Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medische prijs Duitse universiteit voor nefroloog

Door Merel Dercksen 

Prof.dr. Klaus Thurau; Bron: goettingen.de

Prof.dr. Klaus Thurau

De medische faculteit van de universiteit van Göttingen heeft onlangs haar belangrijkste jaarlijkse prijs, de Jacob Henle-medaille, uitgereikt. De ontvanger is dit jaar prof.dr. Klaus Thurau, nefroloog in München.

De 80-jarige Thurau, inmiddels met emeritaat, wordt gezien als de grondlegger van de moderne fysiologie van de doorbloeding van de nier. Hij heeft technieken als de elektromagnetische doorbloedingsmeting en micropunctie sterk bevorderd.

Thurau gaf zijn danktoespraak de titel 'Tubuloglomerulaire terugkoppeling - een visie van Goormaghtigh'. Dit systeem, dat al in de jaren '20 en '30 door de Gentse patholoog Goormaghtigh voorspeld was, kon pas veertig jaar later bewezen worden. Thurau was hierbij betrokken.

De Jacob Henle-medaille is een prijs die de universiteit van Göttingen sinds 1988 uitreikt voor medisch relevante wetenschappelijke prestaties. De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-02-2009
Bron: Göttinger Tageblatt | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Alfons, B.
    22-02-2009 19:20

    Leuk om weten!
    "De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen." De man die zijn naam ook gaf aan een onderdeel van de niercel. De bocht van Henle dus..
Tien waardevolle tips om de hitte te overleven

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten.

DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. In overleg met je nefroloog kun je bij dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.

DOEN: een glaasje water vervangen door een beetje bouillon als je licht in je hoofd wordt. Met dit hete weer verlies je niet alleen meer water, maar ook meer natrium.

NIET DOEN: midden op de dag in de hitte gaan zitten. Pas vooral ook op met de zon als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

DOEN: neem eens een waterijsje in plaats van een paar slokken water. Je doet er langer mee, en koelt er ook nog van af.

Lees meer »

Oud-NVN-directeur Chel Mertens overleden »

Vorige maand overleed Chel Mertens (1939). Mertens is bij het grote publiek bekend als D66-politicus, die zich onder andere hard maakte voor een gewijzigd donorregistratiesysteem, maar nierpatiënten kennen hem beter als voormalig voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Dialyserenden (LVD) en interim-directeur van de opvolger Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Chel Mertens was overtuigd republikein en een liberaal politicus.

Lees meer »

NierNieuws columnist van eerste uur overleden »

Na vele jaren dialyse is onze columnist van het eerste uur, Ad Nooitgedagt, toch nog overleden. Ad schreef samen met zijn vrouw Nanny een wisselcolumn over hun leven van en aan de dialyse in Zuid-Frankrijk waar ze in 1997 vanuit Wijchen naartoe waren getrokken. Min of meer op het moment dat Ad en Nanny begonnen met bouwen op het door hen verworven stuk grond in Taradeau (Var) van een als chambre d'hôte bedoeld woonhuis, werd bij Ad blaaskanker geconstateerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier