Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oostenrijks donatiebeleid begint vruchten af te werpen

Door Merel Dercksen 

In Oostenrijk lijkt de aanstelling van transplantatiecoördinatoren effect te hebben. Een opvallende stijging in het aantal postmortale donoren wordt vooral aan deze ziekenhuismedewerkers toegeschreven.

Het aantal orgaantransplantaties in Oostenrijk is vorig jaar spectaculair toegenomen, vergeleken met het jaar ervoor. In 2009 kende Oostenrijk 209 donoren, wat neerkomt op 25 per miljoen inwoners. Dat is ruim boven het Europese gemiddelde. 'Dit zijn ongeveer een kwart meer orgaandonoren dan in het jaar ervoor. Dit is het hoogste aantal orgaandonaties in bijna twintig jaar,' aldus het Bundesinstitut für Gesundheitswesen. De toename in het aantal donoren resulteerde in 20 procent meer niertransplantaties, tot een totaal van 355.

Daarnaast is er een record aan nieren van levende donoren getransplanteerd: 77. Toch blijft het aantal Oostenrijkers dat op een nieuwe nier wacht gelijk, omdat steeds meer mensen een nierziekte krijgen en op de wachtlijst geplaatst worden. In totaal staan er nog 1100 patiënten op de wachtlijst voor een nieuw orgaan.

Een van de redenen dat er meer overleden donoren zijn, is de aanstelling van regionale transplantatiecoördinatoren. Die worden in speciaal voor orgaandonatie aangewezen ziekenhuizen ingezet. Het uiteindelijke doel is om, mede door de inspanningen van deze functionarissen, tot 30 donoren per miljoen inwoners te komen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-08-2010
Bron: Nachrichten | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier