Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ervaring van behandelaar bepalend voor succes buikdialyse

Door Merel Dercksen 

Er blijkt een enorme variatie te zijn tussen de verschillende dialysecentra in Australië waar het gaat om het percentage patiënten dat jaarlijks niet door kan gaan met peritoneale dialyse. Hoewel patiëntkenmerken hier zeker invloed op hebben, lijkt ervaring vanuit de centra, gemeten in aantallen behandelde patiënten, de belangrijkste beïnvloedende factor.

De periode dat een patiënt met nierfalen behandeld kan worden met peritoneale dialyse (buikspoeling) wordt maar al te vaak begrensd door technisch falen. Het buikvlies is dan niet langer in staat voldoende afvalstoffen uit het lichaam te transporteren en vocht onttrekken gaat te moeizaam. Australische onderzoekers hebben geïnventariseerd of er factoren zijn die dit technisch falen voorspellen of beïnvloeden en waar mogelijk iets aan te doen is.

Ze hebben daarvoor data gebruikt van het Australia and New Zealand Dialysis and Transplant Registry, over alle PD-patiënten in Australië van 2004 tot 2014. Dat waren er in totaal 9362, uit 51 dialysecentra. De onderzoekers keken zowel naar kenmerken van de patiënten, als van de centra.

Uit de vergelijking blijkt, dat er tussen de verschillende centra een zevenvoudig verschil zit tussen hoe vaak technisch falen bij PD-patiënten voorkomt. Volgens de onderzoekers is dit grotendeels te wijten aan verschillen tussen centra, en niet zozeer aan variaties in de patiëntpopulaties.

In de centra waar relatief veel patiënten met buikspoeling behandeld worden, komt het falen veel minder voor dan in centra met minder patiënten of centra waar jaarlijks maar weinig nieuwe patiënten met deze behandeling beginnen. In centra waar maar weinig patiënten hun streefwaarden voor fosfaat halen, gaat het ook in algemene zin vaker fout.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-06-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier