Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Levensgevaarlijke complicatie buikdialyse beter screenen'

Door Jeroen van Setten 

Bij peritoneale dialyse wordt het buikvlies (peritoneum) gebruikt als dialyse-membraan. Op de langere termijn kan dat leiden tot afwijkingen in het buikvlies. Bij encapsulerende peritoneale sclerose (EPS) worden de darmen ingekapseld door verhard weefsel. Het is de ernstigste complicatie van PD en kan tot de dood leiden.

Professor Ray Krediet deed met verschillende promovendi onderzoek naar EPS. Promovenda Denise Sampimon onderzocht de vroege stadia van de complicatie. Zij keek naar peritoneale functietesten en effluent markers en zette een multicenter studie op om risicofactoren te onderzoeken. Op basis daarvan concludeert ze dat jaarlijks peritoneale functietesten zouden moeten worden uitgevoerd.

Zodra een patiŽnt, na meer dan twee jaar PD, ultrafiltratiefalen ontwikkelt, moet deze volgens Sampimon overgaan op hemodialyse om ernstiger problemen voor te zijn. Uit onderzoek van Anniek Vlijm blijkt dat de beste manier om de diagnose te stellen de CT-Scan is.

Beide onderzoeksters promoveren de komende maand bij Krediet op hun studies naar encapsulerende peritoneale sclerose. Professor Krediet neemt eind oktober afscheid van de Universiteit van Amsterdam.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-09-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Heerkens, castricum
  27-09-2010 12:40

  Helemaal mee eens, Ik heb 7 jaar CAPD gedaan als kind, maar ik deed er niets op, moest gegeven moment 8 keer per dag wisselen met hoogste concentratie van 3,86. Gegeven moment klapte mijn buik open i.v.m. pus buikvlies het niet meer aankon, ze hebben veel te lang door gegaan, omdat ze me niet aan de heamodialyse wilde leggen i.v.m. hartklep.
  Gegeven moment kwam de CCPD machine uit voor de nacht, werd er voor getraind, maar toen ging het pas goed mis, raakte in coma waardoor ik bijna dood ging en toen aan de heamodialyse gekomen wonderbaarlijk goed ging, vanaf mijn tiende jaar tot nu aan toe dit doe 22 jaar al.
  Maar dat onderzoeken het vroegtijdig opsporen van het buikvlies en darmen, dat is voor mij niet meer van toepassing kwam te laat.
  Maar als mensen mij om raad vragen welke behandeling ze moeten kiezen heamodialyse of CAPD, dan geef ik vaak de heamodialyse de keuze, ondanks de meer beperktheid afhankelijk van dialyse centrum, vocht beperking etc.
Meer ijzer en minder EPO net zo veilig

Het behandelen van bloedarmoede bij hemodialysepatiënten met meer ijzer en minder EPO dan tot voor kort gebruikelijk kan geen kwaad. Belangrijke redenen voor deze koerswijziging zijn dat het goedkoper is en dat minder EPO ook minder bijwerkingen betekent. Dit blijkt uit de Engelse PIVOTAL studie onder hemodialysepatiënten in het eerste jaar van hun dialyse.

Patiënten met ernstige nierschade krijgen vaak te maken met bloedarmoede, omdat er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn om zuurstof te vervoeren. Enerzijds hebben deze patiënten vaak een eiwitbeperkt dieet, waardoor ze te weinig ijzer binnen krijgen, en ijzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Anderzijds maken de nieren, omdat ze niet goed meer werken, te weinig erytropoëtine (EPO) aan. Dit hormoon regelt de aanmaak van rode bloedcellen. Bloedarmoede tast kwaliteit van leven aan; de meeste mensen met bloedarmoede zijn moe en lusteloos, en hebben geen energie. Behandelen van deze bloedarmoede is dus belangrijk om patiënten een betere kwaliteit van leven te geven.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »

Mantelzorgers zwaarder belast bij oudere dialysepatiŽnten »

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat starten met dialyseren op hogere leeftijd niet per se leidt tot een langer leven. Daarentegen kan het wel problemen met zich meebrengen, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Ouderen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken tussen wel of niet starten met dialyse op basis van hun persoonlijke voorkeur, vindt Namiko Goto. Zij is geriater in opleiding en doet onderzoek naar de geriatrische problemen bij oudere patiënten met nierfalen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier