Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vitamine C slikken vergroot kans op nierstenen bij mannen'

Door Jeroen van Setten 

Photo: Heather Jonasson, Karolinksa Intitutet

Agneta Åkesson

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks een vitamine C supplement (ascorbinezuur, 1000 mg) slikken, een stevig verhoogde kans lopen op het krijgen van nierstenen. Dat komt doordat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat en dat kan resulteren in calciumoxalaatstenen. Maar de Zweden houden een flinke slag om de arm voor wat betreft de hoogte van het risico.

Agneta Åkesson en haar team van het Karolinksa Instituut in Stockholm voerden het onderzoek uit op 22.000 mensen die geen en 907 mensen die wel vitamine C slikten over een periode van 11 jaar. Van de slikkers kreeg 3,4% last van nierstenen terwijl dat bij de niet-slikkers 1,8% was. Een statistisch significant verschil.

De Zweedse studie is bepaald niet de eerste die wordt uitgevoerd naar de gevolgen van een verhoogde uitscheiding van oxalaat door het slikken van onmatige hoeveelheden vitamine C. Ook oudere onderzoeken komen tot de conclusie dat het slikken van vitamine C, zeker in grote hoeveelheden, een extra risico op nierstenen met zich meebrengt. Maar hoe groot dat risico precies is, is ook uit deze laatste studie niet helemaal duidelijk.

Bij een gezonde gevarieerde voeding is het slikken van een vitaminesupplement overigens onnodig. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 70 mg en een tablet bevat wel 1000 mg vitamine C. Met het voedsel krijgt vrijwel iedereen voldoende vitamine C binnen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-02-2013
Bron: JAMA Internal Medicine | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • hofland,den haag
  10-02-2013 14:36

  heb door gecompliceerde polsbreuken met post traumatische dystrofie tot gevolg een periode 1000 mg vit.c in combinatie met fluimicil moeten slikken en heb sinds die tijd ook last van nierstenen. er werd mij later verteld dat dit door gebruik van hoge dosering vit.c kwam.

 • Willie
  09-02-2013 16:13

  Bij goed en gevarieerd eten krijg ik beslist niet voldoende Vit. C binnen en mijn dieet bevat heel veel groenten en fruit waarvan bekend is dat deze veel Vit. C bevatten. Als ik geen Vit. extra inneem, krijg ik toch echt wel wat probleempjes die met extra vit. C-inname verholpen worden. Ik wijt dit aan het voedsel geteeld op verarmde grond en door kunstmatige "landbouw" (lees: kunstmest, groei via water, gifstoffen, genetische manipulatie!). Ik wantrouw deze rapporten. Wie of welke organisatie hebben zitten er achter met welk doel? Big Pharma? Club Eugenetica?

 • Willem de Groot, Diemen
  09-02-2013 11:45

  Oud nieuws, circa 15 jaar geleden was het zelfde al ontdekt.
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten »

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier