Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw Frans orgaandonatiesysteem gaat zondag in

Door Jeroen van Setten 

Vanaf aanstaande zondag, 1 januari 2017, zijn Fransen die zich niet expliciet hebben afgemeld automatisch orgaandonor als ze overlijden. De familie kan eventuele donatie dan eigenlijk  niet langer tegenhouden. Een praktijk die nu erg veel voorkomt.  

De oorspronkelijke streefdatum was 1 januari 2018, maar doordat alle noodzakelijke acties vlot zijn afgewikkeld, is het een jaar eerder geworden. Uitschrijven kunnen de Fransen straks doen in een zogenaamd weigeringsregister dat in januari  wordt gelanceerd. Ze kunnen het ook nog steeds schriftelijk doen.

Begin 2015 stemde de Franse Assemblée Nationale al in met de nieuwe wet, die door gezondheidsminister Marisol Touraine met verbazend gemak door de volksvertegenwoordiging was geloodst. Wel was de lange termijn waarop het een en ander zijn beslag zou krijgen (drie jaar later) opvallend, maar dat blijkt nu toch een stuk sneller te hebben gekund.

Uit Frans onderzoek bleek begin dit jaar dat maar zeven procent van de bevolking op de hoogte was van de wet op de orgaandonatie uit 1976 die vereist dat schriftelijk bezwaar wordt gemaakt bij weigering van donatie en de familie in feite besliste. Daarom is een uitgebreide campagne nodig om iedereen te doordringen van de wijziging en op de mogelijkheid zich uit te schrijven. Ook moet worden  uitgelegd dat onder de nieuwe wet de familie niet langer het laatste woord heeft.

De afgelopen jaren nam het aantal orgaandonaties in Frankrijk al toe. De verwachting is nu dat met deze wijziging die stijging nog verder zal toenemen en er wel eens een einde zou kunnen komen aan het orgaantekort, hoewel sommige belangenorganisaties bang zijn voor een averechts effect. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-12-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier