Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vitamine C slikken vergroot kans op nierstenen bij mannen'

Door Jeroen van Setten 

Photo: Heather Jonasson, Karolinksa Intitutet

Agneta Åkesson

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks een vitamine C supplement (ascorbinezuur, 1000 mg) slikken, een stevig verhoogde kans lopen op het krijgen van nierstenen. Dat komt doordat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat en dat kan resulteren in calciumoxalaatstenen. Maar de Zweden houden een flinke slag om de arm voor wat betreft de hoogte van het risico.

Agneta Åkesson en haar team van het Karolinksa Instituut in Stockholm voerden het onderzoek uit op 22.000 mensen die geen en 907 mensen die wel vitamine C slikten over een periode van 11 jaar. Van de slikkers kreeg 3,4% last van nierstenen terwijl dat bij de niet-slikkers 1,8% was. Een statistisch significant verschil.

De Zweedse studie is bepaald niet de eerste die wordt uitgevoerd naar de gevolgen van een verhoogde uitscheiding van oxalaat door het slikken van onmatige hoeveelheden vitamine C. Ook oudere onderzoeken komen tot de conclusie dat het slikken van vitamine C, zeker in grote hoeveelheden, een extra risico op nierstenen met zich meebrengt. Maar hoe groot dat risico precies is, is ook uit deze laatste studie niet helemaal duidelijk.

Bij een gezonde gevarieerde voeding is het slikken van een vitaminesupplement overigens onnodig. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 70 mg en een tablet bevat wel 1000 mg vitamine C. Met het voedsel krijgt vrijwel iedereen voldoende vitamine C binnen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-02-2013
Bron: JAMA Internal Medicine | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • hofland,den haag
  10-02-2013 14:36

  heb door gecompliceerde polsbreuken met post traumatische dystrofie tot gevolg een periode 1000 mg vit.c in combinatie met fluimicil moeten slikken en heb sinds die tijd ook last van nierstenen. er werd mij later verteld dat dit door gebruik van hoge dosering vit.c kwam.

 • Willie
  09-02-2013 16:13

  Bij goed en gevarieerd eten krijg ik beslist niet voldoende Vit. C binnen en mijn dieet bevat heel veel groenten en fruit waarvan bekend is dat deze veel Vit. C bevatten. Als ik geen Vit. extra inneem, krijg ik toch echt wel wat probleempjes die met extra vit. C-inname verholpen worden. Ik wijt dit aan het voedsel geteeld op verarmde grond en door kunstmatige "landbouw" (lees: kunstmest, groei via water, gifstoffen, genetische manipulatie!). Ik wantrouw deze rapporten. Wie of welke organisatie hebben zitten er achter met welk doel? Big Pharma? Club Eugenetica?

 • Willem de Groot, Diemen
  09-02-2013 11:45

  Oud nieuws, circa 15 jaar geleden was het zelfde al ontdekt.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier