Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Blowen lijkt niet schadelijk voor nieren

Door Gerard Kok 

Nu marihuana op steeds meer plaatsen gelegaliseerd wordt, is er ook meer vraag naar onderzoeken die de medische gevolgen van marihuanagebruik in kaart brengen. Dierproeven suggereren dat marihuanagebruik een negatief effect op de nierfunctie kan hebben; bij mensen lijkt het toch niet zo te liggen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Het onderzoek bekeek de gegevens van 3765 jongvolwassenen, over een periode van 15 jaar. 83% van de deelnemers had op enig punt in hun leven marihuana gebruikt, en 15% kon tot de 'zware gebruikers' worden gerekend. Deelnemers die aan het begin van het onderzoek marihuana gebruikten, bleken een slechtere nierfunctie te hebben, maar er bleek vervolgens geen verschil in hoe hun nierfunctie door de tijd veranderde, vergeleken met gezonde niet-gebruikers.

De studie was 'observationeel', wat wil zeggen dat de gegevens achteraf worden verzameld. Dit type onderzoek brengt met zich mee dat er mogelijk 'confounding factors' zijn die de onderzochte relatie (tussen marihuanagebruik en nierfunctie) verstoren. Dit maakt harde conclusies een precaire zaak. De onderzoekers concluderen dan ook dat niet voldoende onderbouwd kan worden dat marihuanagebruik de nierfunctie schade toebrengt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 31-08-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan van Setten, Zeist
    04-09-2017 13:59

    Toch begrijp ik dat er ,zeker voor getransplanteerden, een risico verbonden is aan het roken van wiet. Namelijk dat de wiet niet altijd gegarandeerd vrij is van schimmel.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier