Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Shunt van eigen vaten onvoordeliger bij oudste patiŽnten

Door Gerard Kok 

Alleen voor oudere hemodialysepatiënten met een lage levensverwachting is het kosteneffectiever om een arterio-veneuze graft in plaats van een arterio-veneuze fistel te plaatsen, althans voor zover dit na aanvang van de dialyse gebeurt. Dit blijkt uit een wiskundig model dat Amerikaanse onderzoekers hebben opgesteld.

Voor regelmatige hemodialyse is een geschikte toegang tot de bloedbaan nodig. Een dergelijke toegang kan in het algemeen worden verkregen door een katheter in een groot bloedvat (bijvoorbeeld in de nek), of een shunt. Een shunt is een verbinding tussen twee bloedvaten, meestal in de onderarm. Als de shunt is aangelegd door twee vaten direct te verbinden spreekt men van een arterio-veneuze fistel (AV-fistel), en als er gebruik is gemaakt van een kunstmatig bloedvat om een verbinding te maken tussen twee vaten van een arterio-veneuze graft (AV-graft).

In het algemeen is een shunt beter dan een katheter, en een AV-fistel beter dan een AV-graft, omdat er bij een graft meer kans is op complicaties als trombose, waardoor deze verbinding eerder vervangen moet worden. Een graft kan echter wel eerder gebruikt worden, na twee tot drie weken, tegenover minimaal zes weken voor een fistel. Als het duidelijk is dat een patiënt zal gaan hemodialyseren, vereist het dus enige planning om te zorgen dat de patiënt een functionerende shunt heeft als de dialyse begint. Dat blijkt, in ieder geval volgens het artikel, in de Verenigde Staten niet gebruikelijk. Daar worden de meeste hemodialysepatiënten pas voorzien van een shunt na aanvang van de dialyse.

Bij een AV-fistel is er een grotere kans dat er complicaties optreden vlak na het plaatsen, waardoor de initiële kosten van een fistel hoger zijn dan die van een graft. Als een shunt eenmaal functioneert, zijn de onderhoudskosten van een fistel echter lager dan die van een graft. Er is dus ergens een omslagpunt vanaf welk moment het voordeliger wordt om een fistel te plaatsen.

Het Amerikaanse onderzoek ging over de vraag of, op basis van leeftijd en levensverwachting van de hemodialysepatiënt, op het moment van plaatsen van de shunt ingeschat zou kunnen worden wat uiteindelijk het voordeligst uit zou pakken: een AV-fistel of een AV-graft. Om dit te bepalen gebruikten de onderzoekers een Markov model. De benodigde gegevens, zoals kosten van het plaatsen van een AV-fistel, of kans op complicaties als gevolg van een AV-graft, haalde men uit de medische literatuur. Daarnaast waren alle virtuele patiënten tussen de 65 en 89 jaar oud.

Na doorrekening bleek dat het plaatsen van een AV-fistel het kosteneffectiefst was als de levensverwachting meer dan 2 jaar bedroeg, of als de patiënt nog relatief jong was. Een AV-graft kwam pas in beeld naarmate de leeftijd van de patiënt hoger werd, en levensverwachting lager.

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-05-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • t.vogels, eindhoven
  24-05-2017 08:06

  Tja, ben eerlijk gezegd niet erg onder de indruk van de kwaliteit van dit onderzoek.
  De vergelijking kan kloppen maar statistiek op basis van literatuur qua kostprijsberekening vindt ik "tricky".
  Mijn ervaring met de Amerikaanse vaattoegangscultuur is al niet best. Maar misschien zijn we hier "verwend" met onze pre-dialyse, kwaliteit van vaatchirurgie en borging van shuntzorg.
  Dat het aandeel DM en/of vaatlijden als primaire ziekte is toegenomen met alle gevolgen van dien voor de mogelijkheden van aanleg van een lichaamseigen fistel is wel een factor. Die is in de VS nog groter dus daarin zie ik een oorzakelijk verband.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier