyrrhetinezuur kan leiden tot een te laag kalium, verhoging van het natriumgehalte van het bloed en vocht vasthouden. En daardoor een verhoogde bloeddruk.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 15-08-2009
Bron: Kidney International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Bert Methorst, Blauwhuis
    16-08-2021 23:39

    Ik zelf eet tijdens de dialyse veel muntdrop daarmee verlaag ik mijn kalium aanzienlijk en kan ik gewoon van fruit genieten zoals vroeger. Tevens remt het de hoofdpijn die ik door dialyseren krijg. Buiten de dialyse om eet ik zo'n 10 muntdropjes per dag.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier