Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medische prijs Duitse universiteit voor nefroloog

Door Merel Dercksen 

Prof.dr. Klaus Thurau; Bron: goettingen.de

Prof.dr. Klaus Thurau

De medische faculteit van de universiteit van Göttingen heeft onlangs haar belangrijkste jaarlijkse prijs, de Jacob Henle-medaille, uitgereikt. De ontvanger is dit jaar prof.dr. Klaus Thurau, nefroloog in München.

De 80-jarige Thurau, inmiddels met emeritaat, wordt gezien als de grondlegger van de moderne fysiologie van de doorbloeding van de nier. Hij heeft technieken als de elektromagnetische doorbloedingsmeting en micropunctie sterk bevorderd.

Thurau gaf zijn danktoespraak de titel 'Tubuloglomerulaire terugkoppeling - een visie van Goormaghtigh'. Dit systeem, dat al in de jaren '20 en '30 door de Gentse patholoog Goormaghtigh voorspeld was, kon pas veertig jaar later bewezen worden. Thurau was hierbij betrokken.

De Jacob Henle-medaille is een prijs die de universiteit van Göttingen sinds 1988 uitreikt voor medisch relevante wetenschappelijke prestaties. De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-02-2009
Bron: Göttinger Tageblatt | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Alfons, B.
    22-02-2009 19:20

    Leuk om weten!
    "De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen." De man die zijn naam ook gaf aan een onderdeel van de niercel. De bocht van Henle dus..
Oud-NVN-directeur Chel Mertens overleden

Vorige maand overleed Chel Mertens (1939). Mertens is bij het grote publiek bekend als D66-politicus, die zich onder andere hard maakte voor een gewijzigd donorregistratiesysteem, maar nierpatiënten kennen hem beter als voormalig voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Dialyserenden (LVD) en interim-directeur van de opvolger Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

Chel Mertens was overtuigd republikein en een liberaal politicus. Hij werd daarom lid van D66, de partij waarvoor hij in 1977 in de Tweede Kamer gekozen werd. Ook toen al zette hij zich in de voor diegenen in de samenleving die niet alles op eigen kracht voor elkaar kunnen krijgen. Nadat hij begin jaren '80 nierproblemen kreeg behoorden nierpatiënten en het donorregistratiesysteem vast tot zijn aandachtsveld. De Grote Donorshow, in 2007, greep hij bijvoorbeeld aan om zich uit te spreken over het in zijn ogen onethische systeem van donorregistratie.

Lees meer »

NierNieuws columnist van eerste uur overleden »

Na vele jaren dialyse is onze columnist van het eerste uur, Ad Nooitgedagt, toch nog overleden. Ad schreef samen met zijn vrouw Nanny een wisselcolumn over hun leven van en aan de dialyse in Zuid-Frankrijk waar ze in 1997 vanuit Wijchen naartoe waren getrokken. Min of meer op het moment dat Ad en Nanny begonnen met bouwen op het door hen verworven stuk grond in Taradeau (Var) van een als chambre d'hôte bedoeld woonhuis, werd bij Ad blaaskanker geconstateerd.

Lees meer »

Lintjes voor vrijwilligers in de nierzorg »

Ter gelegenheid van Koningsdag hebben deze week ruim 2900 mensen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Onder hen meerderen die zich vrijwillig inzetten in de nierzorg, bijvoorbeeld als collectant. Wij feliciteren alle gedecoreerden en zetten ze graag nog even in het zonnetje: Rinus Kats uit Bergen op Zoom, die vele vrijwillige functies verricht. Hij is ook al meer dan 25 jaar collectant voor de Nierstichting en is medeoprichter van belangenvereniging Digna voor nierpatiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier