Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te veel of te weinig natrium in het bloed, allebei niet goed

Door Gerard Kok 

Zowel een te hoge als een te lage natriumspiegel zijn riskant, beide verhogen het risico op overlijden. Omdat de nieren een belangrijke rol spelen in de mineraalhuishouding, gaat een verslechterende nierfunctie vaak gepaard met een ontregelde mineraalhuishouding, waaronder soms ook een te hoog of te laag natriumniveau.

Een te hoge natriumspiegel is een te hoge concentratie natrium in het bloed, en heet hypernatriëmie. Een te lage natriumspiegel heet hyponatriëmie, en 'samen' heet het dysnatriëmie. Een normale concentratie natrium zit tussen de 135 en 145 mmol/liter. Het lijkt er op dat kleine afwijkingen van de normaalwaarden al ernstige gevolgen kunnen hebben, die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden.

Amerikaanse onderzoekers stelden zich recent de vraag hoe deze verbanden tussen dysnatriëmie en overlijden lagen voor nierpatiënten met gevorderd nierfalen (stadium 3 en 4). Daarvoor gebruikten de onderzoekers de gegevens van meer dan 45.000 nierpatiënten. Van deze patiënten had iets meer dan 9% op enig moment te maken met dysnatriëmie. De onderzoekers keken naar het algehele risico van dysnatriëmie op overlijden, en ook of er een verband was tussen specifieke overlijdensoorzaken (hart- en vaatziekten, kanker en andere oorzaken) en dysnatriëmie.

Uit deze gegevens bleek dat hyponatriëmie een verhoogd risico betekende op overlijden in het algemeen, en bovendien er ook een verhoogd risico was op elk van de drie onderzochte overlijdensoorzaken. Voor hypernatriëmie was dat toch anders. Hypernatriëmie betekent ook een hoger risico op overlijden in het algemeen, maar geen hoger risico op overlijden door hart- en vaatziekten of kanker. Er was alleen een duidelijk verband in de categorie 'anders'.

Het lijkt nog te vroeg om hier behandelconclusies aan te verbinden, eerst moet nog onderzocht worden wat het mechanisme achter dit verschil is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-07-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    17-07-2017 08:09

    Misschien is het tevens van belang om alvast een methode voor zelf-diagnose te ontwikkelen. Ik denk daarbij aan iets analoog aan de bloedsuiker-test bij diabetes. Meten is weten. Het is namelijk heel makkelijk om zelf een te veel of te weinig aan te pakken.
Biomimetica: katten bieden inzicht in nierschade

Biomimetica biedt meerdere aanknopingspunten om chronische nierschade te lijf te gaan, meldt de Diergeneeskundige Universiteit van Wenen. Diersoorten als katten en beren kunnen ons leren hoe de evolutie verschillende organismen meer of minder vatbaar voor nierproblemen heeft gemaakt. Daarop kunnen in de toekomst nieuwe therapieën voor mensen gebaseerd worden.

Biomimetica of biomimicry betekent het in de natuur of biologie zoeken naar evolutionair ontstane processen, om daarmee oplossingen te vinden voor problemen waar mensen mee kampen. Het is bij uitstek een gebied waarin wetenschappers multidisciplinair samenwerken. Een van de onderwerpen die in Wenen bekeken worden, is chronische nierschade.

Katachtigen lopen bijvoorbeeld een hoog risico op nierproblemen, vermoedelijk door hun vleesrijke dieet. Beren daarentegen plassen tijdens hun winterslaap niet en krijgen zelfs dan nog geen nierschade. Een publicatie hierover is verschenen in Nature Reviews Nephrology.

Lees meer »

Oeuvreprijs voor uitmuntend hypertensieonderzoek uitgereikt »

Tijdens het Nationaal Hypertensie Congres heeft dr. Jaap Joles, hoofdonderzoeker van de afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht, de Willem Birkenhäger Award ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan hypertensieonderzoekers met een uitmuntende staat van dienst in het internationale onderzoek naar een verhoogde bloeddruk.De voorzitter van de Nederlandse Hypertensie Vereniging, dr. Wilko Spiering (internist-vasculair geneeskundige), reikte de prijs uit aan dr. Jaap Joles.

Lees meer »

Medicijncombinatie getest tegen nierschade na operatie »

Het Franse biotechbedrijf Balmes Transplantation heeft 1,6 miljoen euro bij elkaar gehaald om een in vivo proof of concept studie te doen met medicijncombinaties die nierschade na een operatie zouden moeten kunnen tegengaan. Als de doorbloeding van de nieren tijdelijk verminderd of afgesloten is geweest en daarna weer op gang komt, kan ischemie-reperfusieschade in de nier ontstaan. Dat gebeurt niet alleen bij niertransplantatiepatiënten, maar bijvoorbeeld ook bij hartoperaties.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.