Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medische prijs Duitse universiteit voor nefroloog

Door Merel Dercksen 

Prof.dr. Klaus Thurau; Bron: goettingen.de

Prof.dr. Klaus Thurau

De medische faculteit van de universiteit van Göttingen heeft onlangs haar belangrijkste jaarlijkse prijs, de Jacob Henle-medaille, uitgereikt. De ontvanger is dit jaar prof.dr. Klaus Thurau, nefroloog in München.

De 80-jarige Thurau, inmiddels met emeritaat, wordt gezien als de grondlegger van de moderne fysiologie van de doorbloeding van de nier. Hij heeft technieken als de elektromagnetische doorbloedingsmeting en micropunctie sterk bevorderd.

Thurau gaf zijn danktoespraak de titel 'Tubuloglomerulaire terugkoppeling - een visie van Goormaghtigh'. Dit systeem, dat al in de jaren '20 en '30 door de Gentse patholoog Goormaghtigh voorspeld was, kon pas veertig jaar later bewezen worden. Thurau was hierbij betrokken.

De Jacob Henle-medaille is een prijs die de universiteit van Göttingen sinds 1988 uitreikt voor medisch relevante wetenschappelijke prestaties. De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-02-2009
Bron: Göttinger Tageblatt | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Alfons, B.
    22-02-2009 19:20

    Leuk om weten!
    "De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen." De man die zijn naam ook gaf aan een onderdeel van de niercel. De bocht van Henle dus..
Lintjes voor vrijwilligers in de nierzorg

Ter gelegenheid van Koningsdag hebben deze week ruim 2900 mensen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Onder hen meerderen die zich vrijwillig inzetten in de nierzorg, bijvoorbeeld als collectant. Wij feliciteren alle gedecoreerden en zetten ze graag nog even in het zonnetje:

Rinus Kats uit Bergen op Zoom, die vele vrijwillige functies verricht. Hij is ook al meer dan 25 jaar collectant voor de Nierstichting en is medeoprichter van belangenvereniging Digna voor nierpatiënten. Janny Bakker-Klein uit Huizen is onder andere adviseur van de Nierstichting Nederland.

Erika Stikvoort-Bennink uit Woerden is sinds 2004 gastvrouw in het Woerdense ziekenhuis. Tegenwoordig ondersteunt zij de patiënten van het dialysecentrum van de Elyse klinieken voor nierzorg dat in het ziekenhuis gevestigd is en verricht zij hand- en spandiensten. 

Anderen die als vrijwilliger betrokken zijn en om die reden een lintje hebben ontvangen, zijn in alfabetische volgorde: Pietje Dijkstra-Riemersma uit Kollum, Diny Ekkelkamp-Kerkdijk uit Lemele, Martin Hietbrink uit Haaksbergen en Diny van Hoof-van de Laar uit Helmond.

Lees meer »

Geslaagde verwenavond WKZ »

Veel lachen, ontspanning en herkenning. Woensdag 7 maart boden het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Bureau Sterrenstof, de Universiteit Utrecht en NierNieuws moeders van jonge nierpatiënten die in het WKZ onder behandeling zijn, een verwenavond aan. Zeer geslaagd, volgens alle betrokkenen. Even een avond in de watten gelegd worden en plezier maken, in plaats van zorgen.

Lees meer »

Zwangerschap en nierziekte: geen vanzelfsprekende combinatie »

Als vrouw met nierproblemen kon je tot niet zo lang geleden maar beter niet proberen zwanger te raken: dat leverde te grote risico's voor moeder en kind op. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden, maar zwanger worden is voor nierpatiënten nog steeds niet vanzelfsprekend. Op 8 maart is het World Kidney Day én internationale vrouwendag. Reden om de aandacht te vestigen op 'vrouwen en nieren'. Op World Kidney Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor nierziekten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier