Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Buikomvang voorspelt nierschade net zo goed als CT

Door Merel Dercksen 

Het voegt niets toe om een exacte bepaling van de hoeveelheid buikvet te doen met een CT-scan, als je in wilt schatten wat het risico is op verslechterende nierfunctie. Een centimeter rond de buik leggen en de patiënt wegen werkt net zo goed, schrijven Amerikaanse onderzoekers.

Overgewicht is een risicofactor voor nierschade en het maakt ook nog uit waar het meeste vet zit. Met een CT-scan kun je veel nauwkeuriger bepalen hoeveel vet waar zit, dan wanneer je gebruik maakt van centimeter en weegschaal. Een groep Amerikaanse onderzoekers vroeg zich daarom af of je door gebruik te maken van CT-scans een betere inschatting kunt maken van wie een groot risico loopt op achteruitgang van de nierfunctie.

Ze zijn dit nagegaan door data van bijna 3000 deelnemers uit de Health Aging and Body Composition Study te gebruiken. De deelnemers waren op het moment dat de studie startte, in 1997/1998, tussen de 70 en 79 jaar oud. Omdat de studie focuste op de relatie tussen verandering in lichaamssamenstelling en veranderend functioneren, zijn er veel data beschikbaar over vetpercentages en verdeling. De onderzoekers hebben gekeken naar vet tussen de buikorganen, onderhuids vetweefsel en vet tussen spieren, allemaal zichtbaar gemaakt op CT-scans. Daarnaast hebben ze analoge metingen als buikomvang en BMI in ogenschouw genomen. Al deze indicatoren van lichaamssamenstelling hebben ze gerelateerd aan het optreden van ofwel afname van de nierfunctie (30% afname na 3 of na 10 jaar), ofwel ontstaan van chronische nierschade (filtratiesnelheid < 60 ml/min).

Hoewel een grotere hoeveelheid onderhuids vetweefsel een duidelijk verband liet zien met een groter risico op afname van de nierfunctie, zagen de onderzoekers vergelijkbare verbanden met vet tussen de buikorganen, buikomvang en BMI. Voor het ontstaan van chronische nierschade bij mensen die dat eerder niet hadden, zagen de onderzoekers vergelijkbare patronen.

De onderzoekers concluderen dan ook dat metingen van buikvet met behulp van een CT-scan niet superieur lijken aan de conventionele metingen zoals buikomvang waar het gaat om het inschatten van het risico op achteruitgang van de nierfunctie.

sterren Gepubliceerd: maandag 22-05-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier